Varia
JURIDICE

RIL admis. Regimul plangerii impotriva solutiei de netrimitere in judecata dispuse prin rechizitoriu
06.01.2010 | Marinela CIOROABĂ, SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 875 din 15 decembrie 2009 a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 17/2009 privind examinarea recursului in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie privind stabilirea posibilitatii de a ataca cu plangere direct la instanta, conform art. 2781 din Codul de procedura penala, solutiile de netrimitere in judecata dispuse prin rechizitoriu.

Problema de drept care a primit solutii diferite in practica instantelor judecatoresti este legata de regimul juridic al plangerii impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu. Astfel, Inalta Curte a fost chemata sa se pronunte daca aceasta plangere poate fi introdusa direct la instanta de judecata sau, dimpotriva, plangerea trebuie sa urmeze regimul oricarei plangeri impotriva actelor procurorului, care presupune parcurgerea prealabila a procedurii atacarii pe cale ierarhica.

Inalta Curte a inclinat balanta in favoarea acelor instante de judecata care au dispus trimiterea unor asemenea plangeri la parchet, spre a fi solutionate de procurorul ierarhic superior, considerand ca altfel s-ar eluda o etapa procesuala obligatorie potrivit prevederilor art. 278 si 2781 C. pr. pen.

In esenta, motivarea Inaltei Curti, invaluita intr-o ampla prezentare a dispozitiilor legale in materie, se centreaza pe argumentul ca solutia imbratisata rezulta din ansamblul reglementarii plangerii impotriva actelor procurorului, continuta in art. 275-2781 C. pr. pen. Curtea conchide, asadar ca introducerea plangerii impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu la prim-procurorul parchetului, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel sau procurorul sef de sectie la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori, dupa caz, la procurorul ierarhic superior constituie o conditie prealabila prevazuta de lege, obligatorie pentru exercitarea procedurii de atacare in fata instantei judecatoresti.

Redam dispozitivul deciziei:
“Admit recursul in interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.
In aplicarea dispozitiilor art. 2781 din Codul de procedura penala stabilesc ca:
Solutiile de netrimitere in judecata dispuse prin rechizitoriu nu pot fi atacate cu plangere direct la instanta.
In cazul in care este sesizata cu o astfel de plangere, instanta o va trimite organului judiciar competent, conform art. 2781 alin. 13 din Codul de procedura penala, in vederea parcurgerii etapelor prevazute la art. 278 din acelasi cod. (…)”

SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti