Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Inculpati trimisi in judecata pentru infractiuni contra intereselor financiare ale Comunitatilor Europene
29.12.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

BURLAN DRAGOŞ EUGEN, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor şi infracţiunea de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor obţinute din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor, toate cu consecinţe deosebit de grave şi

CĂLBUREAN MARIUS în sarcina căruia s-a reţinut complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea ori în numele lor.

Potrivit unui comunicat al DNA: „in rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii noiembrie 2003, S.C. C.C.C.F. Bucureşti S.A. a câştigat prin licitaţie un contract de lucrări în valoare de 7.472.696,68 euro, finanţat din fonduri PHARE, ce avea ca obiect implementarea proiectului intitulat „Îmbunătăţirea siguranţei feroviare prin modernizarea centrului feroviar român de testare”, beneficiar fiind Autoritatea Feroviară Română (AFER).

Proiectul viza furnizarea echipamentului pentru testarea vehiculelor de cale ferată în scopul certificării admiterii lor în trafic, a echipamentului pentru testarea infrastructurii de cale ferată, în vederea certificării conformităţii acesteia cu cerinţele obligatorii pentru siguranţa traficului, potrivit normelor Uniunii Europene, cât şi modernizarea Centrului de testare feroviară de la Făurei.

În acest context, cu ocazia derulării procedurilor de adjudecare a contractului, inculpatul Burlan Dragoş Eugen, în calitate de director general adjunct al S.C. C.C.C.F. Bucureşti S.A., a utilizat documente cu un caracter inexact şi incomplet, în ceea ce priveşte situaţiile reale ale datoriilor către bugetul de stat şi al asigurărilor sociale, precum şi a litigiilor în care era implicată firma pe care o reprezenta.

În scopul decontării pe nedrept a sumei de 404.157,53 euro, inculpatul Burlan Dragoş Eugen a prezentat Oficiului de Plăţi şi Contractare PHARE (O.P.C.P.) mai multe documente cu conţinut inexact şi incomplet (factură fiscală, Raportul final din noiembrie 2005, Certificatul de plată nr. 11 şi anexele acestuia din decembrie 2005) atestând în mod fictiv executarea în proporţie de 100% a lucrărilor de modernizare a Centrului de testare feroviară Făurei. O parte din aceste documente au fost întocmite în fals de inculpatul Călburean Marius.

De asemenea, pe parcursul derulării proiectului, Burlan Dragoş Eugen a schimbat destinaţia fondurilor PHARE în valoare de 1.120.904,50 euro, acordată cu titlu de „mobilizare de şantier”, utilizându-le în alte scopuri decât cele pentru care au fost încasate (acoperirea unor credite comerciale, plată chirii, datorii către furnizori etc.).

Oficiul de Plăţi şi Contractare PHARE din cadrul Ministerului Economiei şi Finanţelor s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 5.709.791,67 euro, reprezentând contravaloarea contractului de lucrări încheiat cu Societatea de Construcţii C.C.C.F. S.A. Bucureşti.

În vederea recuperării pagubei, procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra a două imobile aparţinând părţii responsabile civilmente S.C. C.C.C.F. Bucureşti S.A., evaluate la suma de 6.532.666 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.”

Trimiterea in judecata reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti