Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Transferul unui portofoliu de contracte de reasigurare de viata. CJUE, C-242/08 Swiss Re Germany Holding
24.12.2009 | JURIDICE.ro, Deloitte Tax

Secţiuni: CJUE
JURIDICE - In Law We Trust

Swiss Re Germany Holding, C-242/08, 15 decembrie 2009

Curtea Europeana de Justitie a decis asupra tratamentului din punct de vedere al TVA al transferului unui portofoliu de contracte de reasigurare. Curtea a decis ca transferul unui portofoliu de contracte de reasigurare de viata, prin care cesionarul isi asuma toate drepturile si obligatiile rezultate din aceste contracte, nu se incadreaza in categoria tranzactiilor bancare si de asigurari.

Acestui transfer de portofoliu nu i se aplica scutirea de TVA deoarece:
– tranzactia nu are caracteristicile unei tranzactii de asigurare/reasigurare;
– considerarea tranzactiei ca fiind o combinatie intre o tranzactie privind creante si asumarea unor obligatii ar reprezenta o scindare artificiala a acesteia.

De asemenea, CEJ a stabilit ca tranzactia reprezinta un singur serviciu si nu trebuie facuta o diferentiere intre cele 18 contracte cu valoare negativa si celelalte contracte din portofoliu. In acest context, faptul ca ar putea exista contracte cu valoare negativa nu este relevant.

Date fiind intrebarile adresate, CEJ nu a decis care este tratamentul TVA al serviciilor in cauza ci, mai degraba care tratament nu este aplicabil. Totusi, deoarece CEJ a stabilit ca transferul unui portofoliu de asigurari nu reprezinta un serviciu financiar si nu beneficiaza de scutirea de TVA, acest serviciu ar trebui considerat ca fiind taxabil conform regulii generale (taxabil in statul membru in care este stabilit furnizorul).

Pentru Juridice.ro, Deloitte Tax

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti