Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Laura Codruta Kovesi despre alegerea presedintelui CSM


14.01.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Laura Codruta Kovesi, Procurorul General al Romaniei, a declarat marti, 12 ianuarie 2010, la B1TV: “Potrivit legii,  mandatul de preşedinte şi vicepreşedinte al CSM este de un an de zile şi el nu poate fi /…/. Întrucât durata unui mandat al unui membru al CSM, Secţia de procurori este de 6 ani, iar  componenţa Secţiei cu procurori este formată din 5 persoane, în mod automat în unul din cei 6 ani ai acestui mandat un procuror ar fi trebuit să ocupe poziţia de preşedinte al CSM, pentru că nu există posibilitatea legală /pentru un procuror din această secţie/ de a-şi reînnoi mandatul. Din această perspectivă, şi anume a legii şi a Constituţiei, candidatura oricărui procuror pentru funcţia de vicepreşedinte nu putea să fie acceptată pentru că este un  impediment legal. Şi ieri, cu ocazia alegerilor, am declarat că deşi o apreciez pe Graţiana Isac ca procuror şi mandatul de vicepreşedinte pe care l-a obţinut a fost un mandat bun din punctul meu de vedere şi al colegilor din Ministerul Public, candidatura care ieri a fost depusă din punctul meu de vedere încalca condiţiile prevăzute de lege. S-a supus la vot pe acest aspect, s-a constatat că întruneşte condiţiile şi s-a votat numirea dumneaei în funcţia de vicepreşedinte. Din acest motiv, eu m-am şi abţinut la vot şi această opinie mi-am exprimat-o cu ocazia alegerilor de ieri.

Eu mi-am exprimat în cursul zilei de ieri mai multe obiecţii, au fost mai multe excepţii care au fost invocate. În principal, eu m-am referit la excepţiile privind legalitatea sau negalitatea unei candidaturi. Acum, doamna preşedinte a fost aleasă cu votul majorităţii. Trebuie să vă spun că diferenţa a fost foarte mică. A fost un vot de departajare /…/ şi nu aş vrea să fac comentarii din punct de vedere moral. Sigur, dacă vreţi să facem o discuţie din punct de vedere moral, ambii candidaţi care au rămas în cursă ar fi avut probleme din acest pucnt de vedere, pentru că ştiţi cu toţii discuţiile /care au fost despre/ cei care au decizii de pensionare şi nu şi le pun în aplicare sau despre cei care deţin funcţii de conducere la instanţe şi parchete şi s-au suspendat din funcţie, deşi sunt membri ai CSM. Din acest punct de vedere, eu nu aş face comentarii. Este un vot care s-a dat de majoritatea CSM şi sper ca noul preşedinte să facă în mandat ceea ce trebuie să facă şi ceea ce este mai bine pentru sistem. Deci, din punct de vedere al legalităţii, nici unul din cei doi candidaţi, atât domnul Dăscălescu, cât şi doamna Bejinariu, din punct de vedere al legalităţii au întunit condiţiile prevăzute de lege.

Procedura a fost destul de transparentă ieri, pentru că toate candidaturile au fost făcute publice, fiecare dintre candidaţi şi-a susţinut o parte din proiect, însă problema care a intervenit ieri a fost cu privire la cvorum. Au fost trei candidaturi pentru funcţia de preşedinte, după primul tur au rămas în cursă doi candidaţi, un procuror şi un judecător, iar pentru a alege un preşedinte era nevoie de întrunirea unei majorităţi. Au fost prezenţi 19 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, motiv pentru care majoritate însemna votul unui număr de 10 membri. După al doilea tur, de fapt, de votări, unul dintre candidaţi a obţinut 8 voturi, al doilea candidat a obţinut 8 voturi şi au fost 2 voturi nule. Întrucât nici unul dintre candidaţi nu a obţinut 10 voturi, s-a repetat procedura de votare.

Am să vă spun că legea nu prevede o procedură anume despre candidaturi, şi acest lucru cred că ar trebui modificat. Ar trebui prevăzut un termen /…/ pentru depunerea candidaturilor, un termen pentru depunerea proiectelor, pentru ca toţi membrii CSM să poată citi proiectele, să poată să-şi formeze o opinie despre ceea ce se /…/. Dacă vă amintiţi alegerile din 2008, când eu am votat împotriva doamnei preşedinte Bărbulescu, acesta a fost motivul pentru care a primit 1 vot negativ, că nu şi-a prezentat un proiect managerial şi eu nu am ştiut ce doreşte dumneaei să facă; de aceea am votat împotrivă şi la vremea respectivă /am ezitat/. Dacă toţi ceilalţi procurori şi judecători din sistem, în momentul în care ocupă o funcţie de conducere, sunt obligaţi prin lege să-şi depună o candidatură, să-şi depună un proiect managerial, să depună anumite acte, /pentru/ Consiliul Superior al Magistraturi şi este prevăzută această /situaţie/. Motiv pentru care în fiecare an, cu ocazia prezentării raportului de activitate, are loc această şedinţă pentru alegerea preşedintelui şi a vicepreşedintelui. Candidaturile nu se anunţă dinainte, se anunţa în timpul şedinţei, şi cei care candidează îşi aduc un proiect managerial pe care şi-l susţin acolo. Deci cam aşa s-a desfăşurat şi ieri. Într-adevăr, doamna preşedinte a declarat /că nu este foarte hotărâtă/ dacă să candideze sau nu, dar că în dimineaţa acelei zile a luat decizia. Dar din punct de vedere al legii nu era obligată să facă nimic mai mult. Nici dumneaei, şi nici ceilalţi candidaţi.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro