« Flux noutăţi
Selected Top LegalVideo
JurisprudenţăCEDOCJUECCRÎCCJJurisprudenţa curentă ÎCCJDezlegarea unor chestiuni de dreptRILCurţi de apelTribunaleJudecătorii
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMOF - Monitorul Oficial al RomânieiJOUE - Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Noutăţi legislative
 

Conventia de la Lugano va intra in vigoare cu privire la Norvegia
31.12.2009 | JURIDICE.ro, Mihai Sandru

JURIDICE - In Law We Trust

Începând din 01.01.2010, va intra în vigoare, între statele membre ale UE şi Regatul Norvegiei (stat terţ, stat nemembru al UE, stat membru al Asociaţiei Europene a Liberului Schimb (A.E.L.S.) Convenţia de la Lugano din 30.10.2007 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială.

Convenţia de la Lugano din 2007 a fost semnată la 30.10.2007 de către Republica Islanda, Regatul Norvegiei, Regatul Danemarcei şi Confederaţia Elveţiană, precum şi de către C.E., în numele statelor membre ale C.E. Prin Decizia Consiliului Uniunii Europene nr. 2009/430/EC din 27.11.2008 publicată în Jurnalul Oficial L 147, 10.06.2009 a fost aprobată ratificarea Convenţiei de la Lugano din 2007, în numele C.E. Instrumentul din 27.11.2008 de aprobare a Convenţiei de la Lugano din 2007 a fost depus la 18.05.2009, la Misiunea Confederaţiei Elveţiene pe lângă Uniunea Europeană, de către Secretarul General al C.E., în numele statelor membre ale C.E.

Regatul Norvegiei (stat terţ, nemembru al UE, membru al A.E.L.S.) a depus instrumentul de ratificare la data de 01.07.2009. Astfel, Convenţia de la Lugano din 2007 va intra în vigoare, conform art. 69 alin. 4 din Convenţie, la data de 01.01.2010, dată care reprezintă prima zi a celei de-a şasea luni care urmează datei la care C.E. şi un stat membru al A.E.L.S. îşi depun instrumentele de ratificare. La 24.09.2009, Regatul Danemarcei a ratificat Convenţia de la Lugano din 2007. Pentru Confederaţia Elveţiană, Convenţia de la Lugano va intra în vigoare cel mai devreme la 01.01.2011.

Convenţia de la Lugano din 2007 privind competenţa judiciară, recunoaşterea şi executarea hotărârilor în materie civilă şi comercială conţine dispoziţii referitoare la competenţa jurisdicţională de drept internaţional privat şi procedura de recunoaştere şi încuviinţare a executării hotărârilor judecătoreşti, actelor autentice, tranzacţiilor judiciare (exequatur).

Convenţia de la Lugano din 2007 va înlocui Convenţia de la Lugano din 1988 şi va alinia textul Convenţiei la textul Regulamentul Bruxelles I, în ceea ce priveşte normele privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti, tranzacţiilor judiciare şi actelor autentice (exequatur). De altfel, dispoziţiile din cele două instrumente – de drept european şi internaţional – sunt aproape identice.

Convenţia de la Lugano din 2007 va fi aplicabilă exclusiv în relaţia dintre statele membre şi statele terţe.

Mihai Sandru

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară

Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.