Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

O noua lege in sprijinul firmelor: concordatul preventiv si mandatul ad-hoc


14 ianuarie 2010 | JURIDICE.ro, Mircea Grosaru
Secţiuni: Insolvență, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Servicii JURIDICE.ro

La data de 14 ianuarie 2010 intra în vigioare noua Lege nr. 381 din 10 decembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I,  nr. 870/14 decembrie 2009, privind introducerea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc – o soluţie concretă pentru firmele aflate în dificultate financiară.

Legea a mai funcţionat cu rezultate eficiente în România în perioada 1929-1938, acoperind deosebit de dificila perioadă de criză economică din România dintre 1929 şi 1933, de care a trecut cu bine, perioadă care nu seamănă nicicum cu actuala criză, despre care însă în curând, conform previziunilor vom afla mult mai multe în primăvară.

Noutatea o reprezintă faptul că procedura propusă prin lege este una extrajudiciară, rolul instanţei competente reducându-se doar la a numi conciliatorul, a judeca cererile debitorului sau ale creditorilor în cursul procedurii şi de închidere a concordatului sau mandatului ad-hoc la finalizarea contractului sau la încetarea acestuia, dar şi apariţia unei alte profesii, cea de conciliator.

Legea permite firmelor, printr-un contract cu debitorii, să evite starea de încetare de plăţi care ar conduce în mod inevitabil la insolvenţă.

Propunerea de concordat sau de mandat ad-hoc porneşte de la debitor, ce propune un conciliator, care la rându-i propune instanţei competente teritorial, respectiv tribunalului, un plan de redresare.

Termenul limită de adoptare a acestui contract este de 30 de zile de la data propunerii, timp în care tribunalul prin judecătorul-sindic va pronunţa o încheiere irevocabilă de deschidere a procedurii de concordat preventiv sau mandat ad-hoc, numind un conciliator, propus de către debitor.

Din alte perspective, legea vine să înlocuiască parţial ceea ce s-a propus prin Legea nr. 85/2006 privind procedura insolvenţei, cu modificările şi completările ulterioare, respectiv reorganizarea judiciară, procedură dovedită practic ineficientă, marea majoritate a firmelor aflate în reorganizare, ajungând aproape inevitabil la acelaşi rezultat: insolvenţa.

Desigur că odată cu adoptarea şi intrarea în vigoare a prezentei legi privind introducerea concordatului preventiv şi a mandatului ad-hoc vor trebui modificate Legea nr. 85/2006, cu modificările şi completările ulterioare, dar şi OUG nr. 86/2006, privind organizarea profesiei de practician în insolvenţă, ultima aflată deja în dezbaterea Comisiei juridice a Camerei deputaţilor, fiind foarte aproape de a fi adoptată.

Sunt convins de rolul important pe care îl va avea prezenta lege în perioada imediat următoare, dar şi de faptul că se va trece fără discuţie spre o nouă calitate în ceea ce priveşte lumea afacerilor din România, legea în spiritul ei făcând un pas către buna-credinţă a celor care activează în această lume, atât de diversă.

Voi reveni cât mai repede posibil cu amănunte referitoare la aplicarea ei şi la modul în care în egală măsură, atât debitorii cât şi creditorii, vor trebui să contribuie la însănătoşirea unei economii sufocată de practici anticoncurenţiale sau de neperformanţă.

Mircea GROSARU, deputat
membru al Comisiei juridice de disciplină şi imunităţi
iniţiatorul Legii nr. 381/2009, privind introducerea concordatului preventiv şi mandatului ad-hoc

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Cont profesional
JURIDICE Comunicare









Subscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro