« Newsletter
Flux noutăţi
SelectedVideoArticole autoriJurisprudenţăNoutăţi legislativeAnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro

Unificarea jurisprudentei in contextul cerintelor Uniunii Europene de transparenta a actului de Justitie
27.12.2009 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Având în vedere dezbaterea din CSM legată de publicarea culegerilor de jurisprudenţă anuale ale curţilor de apel, rezumată în ştirea din 18.12.2009, postată pe Juridice.ro, Editura C.H. Beck exprimă următorul punct de vedere:

„Editura noastră a publicat timp de mai mulţi ani consecutiv în colecţia Buletinul Jurisprudenţei culegeri anuale cuprinzând deciziile mai multor  curţi de apel (Piteşti, Ploieşti, Timişoara, Constanţa, Oradea, Braşov).

An după an, vânzările acestor culegeri au scăzut, fapt ce a dus la imposibilitatea de a continua publicarea. Cauza vânzărilor slabe este dată, în primul rând, de faptul că cele mai multe soluţii sunt publicate după mai bine de un an şi, de aceea, publicul cumpărător nu le mai consideră suficient de actuale.

Considerăm că apariţia mai rapidă a soluţiilor interesante, grupate pe secţii, în reviste sau produse informatice poate satisface mai bine dezideratul de transparenţă a actului de justiţie şi, ca o consecinţă, cerinţele Uniunii Europene.

Credem că un proiect prin care curţile ar trimite, uneia sau mai multor edituri, soluţiile pe care intenţionau să le publice în culegerile Buletinul Jurisprudenţei, în mod periodic (lunar, săptămânal) şi apariţia acestora structurate pe secţii sau domenii într-o revistă sau în reviste cu apariţii lunare ori chiar săptămânale poate fi viabil. În cazul în care este prea multă informaţie pentru o singură revistă, ar putea fi create trei reviste pe regiuni. Orice altă construcţie similară credem că este viabilă. În acest fel, soluţiile, bine grupate, vor putea fi accesate mai uşor şi mai rapid de către cei interesaţi. Un alt avantaj îl reprezintă uşurinţa cu care aceste soluţii pot fi preluate de către produsele informatice existente şi puse la dispoziţia celor ce doresc să le consulte direct pe calculator.

În această idee dorim să informăm că sugestia unuia dintre membrii C.S.M. privind indexarea hotărârilor după cuvinte-cheie este un proiect pe cale de finalizare în Legalis, biblioteca juridică on-line a Editurii C.H.Beck. Astfel în Legalis.ro:

  • căutările în secţiunea Jurisprudenţă se pot efectua după toate criteriile necesare şi posibile (cuvinte cheie în text, curte, secţie, numărul deciziei, anul);
  • puteţi opta, fără dificultate, între căutarea simplificată şi masca avansată de căutare;
  • foarte important: întotdeauna Legalis va evidenţia conexiunile dintre decizii şi legislaţia în vigoare; bineînţeles, în secţiunea Legislaţie actualizată – La Zi, utilizatorii au acces la întreaga legislaţie consolidată a României, din 1990 şi până în prezent;
  • utilizatorul poate printa oricând textul hotărârii pe care o citeşte la un moment dat în program.

Biblioteca juridică on-line Legalis conţine peste 70.000 de decizii ale diferitelor curţi, inclusiv pe cele ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În final, reamintim că prin contractul semnat cu Ministerul Justiţiei, Legalis poate fi consultat gratuit timp de încă minimum patru ani de către întregul sistem judiciar public ( I.C.C.J., curţi de apel, tribunale, judecătorii) el fiind instalat pe intranetul Ministerului de Justiţie.

Editura C.H.Beck este permanent deschisă participării la discuţii privind găsirea de soluţii care să contribuie la creşterea transparenţei actului de justiţie.”

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.