Premiile Uniunii Juristilor din Romania – 2009. Cum a fost
27 decembrie 2009 | JURIDICE.roAsa cum informam, vineri, 18 decembrie 2009, la sediul Uniunii Juristilor din Romania a avut loc ceremonia de inmanare a premiilor acordate de Uniunea Juristilor din Romania, Societatea Academica „Titu Maiorescu”, revistele „Dreptul” si „Palatul de Justitie”.
Iosif Gavril Chiuzbaian a subliniat ca este a 12-a editie a acordarii a acestor premii si ca acest demers isi propune sa fie o pledoarie, numeroase personalitati “fiind ocolite de premii binemeritate”.
Castigatorii:
Diploma de execlenta si medalia de merit:
– Facultatea de Drept a Universitatii de stat din Chisinau (Republica Moldova) pentru 50 de ani de la infiintare. Decanul Gheorghe Avornic nu a putut fi prezent (din cauza decesului tatalui sau), premiul fiind ridicat de prof. univ. dr. Raisa Grecu.
– Alexander CHURLIN, ambasadorul Federatiei Ruse la Bucuresti, pentru 130 de ani de relatii diplomatice romano-ruse, care a declarat, printre aletele: “Secolul XXI va fi un secol al legalitatii si al dreptului. Si profesia de jurist e necesara pentru solutionarea corecta a problemelor cu care se confrunta omenirea. Puteti judeca si singuri ca fara juristi nu poate fi solutionata problema crizei economice internationale, nici a problemelor de siguranta energetica sau de combatere a foamei. Ma mandresc cu faptul ca UJR a hotarat sa imi acorde acest premiu. Cred ca juristii si diplomatii vor face ca secolul XXI sa fie un secol al triumfului international. La baza lumii actuale, trebuie sa se gaseasca echitatea, legea si ordinea.”
– Ion M. ANGHEL, presedintele Asociatiei ambasadorilor, pentru intreaga activitate in sprijinul dreptului si diplomatiei: multumeste pentru premiu, face un scurt istoric al carieie sale (pe 3 paliere: consilier juridic la MAE, apoi la Consiliul Legislativ si nu in ultimul rand activitatea stiintifica).
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
– Emilian STANCU, pentru intreaga activitate didactica, “cel mai mare specialist in criminalistica” cum l-a caracterizat Iosif Gavril Chiuzbaian: multumeste pentru intelepciunea UJr privind aceasta disciplina a criminalisticii care “a intrat intr-un con de umbra, fireste, alte materii sunt importante (ex. Dreptul comunitar).
– Liviu POP, pentru tratatul Contractul, Editura Universul Juridic. Premiul a fost ridicat de Mircea Dan Bob.
Premiul Octavian Capatana
Stanciu CARPENARU, „Drept comercial roman”, editia a VIII-a, Editura Universul Juridic: S-a bucurat de prietenia lui Octavian Capatana. Il onoreaza acest premiu. Tratatul a fost publicat “cand mi-am incheiat activitatea didactica. Tratatul incununeaza o activitate de 48 de ani dedicati invatamantului universitar. Lucrarea e o varianta extinsa a Dreptului comercial roman. In cei 16 ani care au trecut de la aparitie si in cele 8 editii, cartea s-a bucurat de un real succes. A constituit un pas semnificativ in crearea dreptului comercial. Aceasta lucrare a jucat un rol de matrice in dezvoltarea dreptului comerical dupa 1990. Anul 2009 a reprezentat sansa unui nou inceput, a fost adoptat noul Cod civil. Pentru mine e o noua provocare pentru ca schimba conceptia dreptului comercial. Va trebui in 2010 sa rescriu.”
Premiul Ion Tanoviceanu
Gheorghe Diaconescu, Constantin Duvac, „Tratat de drept penal”, Editura C.H. BECK. A fost prezenta doamna Diaconescu. Constantin Duvac a declarat ca acest tratat ascunde o munca de 12 ani si ca va face tot ce ii va sta in putinta pentru ca aceasta opera sa dainuiasca.
Premiul Istrate Micescu
Mona Maria PIVNICERU, „Efectele juridice ale contractelor aleatorii„, Editura Hamangiu: multumeste pentru distinctie, “nu stiu cat e de meritata, dar e muncita pe parcursul a 8 ani de studiu.”
Premiul Vintila Dongoroz
Mihail UDROIU, “Dictionar de drept penal si de procedura penala”, Editura C.H. Beck. Premiul a fost ridicat de Radu Dimitriu, directorul Editurii C.H. Beck.
Premiul Andrei Radulescu
Vladimir HANGA, Mircea BOB, Institutiile lui iustinian, Editura Universul Juridic. Mircea Bob: multumeste in numele maestrului Hanga care a pasit in al 10 deceniu de viata si in numele sau personal. Considera premiul ca o incurajare. „Dreptul roman a strabatut timpul.”
Premiul Andrei Radulescu
Sorin Popescu,Tudor Prelipceanu, „Personalitati ale Consiliului Legislativ”, Partea a II-a, Editura Lumina Lex
Sorin Popescu: “Marturisesc ca a fost un fel de refulare atunci cand m-am aplecat asupra acestor personalitati, descoperind contributii esentiale in istoria dreptului romanesc.”
Tudor Prelipceanu: “S-a ajuns la al doilea volum, a fost o munca foarte grea, s-au gasit foarte greu datele (am apelat la Biblioteca Academiei si alte biblioteci). Dorim sa mai continuam in aceste domeniu, intrucat mai sunt personalitati care nu sunt suficient de binecunoscute.”
Premiul Iordan Gruia
Raisa GRECU, „Stere juristul”, Editura Universul din Chisinau: Constantin Stere a fost o mare descoperire si “nu am dreptul moral sa tin pentru mine aceasta descoperire.”
Premiul Victor Dan Zlatescu
Eugenia MARIN, „Actiunea in revendicare si regimurile ei juridice”, Editura Hamangiu: “Fiind judecator, activitatea de cercetator trebuie sa o faci dupa ce iti faci activitatea de judecator. Activitatea de judecator la Inalta Curte ma indeamna sa mai scriu pentru ca se pare ca scriu bine.”
Premiul I.L. Georgescu
Razvan DINCA, „Protectia secretului comercial in dreptul privat”, Editura Universul Juridic: “Ar trebui sa multumesc Editurii Universul Juridic pentru ca a avut rabdarea de a parcurge lucrarea destinata unei nise.”
Premiul Mircea Manolescu
Cristi DANILET, „Coruptia si anticoruptia in sistemul de justitie„, aparuta cu sprijinul KAS: “In centrul sistemului judiciar este justitiabilul. Asistam la vremuri tulburi, ceea ce noi pretindem de la societate e independenta si sa aiba incredere in noi. Indraznesc sa cred ca aceasta carte va fi folosita de institutii (MJ, CSM) pentru a se preocupa de cresterea integritatii in sistemul de justitie. Cred in judecatorul care face dreptate.”
Premiul Titu Maiorescu
Andrei POPESCU pentru intreaga activitate literara, Operatii de extirpare sentimente, Editura Neverland: „E un premiu surpriza pentru mine. Dreptul inseamna enorm de mult, dar literatura e o mare pasiune.” Cartea a fost scrisa in 1973.
Diploma de onoare
Constantin ANACHITOAIE
Dumitru GRIGORESCU, Teodor MREJERU, Roxana POPA: „Contractul de asociere in participatiune”, Editura Universul Juridic
Cristian DUTESCU, „Piata de capital”, Editura C.H. Beck: “E important ca in secolul XXI sa se contureze o ramura a dreptului care sa tina cont de noile evolutii. Este important ca la examenul de promovare in functia de judecator la tribunale si curtile de apel, sectiile comerciale sa fie cel putin o intrebare din piata de capital.”
Cristian GHEORGHE, „Drept comercial european”, Editura C.H. Beck
Premiul Cristian Iordanescu
Ruxandra VIZERA, Baroul Timis, care a obţinut primul loc la examenul de definitivat din anul 2009.
Pentru Juridice.ro, Alina Matei
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |