Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

OUG pentru deblocarea activitatii la Registrul comertului


4 ianuarie 2010 | Marinela CIOROABĂ, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)
Secţiuni: Noutăți legislative
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 926 din 30 decembrie 2009 a fost publicata Ordonanta de urgenta nr. 116/2009 pentru instituirea unor masuri privind activitatea de inregistrare in registrul comertului.

Ordonanta de urgenta instituie masuri temporare pentru deblocarea situatiei create la oficiile registrului comertului, ca urmare a protestului magistratilor din toamna anului 2009.

1. Competenta de solutionare a cererilor de inregistrare

Cea mai importanta masura consta in trecerea competentei de solutionare a cererilor de inregistrare in registrul comertului si, dupa caz, a altor cereri aflate in competenta de solutionare a judecatorului delegat, pe o perioada de maximum 6 luni de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, de la judecatorul delegate la directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau la persoana sau persoanelor desemnate de catre directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

De asemenea, vor fi solutionate de catre directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau de catre persoana sau persoanele desemnate si cererile de inregistrare depuse la oficiile registrului comertului de pe langa tribunale si nesolutionate pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta.

2. Competenta de solutionare a cererilor formulate de ONRC

Cererile formulate de ONRC prin oficiile registrului comertului de pe langa tribunale care anterior intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta erau in competenta de solutionare a judecatorului delegat se inainteaza sectiei comerciale a tribunalului in a carui circumscriptie isi are sediul comerciantul, urmand a fi solutionate de urgenta si cu precadere.

Constatarea dizolvarii de drept, ca urmare a neefectuarii preschimbarii certificatului de inmatriculare si a celui de inregistrare fiscala cu noul certificat de inregistrare continand codul unic de inregistrare, se va efectua de catre sectia comerciala a tribunalului in a carui circumscriptie isi are sediul comerciantul, care se va pronunta la cererea ONRC sau a oricarei persoane interesate.

Radierea din registrul comertului (ca urmare a dizolvarii pentru ca societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni, societatea nu a depus, in cel mult 6 luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la oficiul registrului comertului, societatea si-a incetat activitatea, nu are sediul social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social sau asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta, societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii sau ca urmare a neefectuarii preschimbarii certificatului de inmatriculare si a celui de inregistrare fiscala), se dispune de sectia comerciala a tribunalului in a carui circumscriptie isi are sediul comerciantul. Competenta de numire a lichidatorului apartine sectiei comerciale a tribunalului in a carui circumscriptie isi are sediul comerciantul.

In aceste cazuri hotararea tribunalului este supusa numai recursului.

3. Competenta de verificare a legalitatii fuziunii/divizarii

In cazul fuziunii, inclusiv al fuziunii transfrontaliere, si in cazul divizarii, competenta de verificare a legalitatii hotararii asupra fuziunii/divizarii, precum si, dupa caz, a actului constitutiv ori a actului modificator si de a dispune inregistrarea acestora in registrul comertului apartine sectiei comerciale a tribunalului in circumscriptia caruia se afla sediul comerciantului.

Hotararea de fuziune si actul constitutiv al societatilor rezultate sau, dupa caz, actul modificator al societatii absorbante se depun la oficiul registrului comertului, care le inainteaza, in termen de 24 de ore de la primire, instantei competente conform prevederilor alin. (1).

Cererea se solutioneaza potrivit dispozitiilor necontencioase din Codul de procedura civila.

In cazul fuziunii transfrontaliere, atributiile de verificare a legalitatii procedurii apartin directorului oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoanei sau persoanelor desemnate de catre directorul general al Oficiului National al Registrului Comertului, cu exceptia atributiilor prevazute la art. 25113 si 25114 din Legea nr. 31/1990, care vor fi exercitate de tribunal, sectia comerciala.

4. Procedura de solutionare a cererilor de catre directorul oficiului registrului comertului

Rezolutia

In solutionarea cererilor, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoana sau persoanele desemnate pronunta rezolutii, care sunt executorii de drept

Calea de atac

Impotriva rezolutiei se poate formula plangere in termen de 15 zile de la pronuntare pentru parti si de la data publicarii rezolutiei sau a actului modificator al actului constitutiv in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea a IV-a, pentru orice alte persoane interesate.

Plangerea se depune si se mentioneaza in registrul comertului unde s-a facut inregistrarea. In termen de 3 zile de la data depunerii, oficiul registrului comertului inainteaza plangerea sectiei comerciale a tribunalului in a carui circumscriptie se afla sediul comerciantului.

Plangerea se solutioneaza de urgenta si cu precadere, in conditiile dreptului comun.

Procedura nu este publica

Procedura de solutionare a cererilor de inregistrare nu are caracter contradictoriu si nu se desfasoara in sedinta publica, cu exceptia cazului in care in mod expres se solicita acest lucru de catre partea care a depus cererea, situatie in care se va organiza audienta publica pentru sustinerea cererii inainte de solutionare.

Dovezile

Cand pentru lamurirea unor imprejurari de fapt, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoana sau persoanele desemnata/desemnate considera necesar sa cunoasca parerea unor specialisti, poate/pot sa dispuna efectuarea unei expertize, in contul partilor, precum si prezentarea oricaror alte dovezi. In acelasi scop, partile pot fi invitate sa se prezinte la oficiul registrului comertului.

Inscrisurile noi in sustinerea cererilor de inregistrare se depun la oficiul registrului comertului de pe langa tribunal, prin registratura generala, cu cel putin o zi inainte de data solutionarii.

Amanarea

Daca cererile de inregistrare si documentele depuse in sustinerea acestora nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, se acorda un termen de amanare de cel mult 15 zile libere, fara a se lua in considerare ziua cand a inceput si ziua cand s-a sfarsit termenul. La cererea motivata a solicitantului, termenul de 15 zile poate fi prelungit o singura data, cu maximum 15 zile.

Comunicarea rezolutiilor de amanare se realizeaza prin afisare la sediul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si pe site-ul Oficiului National al Registrului Comertului.

Daca in termenul stabilit solicitantul nu isi indeplineste obligatiile dispuse prin rezolutia de amanare, cererile de inregistrare urmeaza a fi respinse.

Cererile de interventie

Daca la cererile de inregistrare sunt depuse cereri de interventie, directorul oficiului registrului comertului de pe langa tribunal si/sau persoana sau persoanele desemnate va/vor transmite dosarul sectiei comerciale a tribunalului in a carui circumscriptie isi are sediul comerciantul, unde vor fi solutionate de urgenta si cu precadere.

5. Masuri tranzitorii

In cazul cererilor de inregistrare depuse la registrul comertului pana la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta si nesolutionate, daca informatiile din cazierul fiscal au expirat sau urmeaza sa expire, oficiile registrului comertului vor solicita reconfirmarea acestora directiilor teritoriale ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala. Aceasta operatiune este scutita de plata oricaror taxe/tarife.

In termen de 15 zile lucratoare de la intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, directorul general al ONRC va emite deciziile de desemnare a directorilor si, dupa caz, a altor persoane din cadrul institutiei, care vor indeplini atributiile de solutionare a cererilor prevazute de ordonanta de urgenta.

Persoanele desemnate sa indeplineasca atributiile de solutionare a cererilor sunt salarizate, in baza deciziei directorului general al ONRC, pe perioada exercitarii efective a acestor atributii, la nivelul de salarizare al directorului oficiului registrului comertului in care isi desfasoara activitatea.

6. Intrarea in vigoare si aplicarea

Ordonanta de urgenta va intra in vigoare in 15 zile de la publicarea in Monitorul Oficial si se va aplica pana la reglementarea activitatii de inregistrare in registrul comertului efectuata de registratori comerciali.

In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta, Guvernul va adopta, la propunerea Ministerului Justitiei, proiectul de lege privind infiintarea, organizarea si functionarea profesiei de registrator comercial.

SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro