Secţiuni » Articole
Articole autoriRNSJESSENTIALSStudiiOpiniiInterviuriPovestim cărţi
Opinii
 1 comentariu

Taxa pe poluare – necomunitara (2)
24.12.2009 | JURIDICE.ro, Cristi Danilet

JURIDICE - In Law We Trust

Scriam in urma cu un an despre o hotarare pe care o pronuntasem intr-un caz in care am constatat ca reclamantul nu poate fi obligat sa plateasca noua taxa auto, intitulata „taxa pe poluare”. In esenta, sustineam urmatoarele:

O.U.G. nr. 50/2008 este contrara art. 90 din Tratatul CE, întrucat este destinata să diminueze introducerea în Romania a unor autoturisme second-hand deja inmatriculate intr-un alt stat membru, favorizand astfel vanzarea autoturismelor second-hand inmatriculate in Romania şi, mai recent, vanzarea autoturismelor noi produse in Romania.

Era, dupa stiinta mea, prima hotarare de acest gen pronuntata in Romania asa ca am pus-o la dispozitia publicului imediat (poate, in acest fel, se va realiza cat de important e JURINDEX-ul, program anuntat cu fast de CSM, desi nu era al sau si pe care l-a abandonat in favoarea culegerilor tiparite, dovedite in timp ca ineficiente). Hotararea a ramas atunci irevocabila, nefiind recurata, astfel ca nu am putut afla opinia Curtii de Apel Cluj. Insa din practica in spetele ulterioare de acelasi tip, am vazut ca nu se impartaseste opinia mea, ramasa minoritara.

Recent, Curtea de Apel Cluj a avut ocazia sa se pronunte intr-un recurs intr-o speta asemanatoare. Dar atentie: Exista trei forme succesive ale taxei de poluare instituita prin OUG 50/2008. Prima forma e in vigoare din iulie 2008 pana in decembrie 2008 (pentru care am dat eu solutia si in spete ulterioare CA Cluj in unanimitate a stabilit ca este conforma cu dreptul comunitar, dar pentru care unele instante din tara au sesizat CJUE si inca nu exista o interpretare oficiala a Curtii de la Luxembourg), a doua forma din decembrie 2008 pana in februarie 2009 si a treia forma din februarie 2009 pana la zi.  Cu privire la a doua si a treia forma a taxei de poluare, opinia majoritara (nu unanima) a Curtii de Apel Cluj este in sensul ca prin modificarile aduse incepand cu luna decembrie 2008, taxa de poluare devine incompatibila cu dreptul comunitar.

Pun la dispozitia publicului si aceasta hotarare, irevocabila, cu o motivare de exceptie – decizia nr. 2421/ 8.10.2009. Cu mentiunea ca, dupa 1 decembrie 2009 a intrat in vigoare Tratatul de la Lisabona, si corespondenta vechiului art 90 TCE se face acum cu art. 110 din TUE.

jud. Cristi DANILET
vicepresedinte Judecatoria Oradea

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Până acum a fost scris un singur comentariu cu privire la articolul “Taxa pe poluare – necomunitara (2)”

  1. SoSlow spune:

    Din actele depuse la dosar reiese ca reclamantul a depus o cerere pentru calcularea taxei de poluare în urma careia i-a fost emisa Decizia din 06.11.2008 prin care i s-a calculat taxa de poluare în suma de 17.763 lei. Mai rezulta ca reclamantul s-a adresat cu un memoriu prin care a solicitat înmatricularea autovehiculului fara plata taxei de poluare, memoriul fiindu-i solutionat negativ prin adresa cu nr. 1053/217/27.102.2008. Rezulta ca reclamantului îi este aplicabil regimul juridic fiscal de la data depunerii documentelor din care rezulta elemente decalcul a taxei, beneficiind de prevederile OUG nr.50/2008.
    Desi taxa de prima înmatriculare prevazuta de art.214 alin.1 contravine normelor dreptului comunitar, noua taxa aplicabila între 01.07.2008 si 04.12.2008 nu este în contradictie cu aceste norme. Noua taxa având ca scop protejarea mediului este calculata în functie de vechimea autovehiculului si a riscului acestuia de a emite noxe si emisii poluante.
    De asemenea nu contravine dreptului comunitar prerogativa statului de a percepe si impune taxe si obligatii fiscale. În masura în care aceste taxe nu favorizeaza produsele nationale în detrimentul altor produse provenite din Uniune aceste taxe nu contravin dreptului comunitar. Nu rezulta ca prin aplicarea taxei de poluare se favorizeaza productia de pe piata interna ci doar se urmareste restrângerea numarului de autovehicule vechi si protejarea mediului, fara ca aceasta taxa sa încalce dreptul comunitar.

    Asta sustine Tribunalul Neamt. Acuma fiecare cu parerea lui. Asta se intampla cand refuzam sa sesizam C.J.U.E. pentru a lamurii interpretarea dreptului comunitar.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.