Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Propunere legislativa de interzicere a clauzei riscului reputational in contractele de credit


8 ianuarie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Senatorul Iulian Urban, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei, a initiat o propunere legislativa care limiteaza valoarea penalitatilor ce pot fi cerute romanilor de catre furnizorii de servicii si interdictia de folosire a clauzei riscului reputational pe care a inaintat-o Biroului Permanent al Senatului.

Iat-o, integral:

“EXPUNERE DE MOTIVE

In conditiile in care in ultima perioada au fost inregistrate tot mai multe reclamatii ale consumatorilor referitoare la activitatea unor furnizori de servicii financiare care au inteles sa insereze in contractele de credit asa-numitele clauze de “risc reputational” care ofera dreptul  la denuntare unilaterala a contractelor in cazul incalcarii clauzei in speta (respectiv, in cazul consumatorilor care deplang public conditiile contractuale), fara a exista o hotarare judecatoreasca irevocabila care sa constate aceasta incalcare.

In alta ordine de idei, raportat la faptul ca exista consumatori obligati sa plateasca penalitatile de intarziere calculate in baza contractelor de furnizare de servicii (altele decat cele financiare) – ex. servicii de telefonie, internet, cablu TV, etc.-, penalitati al caror cuantum este evident disproportionat fata de suma de plata (contravaloarea serviciilor), situatii in care unii consumatori ajung sa fie  executati silit imobiliar, riscand sa isi piarda locuintele, in scopul remedierii cadrului legislativ,  al inlaturarii posibilitatii de creare a unor  situatii abuzive de tipul celor semnalate mai sus, precum si al “normalizarii” conditiilor de colaborare intre furnizorii de servicii si consumatori, in temeiul art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PD-L din Senat

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR

SENAT

LEGE

Pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 21 din 21 august 1992 privind protectia consumatorilor, publicata in M. Of. nr. 212 din 28 august 1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic:  Ordonantei Guvernului nr. 21 din 21 august 1992 privind protectia consumatorilor se modifica si va avea urmatorul cuprins:

1. La  art. 9  indice 3, dupa litera h) se introduce litera h indice 1  cu urmatorul cuprins:

“ h indice 1) sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare să denunte unilateral  contractul pe motiv de risc reputational sau incalcare a confidentialitatii, fara ca acestea sa fie dovedite si constatate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila; ”

2. Dupa art. 9 indice 11 se introduce art. 9 indice 12 cu urmatorul cuprins:

“ Art. 9 indice 12.- (1) În cazul contractelor încheiate intre furnizorii de servicii si consumatori, totalul penalitatilor de intarziere percepute consumatorilor nu vor putea depasi dublul sumei asupra careia sunt calculate.

(2) Prevederile alin. 1) nu se aplica furnizorilor de servicii financiare .”

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PD-L din Senat”

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional
JURIDICE Comunicare
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro