« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Initierea in limba romana a copiilor straini
27.12.2009 | JURIDICE.ro, VASS Lawyers

JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 863 din data de 10 decembrie 2009 a fost publicat Ordinul ministrului educatiei, cercetarii si inovarii, interimar, nr. 5.925/2009 pentru aprobarea metodologiei privind organizarea si desfasurarea cursului de initiere in limba romana si scolarizarea copiilor strainilor si a procedurilor referitoare la elaborarea, aprobarea si distribuirea programelor si manualelor cursului de initiere in limba romana pentru copiii strainilor care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere in Romania, precum si ai cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European.

Metodologia privind scolarizarea, organizarea si desfasurarea cursului de initiere in limba romana priveste copiii minori ai urmatoarelor categorii de persoane:

  • straini care au dobandit o forma de protectie in Romania, in conformitate cu O.G. nr. 44/2004 privind integrarea sociala a strainilor care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere in Romania, precum si a cetatenilor statelor membre ale Uniunii Europene si Spatiului Economic European, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • straini ce au dobandit un drept de sedere in Romania, in conformitate cu O.G. nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
  • cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene si ai Spatiului Economic European, in conformitate cu Ordonanta Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.

Metodologia vizeaza si copiii straini minori neinsotiti care au dobandit sau au solicitat drept de protectie/sedere in Romania.

In vederea participarii la cursurile de initiere in limba romana, se depune la inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti sau la sediile centrelor teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari o cerere de catre unul dintre parinti sau reprezentantul legal insotita de copia legalizata a documentului de identitate.

Inscrierea la cursurile de initiere in limba romana se realizeaza, de regula, in perioada 15-30 august, inainte de inceputul fiecarui an scolar.

In situatia in care elevii nu pot fi inscrisi, din motive obiective, in perioada 15-30 august, se va putea solicita inscrierea si participarea la curs, in cadrul grupelor deja constituite, pe baza unei cereri speciale adresate inspectoratului scolar organizator.

Cursurile de initiere in limba romana se desfasoara pe durata unui an scolar. Numarul de ore pe saptamana este de 4. Elevii participanti la curs beneficiaza gratuit de manuale.

La sfarsitul cursului de initiere, in perioada 1-15 iunie, elevii vor participa la o sesiune de evaluare a competentelor lingvistice si de stabilire a clasei in care vor fi integrati pentru a urma studiile.

Prin actul normativ adoptat a fost abrogat Ordinul ministrului educatiei si cercetarii nr. 3.709/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice privind scolarizarea copiilor strainilor care au dobandit statutul de refugiat in Romania si a minorilor refugiati neinsotiti.

Pentru Juridice.ro, VASS Lawyers

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!












Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.