Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Executia bugetului consolidat la data de 30 noiembrie 2009
29.12.2009 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Ministerul Finantelor Publice: „Conform datelor operative, execuţia bugetului general consolidat în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie a înregistrat un deficit estimat de 29,7 miliarde lei, reprezentând 6.0 % din PIB, faţă de un deficit de 36,5 miliarde lei, prevăzut ca obiectiv anual, conform acordului stand – by revizuit, încheiat cu FMI.

Veniturile bugetului general consolidat cumulate pentru perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie au fost de 143,4 mld.lei,  înregistrând un decalaj de 6,0% faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent, respectiv 1,5% din PIB, ca urmare, în principal a reducerii încasărilor din impozitul pe profit (-11,3%), precum şi a celor din TVA (-18,2%) şi a taxelor vamale (-32,4%).

Aceste reduceri au fost parţial compensate de creşterea încasărilor din impozitul pe venit cu 1,7%, accize cu 13,4%, impozite şi taxe pe proprietate cu 4,7%, faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent.

Cheltuielile bugetului general consolidat cumulate pentru perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie s-au cifrat la 173,1 miliarde lei, înregistrând o creştere de 2,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, dar se menţin în limitele aprobate, reprezentând 89,3% din prevederile anuale.

Cheltuielile de personal pe primele unsprezece luni ale anului în curs, înregistrează o creştere de 4,7% faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent. Cu toate acestea, creşterea fiind în principal consecinţa majorărilor salariale aprobate în a doua parte a anului 2008, din analiza datelor în termeni comparabili rezultă o diminuare a acestora faţă de anul precedent.

Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au redus cu 7,1% faţă de perioada similară a anului precedent, ca urmare a măsurilor de restrângere aprobate prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 34/2009, şi se aşteaptă menţinerea acestui trend şi în ultima lună a anului.

Cheltuielile cu asistenţa socială s-au majorat cu 20,2%, faţă de aceiaşi perioadă a anului precedent, ca urmare a majorării punctului de pensie în octombrie 2008 şi acordării pensiei sociale minim garantate începând cu luna aprilie 2009.

Totodată, pentru a diminua efectele crizei economice şi financiare asupra categoriilor sociale vulnerabile, Guvernul a adoptat o serie de măsuri de protejare a categoriilor sociale cu venituri reduse: acordarea pensiei sociale minime pentru pensionarii cu venituri mici (până la 300 de lei de la 1 aprilie 2009 iar diferenţa până la 350 de lei de la 1 octombrie 2009); indexarea pensiilor cu 3% de la 1 aprilie 2009 şi 2% de la 1 octombrie 2009; majorarea venitului minim garantat cu 15%, asigurată în întregime de la bugetul de stat .

Cheltuielile cu dobânzi au crescut cu 65,8% faţp de aceiaşi perioadă a anului precedent din cauza înrăutăţirii condiţiilor interne şi internaţionale de finanţare a deficitului.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi transferuri pentru programele de dezvoltare au fost în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie în sumă de 28,6 miliarde lei, respectiv 5,8% din PIB.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti