Gheorghe Musat: „Avocatii nu vor fi niciodata oameni bogati”
2 ianuarie 2010 | JURIDICE.roGheorghe Musat, fondatorul casei de avocatura Musat & Asociatii, s-a referit intr-un interviu acordat la sfarsitul anului trecut ZF la perioada de inceput in avocatura, primii clienti, munca si noaptea, tinerii absolventi de drept, parteneriate, cat de bogati pot fi avocatii, mediul de lucru:
# „Inceputurile mele au fost mai grele decat pentru oricare alt avocat. ’89 m-a prins cu 17 lei in buzunar si cativa prieteni, la care puteam trage seara la masa. La inceputul lui ianuarie ’90 am fost reprimit in avocatura cu aplauze, la conducerea baroului fiind Niculae Cerveni. Eram un om cu o biblioteca juridica, dar fara niciun client, deoarece dupa sapte ani de absenta din avocatura oamenii te uita. Zamfirescu era deja renumit, Nestor venea de la un institut cunoscut, Florea, Stoica aveau deja un nume. Eu reveneam in avocatura dupa 4 ani de inchisoare la Aiud, ca detinut politic si alti doi ani de taximetrie in Gara de Nord.”
# „Am sesizat ca in urmatoarea perioada cariera avocatiala o va lua pe alte coordonate si asteptam sa apara zorii capitalismului. Astfel, la sfarsitul anului 1990 aveam deja clienti privati, in special companii straine. Companii precum Rhone-Poulenc (actuala Sanofi-Aventis), Renault, Cement Fran’ais sau Société Générale, care functiona in Romania inca din 1970 sub statutul de reprezentanta straina. Era vremea primilor investitori straini care, dupa cum se stie, in anii ’90 erau preponderent investitori francezi.”
# „Nu stiu cum am rezistat in acea perioada. Lucram cate 14-16 ore pe zi, aproape de epuizare, dar aveam un entuziasm teribil. Efortul depus atunci era incomparabil mai mare fata de cel de acum sau cel din anii 2007-2008. Pe langa lucrul zilnic cu clientii, atunci trebuia ca trei ore sa le aloci studiului legislatiei, pentru a te pune la punct cu noile acte normative sau studiul jurisprudentei interbelice pentru a putea dezlega problemele de drept cu care ne confruntam in anii de inceput ai capitalismului postdecembrist.”
# „Unii tineri absolventi plecau dupa cateva luni, nu rezistau. Au fost ani in care luam 7-8 absolventi si ramaneau doar 2-3 din ei. Formarea si indrumarea tinerilor avocati este o activitate extrem de dificila, cu un consum de timp enorm, dar si cu satisfactii pe masura. Lucram cot la cot cu ei, le corectam fiecare lucrare, fraza cu fraza, apoi le analizam impreuna ca la scoala. Cu efort si rabdare din partea mea si mult entuziasm din partea lor. Sincer vorbind, daca ar fi sa o iau de la inceput, nu stiu daca as mai fi capabil de acelasi efort si entuziasm.”
# “Nu sunt naiv sa cred ca parteneriatul avocatial tine toata viata. Avocatii sunt oameni independenti si este normal ca ei sa vizeze noi orizonturi pentru a-si construi propria cariera, insa parteneriatul avocatial se intemeiaza pe stabilitate, este altceva decat actionariatul unei firme comerciale.”
# „Avocatii nu vor fi niciodata oameni bogati. Ei pot deveni oameni instariti, dar nu bogati. La noi in firma, profitul mediu pe partener este de peste 700.000 de euro, la nivelul avocatilor de top din Europa, dar ei nu fac parte din categoria celor «bogati» si nici nu aspira la acest rang.”
NOU! Despre bani în profesii juridice: avocați, executori, notari, consilieri juridici și alți profesioniști ai dreptului
16 septembrie ⁞ Accidentul de muncă în toate formele de răspundere juridică
18 septembrie ⁞ Școala Superioară de Cadre
19 septembrie ⁞ Impactul legii 243/2024 asupra creditorilor IFN/cesionari de creanțe
23 septembrie ⁞ Fraudarea creditorilor – eficacitatea mijloacelor actuale pentru combaterea ei
25 septembrie ⁞ Noutățile Legii nr. 214/2024 – ce efecte poate avea semnătura electronică
26 septembrie ⁞ JURIDICE by Night. Golden Season edition
30 septembrie ⁞ Avocatura: onorariu orar vs. onorariu global
5 octombrie ⁞ Start Curs INGENIO de pregătire pentru Barou, INM & Magistratură, Notariat și Licență
7 octombrie ⁞ Dacă UIT, 100.000 de lei amendă! (RO E-TRANSPORT)
14 octombrie ⁞ Impactul sancțiunilor impuse de Consiliul Concurenței asupra pieței editoriale din România: între protecția concurenței și drepturile de autor
21 octombrie ⁞ Abilitățile de negociere: un moft sau o necesitate?
31 octombrie ⁞ JURIDICE by Night. Mystic Night. Halloween edition
11 noiembrie ⁞ Fraudarea fondurilor europene: infracțiune de 1 Euro? (Necesitatea stabilirii unui prag valoric minim pentru infracțiunea de fraudare a fondurilor europene)
18 noiembrie ⁞ Social Media. Răspunderea juridică în caz de Share și Repost care deranjează
23 noiembrie ⁞ Start Curs Admitere INM/ Magistratură & Avocatură 2025
28 noiembrie ⁞ JURIDICE by Night. Autumn Allure edition
2025 ⁞ The Congress / The biggest legal event
# „Am zis ca, daca tot stam 10 sau mai multe ore pe zi la birou, este cazul sa oferim avocatilor nostri un sediu spatios si placut. In acest sediu ar putea lucra 400 de persoane, insa mai mult de jumatate din avocatii firmei stau singuri in birouri spatioase pe care multi parteneri ai firmelor londoneze nu le au. Am construit acest sediu pentru o firma cu 200 de avocati, iar daca lucrurile mergeau ca in anii 2007-2008, probabil ca in 2010 am fi putut ajunge la 150 de avocati.”
Homepage J JURIDICE Cariere Evenimente Dezbateri Profesionişti Lawyers Week Video |