Justitia Romana a primit o grea lovitura. Revolta impotriva judecatorilor demnitari. Calul Troian a intrat in cetatea Justitiei
18 ianuarie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian Urban

Asadar am avut dreptate cand am spus aici ca la 11 ianuarie vom asista la o zi de foc la CSM. Intr-un mod inexplicabil, conducerea CSM a fost atribuita unui judecator contestat de mass-media dar si de o mare parte a magistratilor. „Este ca si cineva a dorit intentionat sa inmormanteze CSM, un organism care inviase in 2009 atunci cand a decis cele mai multe sanctiuni; daca se putea alege o persoana care sa decredibilizeze CSM-ul atunci aceasta alegere era singura care se putea face, insa extrem de important este faptul ca, alegerea d-nei Bejinariu echivaleaza cu introducerea unui Cal Troian in cetatea Justitiei romane, care parea ca a iesit mai unita si mai solidara ca niciodata din protestele din 2009. Acum este cale deschisa pentru manifestarea revoltei totale interne” mi-a spus un amic judecator la un tribunal din tara.
Scanteia revoltei licarea la finalul lui 2009, atunci cand s-a lansat aceasta dezbatere legata de diferentele dintre judecatorii demnitari [CSM si ICCJ] si asa-zisul „restul lumii”, despre care am scris aici.
Nu stiu daca ati observat o chestiune extrem de interesanta. Faceam o paralela intre jocurile murdare din politica, luptele interne din partidele politice si faptul ca Justitia se comporta exact ca scena politica. Avem un inceput de 2010 marcat de framantari interne la PSD, PDL si PNL si iata ca si Justitia urmeaza acest trend.
Prin numirea facuta la CSM s-a dat frau liber nemultumirii judecatorilor ne-demnitari, care acum solicita ca in bloc membrii CSM sa demisioneze, fapt ce ar grabi reformarea acestei institutii, prin acordarea unei ponderi de 70% reprezentare din partea societatii civile.
Spuneam in decembrie 2009 ca reforma din Justitie va fi dura, si nu stiu daca lumea juridica romaneasca va fi in stare sa si-o asume si sa-i supravietuiasca, insa acum incep sa se plateasca politele, iar falia care desparte marea masa a magistratilor – si ma refer aici la cei de la instantele medii si inferioare – si cei din sferele inalte ale Justitiei romane, devine o prapastie peste care nu se mai pot ridica punti.
Acutizarea acestei lupte, va aduce din punctul meu de vedere, o schimbare radicala a compunerii actuale a structurii instantelor de judecata, astfel incat invitatia la aceasta dezbatere devine una extrem de atractiva.
Iulian URBAN, senator
Vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei