Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Sistemul National de Raportare a Incidentelor (SNRI)
12.01.2010 | Anemarie LAZARESCU

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Politia Romana: „Astăzi, 12 ianuarie, în prezenţa chestorului principal de poliţie Petre TOBĂ, Inspectorul General al Poliţiei Române, la sediul Hotelului Radisson Blu Bucureşti, s-a desfăşurat Conferinţa oficială de deschidere a proiectului ,,Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor (SNRI)”.

La eveniment au participat chestor şef de poliţie dr. Marian TUTILESCU, secretar de stat MAI – Departamentul Shengen, doamna Ruxandra POPOVICI, director al Direcţiei pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative-M.A.I., comisar şef de poliţie Aurel BĂLOI, consilier al secretarului de stat pentru Departamentul de Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor şi subcomisar de poliţie Wili Victor APREUTESEI, şef al Unităţii Centrale de Analiză a Informaţiilor- I.G.P.R., manager de proiect.

Până la sfârşitul acestui an, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) va implementa Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor (SNRI). Cu ajutorul acestuia, Poliţia Română va beneficia de o creştere a operativităţii, prin scurtarea timpului de reacţie şi printr-o analiză mult mai eficientă a datelor existente în sistem. Totodată, prin intermediul SNRI preluarea plângerilor se va face în format electronic, profilele autorilor vor fi realizate mult mai uşor, poliţiştii având astfel posibilitatea sa întocmească o “harta a infracţionalităţii” la nivelul întregii ţări.

Utilizarea acestui sistem informatic, de către toate structurile operative, va conduce la o îmbunătăţire consistentă a următoarelor aspecte din activitatea propriu-zisă a Poliţiei Române:

  • preluarea plângerilor cetăţenilor, prin înregistrarea acestora direct în format electronic;
  • completarea şi arhivarea rapoartelor de activitate de către poliţiştii din teren, prin trecerea acestora de pe suportul de hârtie pe cel electronic;
  • asignarea sarcinilor şi trasarea itinerariilor de patrulare pentru agenţii de ordine şi siguranţă publică, în urma analizei rapoartelor de activitate completate în format electronic;
  • analizarea datelor rezultate în urma parcurgerii paşilor enumeraţi mai sus, având ca efect direct şi imediat evidenţierea mult mai uşoară a “zonelor fierbinţi”.

Prin implementarea SNRI, urmărirea lucrărilor penale se va desfăşura într-un mod mult mai eficient, existând posibilitatea de a afla în orice moment ce unitate de poliţie instrumentează un anume dosar.

De asemenea, la nivel de conducere, analiza rezultatelor va oferi o imagine exactă a activităţii fiecărei unităţi de poliţie, prin cuantificarea în timp real a volumului de lucrări sesizate şi soluţionate.

În urma completării rapoartelor în format electronic şi a analizei acestora, echipele de analişti ale Poliţiei Române vor putea trasa “harta infracţionalităţii”, subliniind astfel zonele cele mai afectate, intervalele orare în care se comit faptele penale, genurile de infracţiuni, cât şi bunurile vizate în fiecare dintre aceste zone. Nu în ultimul rând, activitatea poliţiştilor în ce priveşte identificarea suspecţilor va fi mult uşurată, profilele autorilor de infracţiuni fiind întocmite mult mai exact ca rezultat direct al informatizării.

Sistemul Naţional de Raportare a Incidentelor este cel de-al doilea proiect aprobat la nivelul IGPR prin instrumentul de finanţare Fonduri Structurale – Fond Social European – Programul Operaţional „Dezvoltarea Capacităţii Administrative” (PODCA).

Contractul de finanţare al proiectului nr. 47 a fost semnat la nivelul Autorităţii de Management – Direcţia pentru Dezvoltarea Capacităţii Administrative din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, la data de 16.09.2009.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni. Bugetul total este de 9.648.000 lei, fără TVA, din care 8.200.800 lei reprezintă asistenţa financiară nerambursabilă din partea Uniunii Europene (echivalentul a 85% din costurile totale), iar 1.447.200 lei cofinanţarea proiectului, reprezentând 15 % din valoarea proiectului.

Pe parcursul operaţionalizării proiectului, cel puţin 12.000 de poliţişti vor fi instruiţi în vederea utilizării SNRI, peste 400 manageri, analişti şi statisticieni vor fi pregătiţi pentru evaluarea, monitorizarea şi interpretarea datelor colectate.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti