Scurt dialog intre Emil Boc si Catalin Predoiu despre doua legi
29 decembrie 2009 | JURIDICE.ro
Declaratiile premierului Emil Boc si ale ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, facute marti, 29 decembrie 2009, la finalul sedintei de Guvern ref. legea responsabilitatii fiscale si proiectul de ordonanta de urgenta initiat de Ministerul Justitiei privind masurile referitoare la activitatea de inregistrare la Registrul Comertului:
„Emil Boc: Propun să începem şedinţa de Guvern de astăzi. Fac două precizări. Prima – legată de legea responsabilităţii fiscale, având în vedere angajamentele pe care le avem cu FMI, CE şi Banca Mondială. Vă propun ca acest act normativ să fie asumat de Cabinet şi trimis la Parlament pentru adoptarea lui în procedură de urgenţă, ţinând cont că el iniţial a fost trimis ca şi propunere legislativă asumată de parlamentarii care erau membrii Cabinetului în perioada în care Guvernul nu putea emite, adopta proiecte de lege pentru a fi înaintate Parlamentului, vă propun să înainteze Cabinetul în forma negociată şi cunoscută pentru asumarea lui, urmând ca Parlamentul să îl dezbată în procedură de urgenţă. De asemenea să reglementăm la nivelul informaţiei publice, domnule ministru Borbely, situaţia cu programul „Rabla” pentru a se ştii că el se continuă şi după 1 ianuarie şi că nu există impedimente legale pentru ca el să meargă mai departe şi vă rog să faceţi aceste precizări. Ratificare memorandumului cu Ford-ul, în privinţa garanţiei de stat astfel încât proiectul să fie finalizat de către compania Ford.
În privinţa ordinii de zi, la primul punct proiect de ordonanţă de urgenţă de la Ministerul Justiţiei privind măsuri referitoare la activitatea de înregistrare la registrul comerţului, având în vedere blocajele existente şi dificultăţile mediului de afaceri. V-aş ruga domnule ministru să ne prezentaţi pe scurt prevederile actului normativ. Vă rog.
Cătălin Predoiu: Proiectul de reglementare îşi propune două scopuri. Un scop imediat este acela de reglementare, menţionat de dumneavoastră, de blocare a activităţii unor registre ale comerţului, printre care şi Registrul comerţului Bucureşti, pe rolul cărui se află nu mai puţin de 16 mii de dosare în curs de soluţionare şi un scop mai îndepărtat, acela de a se trece de la sistemul de înregistrare sub control judiciar la sistemul de înregistrare sub control administrativ. În statele UE ambele sisteme sunt cunoscute şi agreate, inclusv sub aspectul legislaţiei comunitare, respectiv control judiciar, administrativ. Tradiţional în ţara noastră după 1990 s-a adoptat sistemul de control judiciar, în timp datorită aglomerării acestor registre şi datorită limitării numărului de dosare procesate de către judecătorii delegaţi în temeiul hotărârilor adunărilor generale ale magistraţilor s-a ajuns la aglomerarea treptată şi afectarea bunului mers al circuitului comercial. Din acest motiv, noi am promovat acest proiect de ordonanţă de urgenţă care-şi propune, practic, să dea din competenţa judecătorului delegat în competenţa directorilor oficiilor Registrului Comerţului sau a persoanelor desemnate de către aceştia a cererilor de înregistrare, precum şi a altor cereri, potrivit legii de competenţă a Registrului Comerţului. Aceste cereri se vor rezolva prin rezoluţii, iar rezoluţiile contestate beneficiază de principiul dublului grad de jurisdicţie. Deci persoana care este nemulţumită de această rezoluţie poate să facă plângere.
Emil Boc: Şi se păstrează accesul în justiţie, în cazul în care se solicită o acţiune în contencios.
Cătălin Predoiu: Exact, procedura se transformă dintr-una necontencioasă în una contencioasă. Sigur, justiţia îşi spune în final cuvântul.
Emil Boc: Ultimul cuvânt îl are justiţia, asta este important să se reţină.
Cătălin Predoiu: Chiar şi pentru anumite cereri mai complicate, cum ar fi fuziunile transfrontaliere sau cererile de dizolvare de drept pentru lipsa preschimbării certificatului se mai păstrează acest control de primă instanţă al justiţiei. Dar pentru cererile de înregistrare şi majoritatea procedurilor se trece la un control administrativ. Noi suntem pregătiţi la Oficiul Registrului Comerţului să preluăm în 15 zile această operaţiune, de aceea am propus şi susţinem în faţa dumneavoastră ca ordonanţa să intre în vigoare în 15 zile de la publicare, timp în care se vor pregăti aceste proceduri de preluare a dosarelor. Şi sperăm ca în maxim 2-3 luni de zile să reglementăm situaţia.
Emil Boc: Să intrăm în normalitate (…)
Cătălin Predoiu: Exact. S-au dat la Bucureşti inclusiv termene în 2011, ceea ce este inacceptabil din punct de vedere al celerităţii afacerilor. Sper, în acelaşi timp, ca magistraţii să coopereze în acest transfer şi să facă un efort acum, pe ultima sută de metri, să recuperăm aceste întârzieri. Sunt în contact cu conducerea tribunalelor şi sper să ajungem la o situaţie de normalitate cât mai curând cu putinţă.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro