Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Administratori de SC trimisi in judecata pentru dare de mita


29 decembrie 2009 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

LUPU GHIOCEL, administrator al unei societăţi comerciale din Bacău, cu antecedente penale, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de cumpărare de influenţă şi a două infracţiuni de dare de mită;

GHERVASE NELIA, administrator al unei societăţi comerciale din Bacău, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită;

CORTEZ SILVIAN GHEORGHIŢĂ, fost arhitect şef în cadrul Primăriei municipiului Bacău, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la dare de mită.

Potrivit unui comunicat al DNA: „in rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2008, inculpaţii LUPU GHIOCEL şi GHERVASE NELIA au dobândit prin cesiune drepturile litigioase cu privire la două terenuri de pe raza municipiului Bacău, pentru care se formulase notificare în baza Legii nr.10/2001. În schimbul soluţionării cu prioritate a notificării şi a acordării unor amplasamente avantajoase prestabilite de inculpaţi, în cursul anului 2009, cei doi au promis şi au dat sume de bani şi obiecte de preţ unei persoane denunţătoare, funcţionar public în cadrul Primăriei Bacău, ce avizează legalitatea dispoziţiilor emise în această materie. Oferirea şi darea banilor şi obiectelor, cu titlu de mită, a avut loc în mod direct sau prin intermediului coinculpatului Cortez Silvian Gheorghiţă, la acea vreme arhitect şef în cadrul Primăriei municipiului Bacău.

Concret, în luna noiembrie 2008, inculpatul Lupu Ghiocel a promis repetat suma de 50.000 euro şi a oferit efectiv suma de 20.000 euro inculpatului Cortez Silvian Gheorghiţă, arhitect şef în cadrul Primăriei municipiului Bacău, în schimbul exercitării influenţei acestuia asupra denunţătorului, funcţionar public la aceeaşi primărie având atribuţii de a aviza legalitatea dispoziţiilor emise în baza Legii 10/2001.

În ziua de 13 februarie 2009 inculpatul Lupu Ghiocel a dat denunţătorului, prin intermediul inculpatului Cortez Silvian Gheorghiţă bijuterii din aur în valoare de 11.287 lei, iar în luna martie 2009 inculpatul Lupu Ghiocel a promis suma de 100.000 euro aceluiaşi denunţător, funcţionar public.

Promisiunea a fost suplimentată apoi de inculpata Ghervase Nelia la 200.000 euro în schimbul urgentării soluţionării notificării şi a acordării unor amplasamente avantajoase, prestabilite de inculpaţi.

În sarcina inculpatei Ghervase Nelia, s-a mai reţinut că, în perioada mai – octombrie 2009, a promis aceluiaşi funcţionar darea sumei de 1.000.000 euro pentru urgentarea soluţionării unei alte notificări la Legea nr.10/2001, prin care era solicitată retrocedarea a aproximativ 30 ha de teren pe raza municipiului Bacău de către cetăţeni străini pe care inculpata îi reprezenta, precum şi pentru ca restituirea să se producă pe vechiul amplasament.

Darea sumelor de bani promise urma să se realizeze după emiterea dispoziţiilor administrative şi vânzarea imobilelor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău.”

Trimiterea in judecata reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică