Un nou model de parteneriat – Parteneriat Public-Public-Privat
19 decembrie 2009 | JURIDICE.ro
În contextul în care guverne din lumea întreagă elaborează planuri de stimulare menite să relanseze creşterea economică, o pondere semnificativă de fonduri este alocată pentru proiecte de infrastructură publică. Nivelul respectiv este însă insuficient pentru necesarul global de infrastructură, potrivit unor rapoarte publicate recent de Deloitte. Mai mult, analizele arată că acest deficit ar putea fi din ce în ce mai dificil de acoperit, în condiţiile în care recesiunea globală şi restricţiile de pe piaţa creditării au marcat dramatic mecanismele de finanţare pentru proiecte de infrastructură.
Noile tendinţe economice şi impactul asupra finanţării pentru infrastructură, mai ales cu privire la proiectele de tip Parteneriat Public Privat (PPPs), se regăsesc în rapoartele „Parteneriatul pentru valoare: Structurarea eficientă a Parteneriatelor Publice Private” şi „Peisaj în schimbare pentru finanţarea infrastructurii”.
Potrivit acestor rapoarte, deficitul de infrastructură poate fi acoperit doar dacă sectorul public implementează metode inovatoare de finanţare si soluţii flexibile care să se adapteze la mediul în schimbare.
„Într-o ţară emergentă cum este România, nevoia de infrastructură se resimte cu atât mai puternic”, subliniază George Mucibabici, Preşedinte Deloitte România şi lider al echipei specializate în proiecte din sectorul public românesc. „În acelaşi timp, fondurile publice disponibile pentru astfel de lucrări sunt mult mai mici. De menţionat că termenul generic infrastructură nu se referă doar la transport, ci include o multitudine de facilităţi de utilitate publică (sisteme de canalizare, de iluminat, de management al deşeurilor, facilităţi de divertisment, sport şi petrecere a timpului liber, instituţii de învăţământ, spitale, închisori, etc)”.
Ministerul Transporturilor își propune să dezvolte 2.000 de kilometri de autostrăzi până în 2013, în condițiile în care un kilometru de autostradă presupune investiții în jur de 5 milioane de euro. În același timp, nevoia de infrastructură în alte domenii este la fel de mare, costurile totale fiind aproape imposibil de acoperit prin fonduri publice și europene.
„Se impune astfel alternativa finanţării în parteneriat cu sectorul privat, model care a avut rezultate remarcabile în întreaga lume”, continuă George Mucibabici. „Iniţiativele de acest fel lansate recent în România (unele deja concretizate prin contracte) reprezintă un semnal pozitiv. Putem enumera aici concesionarea Aeroportului Bacău, autostrada Bucureşti-Braşov, autostrada de centură a municipiului Bucureşti, proiectul parcărilor subterane din Bucureşti, proiectul NetCity sau proiectul de dezvoltare a zonei turistice Peştera Padina”.
Concluziile principale ale rapoartelor Deloitte
În următorii cinci ani, infrastructura va cântări tot mai mult în deciziile investitorilor de stabilire a operaţiunilor;
Restricţiile de pe piaţa de credit îngreunează activitatea de colectare a fondurilor necesare dezvoltării proiectelor de infrastructură;
Sectorul public trebuie să dea dovadă de creativitate şi flexibilitate în contextul unui mediu economic în schimbare;
Modelele tradiţionale de finanţare şi dezvoltare a proiectelor de infrastructură trebuie să fie înlocuite de modele inovatoare şi de o abordare hibridă. Structura şi finanţarea conform modelului PPP trebuie să se adapteze la condiţiile în schimbare de pe pieţele financiare;
Un nou model de parteneriat – Parteneriat Public-Public-Privat (P4) – se conturează tot mai clar în ţările dezvoltate, având la bază nivele multiple de sprijin public;
În contextul crizei, costurile de construcţie au scăzut, iar activitatea în domeniu este estimată să revină la nivelul din 2008 abia în 2011.
Sectorul privat trebuie să aibă un rol permanent în dezvoltarea infrastructurii şi a serviciilor publice aferente.
„Guvernele depun eforturi uriaşe pentru a satisface nevoia de infrastructură şi vor trebui să folosească mecanisme de finanţare şi soluţii de livrare inovatoare pentru a depăşi aceste provocări”, spune Greg Pellegrino, liderul global Sector Public în cadrul Deloitte Touche Tohmatsu. „Aceste rapoarte vor ajuta liderii guvernamentali să determine raportul optim de implicare a sectorului public şi privat în proiecte mici şi mari de infrastructură”.
Rapoartele au fost realizate în baza bunelor practici şi perspectivelor celor peste 750 de experţi PPP din cadrul reţelei Deloitte la nivel global.
Potrivit Kennedy Consulting Research & Advisory, un institut de cercetare de top pentru industria serviciilor profesionale, Deloitte este organizaţia cu cel mai alert ritm de creştere în sectorul public, la nivel global. Concluzia se regăseşte în raportul „The Kennedy Vanguard for Public Sector Management Consulting Practices, 2009”. Consultanţa oferită de Deloitte în sectorul public a generat în 2008 venituri totale de 1,5 miliarde de dolari, cu 27% mai mult decât în 2007. Kennedy a desemnat astfel Deloitte drept companie de top la nivel global în domeniul serviciilor de consultanţă pentru sectorul public, în comparaţie cu peste 20 de alţi jucători.
###
Despre Deloitte in Romania
In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L. si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte Romania), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, avand o echipa de aproape 400 profesionisti romani si expatriati.
Despre Deloitte Central Europe
Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala. Serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Central Europe Holdings Limited , sucursalele si firmele afiliate, care sunt persoane juridice separate si independente. Sucursalele si firmele afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited sunt printre cele mai importante firme de servicii profesionale din regiune si ofera servicii printr-o echipa de peste 3.800 de angajati, in mai mult de 30 de birouri din 17 tari.
Despre Deloitte
„Deloitte” este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in urmatoarele domenii – audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. Aceste firme sunt firmele membre Deloitte Touche Tohmatsu (“DTT”), o uniune de firme (Swiss Verein). Fiecare firma membra ofera servicii intr-o anumita zona geografica si este supusa legislatiei si reglementarilor profesionale din tara/tarile respective. DTT contribuie la coordonarea activitatilor firmelor membre insa serviciile nu sunt furnizate de catre DTT. DTT si firmele membre sunt persoane juridice separate si independente, prin urmare acestea nu au nicio obligatie fata de celelalte firme membre. DTT si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlaltor firme membre. Fiecare firma membra DTT este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, practicilor cotidiene si altor factori, si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor si/sau altor entitati.
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro