Judecatorii pleaca de la Registrul comertului
6 ianuarie 2010 | JURIDICE.ro
Comunicat MJLC: „Ordonanţa de urgenţă nr.116/2009privind activitatea de înregistrare a cererilor la Registrul Comerţului va intra în vigoare la data de 14 ianuarie la împlinirea termenului de 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial nr. 926 din 30 decembrie 2009.
Până la data de 13 ianuarie, inclusiv, judecătorii delegaţi la oficiile registrului comerţului continuă să îşi exercite atribuţiile conform prevederilor legale actualmente în vigoare.
Noutăţile introduse prin Ordonanţa de urgenţă nr. 116/2009 vizează, în principal, următoarele:
· cererile de înregistrare în registrul comerţului şi, după caz, alte cereri aflate, potrivit dispoziţiilor legale actualmente în vigoare, în competenţa de soluţionare a judecătorului delegat urmează să fie transferate în competenţa de soluţionare a directorului oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal şi/sau persoanei sau persoanelor desemnate de către directorul general al Oficiului Naţional al Registrului Comerţului;
· în exercitarea atribuţiilor care îi sunt conferite prin O.U.G. nr. 116/2009 directorul oficiului registrului comerţului de pe lângă tribunal şi/sau persoana sau persoanele desemnate pronunţă rezoluţii care sunt executorii de drept; împotriva rezoluţiilor se pot formula plângeri care sunt de competenţa tribunalului în a cărui circumscripţie se află sediul comerciantului, procedura de contestare a rezoluţiilor beneficiind de principiul dublului grad de jurisdicţie;
De asemenea, pentru anumite cereri/proceduri a fost instituită în mod expres competenţa de soluţionare a tribunalului în a cărui circumscripţie se află comerciantul; de exemplu:
– acţiunea în constatarea dizolvării de drept a societăţii comerciale (dizolvarea ca urmare a trecerii timpului stabilit pentru durata societăţii – art. 227 din Legea nr.31/1990; dizolvarea pentru neefectuarea preschimbării certificatului de înmatriculare şi a celui de înregistrare fiscală cu noul certificat de înregistrare conţinând codul unic de înregistrare – art. 30 din Legea nr.359/2004);
– acţiunea de numire a unui lichidator, în cazul lichidării ca urmare a dizolvării judiciare a societăţii comerciale (art.237 din Legea nr.31/1990);
– acţiunea în verificarea îndeplinirii condiţiilor fuziunii (internă şi transfrontalieră).
În termen de şase luni de la intrarea în vigoare a prezentului act normativ se va elabora un nou cadru de reglementare a activităţii de înregistrare în registrul comerţului menţinându-se controlul administrativ de legalitate la nivelul oficiilor registrului comerţului, instituit de această ordonanţă de urgenţă, dar prevăzându-se competenţa de efectuare a acestuia în sarcina unui nou corp profesional, respectiv registratorii comerciali.
Obiectivele noului cadru legal vizează, în primul rând, asigurarea unui înalt standard profesional al persoanelor ce vor exercita funcţia de registrator şi identificarea celor mai bune soluţii procedurale pentru respectarea drepturilor comercianţilor şi a celerităţii operaţiunilor aferente înregistrării şi operării unei afaceri.
Ordonanţa de urgenţă a fost adoptată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pe rolul acestei instituţii existând foarte multe solicitări ale agenţilor economici adresate judecătorului delegat care nu pot fi rezolvate, din cauza limitării numărului de dosare. Astfel, până în prezent la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au fost înregistrate şi nesoluţionate 16.946 cereri de înregistrare, iar termenele de soluţionare sunt până la data de 08.02.2010 pentru autorizări şi 09.03.2011 pentru modificări ale actelor constitutive.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro