Secţiuni » Jurisprudenţă » CJUE
Jurisprudenţă CJUE (Curtea de Justiţie a Uniunii Europene)
DezbateriProfesionişti

Transferul unui portofoliu de contracte de reasigurare de viata. CJUE, C-242/08 Swiss Re Germany Holding


24 decembrie 2009 | JURIDICE.ro, Deloitte Tax

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: CJUE

Swiss Re Germany Holding, C-242/08, 15 decembrie 2009

Curtea Europeana de Justitie a decis asupra tratamentului din punct de vedere al TVA al transferului unui portofoliu de contracte de reasigurare. Curtea a decis ca transferul unui portofoliu de contracte de reasigurare de viata, prin care cesionarul isi asuma toate drepturile si obligatiile rezultate din aceste contracte, nu se incadreaza in categoria tranzactiilor bancare si de asigurari.

Acestui transfer de portofoliu nu i se aplica scutirea de TVA deoarece:
– tranzactia nu are caracteristicile unei tranzactii de asigurare/reasigurare;
– considerarea tranzactiei ca fiind o combinatie intre o tranzactie privind creante si asumarea unor obligatii ar reprezenta o scindare artificiala a acesteia.

De asemenea, CEJ a stabilit ca tranzactia reprezinta un singur serviciu si nu trebuie facuta o diferentiere intre cele 18 contracte cu valoare negativa si celelalte contracte din portofoliu. In acest context, faptul ca ar putea exista contracte cu valoare negativa nu este relevant.

Date fiind intrebarile adresate, CEJ nu a decis care este tratamentul TVA al serviciilor in cauza ci, mai degraba care tratament nu este aplicabil. Totusi, deoarece CEJ a stabilit ca transferul unui portofoliu de asigurari nu reprezinta un serviciu financiar si nu beneficiaza de scutirea de TVA, acest serviciu ar trebui considerat ca fiind taxabil conform regulii generale (taxabil in statul membru in care este stabilit furnizorul).

Pentru Juridice.ro, Deloitte Tax

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică