Secţiuni » Arii de practică » Business » Corporate
Corporate
DezbateriCărţiProfesionişti

Judecatorii pleaca de la Registrul comertului


06.01.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Corporate, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat MJLC:  „Ordonanţa de urgenţă nr.116/2009privind activitatea de înregistrare a cererilor la Registrul Comerţului va intra în vigoare la data de 14 ianuarie la împlinirea termenului de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial nr. 926 din 30 decembrie 2009.

Până la data de 13 ianuarie, inclusiv, judecătorii delegaţi la oficiile registrului comerţului continuă să îşi exercite atribuţiile conform prevederilor legale actualmente în vigoare.

Noutăţile introduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 116/2009 vizează, în principal, următoarele:

· cererile de înregistrare în registrul comerţului şi, după caz, alte cereri aflate, potrivit dispoziţiilor legale actualmente în vigoare, în competenţa de soluţionare a judecătorului delegat urmează să fie transferate în competenţa de soluţionare a directorului oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal şi/sau persoanei sau persoanelor desemnate de către directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;

· în exercitarea atribuţiilor care îi sunt conferite prin O.U.G. nr. 116/2009 directorul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal şi/sau persoana sau persoanele desemnate pronunţă rezoluţii care sunt executorii de drept; împotriva rezoluţiilor se pot formula plângeri care sunt de competenţa tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul comerciantului, procedura de contestare a rezoluţiilor beneficiind de principiul dublului grad de jurisdicţie;

De asemenea, pentru anumite cereri/proceduri a fost instituită în mod expres competenţa de soluţionare a tribunalului în a cărui circumscripţie se află comerciantul; de exemplu:

– acţiunea în constatarea dizolvării de drept a societăţii comerciale (dizolvarea ca urmare a trecerii timpului stabilit pentru durata societăţii – art. 227 din Legea nr.31/1990; dizolvarea pentru neefectuarea preschimbării certificatului de înmatriculare şi a celui de înregistrare fiscală cu noul certificat de înregistrare conţinând codul unic de înregistrare – art. 30 din Legea nr.359/2004);

– acţiunea de numire a unui lichidator, în cazul lichidării ca urmare a dizolvării judiciare a societăţii comerciale (art.237 din Legea nr.31/1990);

– acţiunea în verificarea îndeplinirii condiţiilor fuziunii (internă şi transfrontalieră).

În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se va elabora un nou cadru de reglementare a activităţii de înregistrare în registrul comerţului menţinându-se controlul administrativ de legalitate la nivelul oficiilor registrului comerţului, instituit de această ordonanţă de urgenţă, dar prevăzându-se competenţa de efectuare a acestuia în sarcina unui nou corp profesional, respectiv registratorii comerciali.

Obiectivele noului cadru legal vizează, în primul rând, asigurarea unui înalt standard profesional al persoanelor ce vor exercita funcţia de registrator şi identificarea celor mai bune soluţii procedurale pentru respectarea drepturilor comercianţilor şi a celerităţii operaţiunilor aferente înregistrării şi operării unei afaceri.

Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pe rolul acestei instituţii existând foarte multe solicitări ale agenţilor economici adresate judecătorului delegat care nu pot fi rezolvate, din cauza limitării numărului de dosare. Astfel, până în prezent la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate şi nesoluţionate 16.946 cereri de înregistrare, iar termenele de soluţionare sunt până la data de 08.02.2010 pentru autorizări şi 09.03.2011 pentru modificări ale actelor constitutive.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro