« Selected
Flux noutăţi
AnunţuriSistemul judiciarUNBR BarouriNotariatExecutoriUniversitariaInternaţionalJURIDICE.ro

Propunere legislativa de interzicere a clauzei riscului reputational in contractele de credit
08.01.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Senatorul Iulian Urban, vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei, a initiat o propunere legislativa care limiteaza valoarea penalitatilor ce pot fi cerute romanilor de catre furnizorii de servicii si interdictia de folosire a clauzei riscului reputational pe care a inaintat-o Biroului Permanent al Senatului.

Iat-o, integral:

“EXPUNERE DE MOTIVE

In conditiile in care in ultima perioada au fost inregistrate tot mai multe reclamatii ale consumatorilor referitoare la activitatea unor furnizori de servicii financiare care au inteles sa insereze in contractele de credit asa-numitele clauze de “risc reputational” care ofera dreptul  la denuntare unilaterala a contractelor in cazul incalcarii clauzei in speta (respectiv, in cazul consumatorilor care deplang public conditiile contractuale), fara a exista o hotarare judecatoreasca irevocabila care sa constate aceasta incalcare.

In alta ordine de idei, raportat la faptul ca exista consumatori obligati sa plateasca penalitatile de intarziere calculate in baza contractelor de furnizare de servicii (altele decat cele financiare) – ex. servicii de telefonie, internet, cablu TV, etc.-, penalitati al caror cuantum este evident disproportionat fata de suma de plata (contravaloarea serviciilor), situatii in care unii consumatori ajung sa fie  executati silit imobiliar, riscand sa isi piarda locuintele, in scopul remedierii cadrului legislativ,  al inlaturarii posibilitatii de creare a unor  situatii abuzive de tipul celor semnalate mai sus, precum si al “normalizarii” conditiilor de colaborare intre furnizorii de servicii si consumatori, in temeiul art. 74 din Constitutia Romaniei si in conformitate cu prevederile art. 85 alin. [2] din Regulamentul Senatului republicat, inaintam prezentul proiect de lege.

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PD-L din Senat

PARLAMENTUL ROMANIEI

CAMERA DEPUTATILOR

SENAT

LEGE

Pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 21 din 21 august 1992 privind protectia consumatorilor, publicata in M. Of. nr. 212 din 28 august 1992, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege:

Articol unic:  Ordonantei Guvernului nr. 21 din 21 august 1992 privind protectia consumatorilor se modifica si va avea urmatorul cuprins:

1. La  art. 9  indice 3, dupa litera h) se introduce litera h indice 1  cu urmatorul cuprins:

“ h indice 1) sunt interzise clauzele contractuale care dau dreptul furnizorului de servicii financiare să denunte unilateral  contractul pe motiv de risc reputational sau incalcare a confidentialitatii, fara ca acestea sa fie dovedite si constatate printr-o hotarare judecatoreasca irevocabila; ”

2. Dupa art. 9 indice 11 se introduce art. 9 indice 12 cu urmatorul cuprins:

“ Art. 9 indice 12.- (1) În cazul contractelor încheiate intre furnizorii de servicii si consumatori, totalul penalitatilor de intarziere percepute consumatorilor nu vor putea depasi dublul sumei asupra careia sunt calculate.

(2) Prevederile alin. 1) nu se aplica furnizorilor de servicii financiare .”

INITIATOR

Senator URBAN IULIAN

Grupul Parlamentar al PD-L din Senat”

 
Secţiuni: Content, Protecția consumatorilor | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus Încurajăm utilizarea RNPM - Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD