Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Newsletters
ArticoleJurisprudenţăLegislaţieCariereEvenimenteCărţiComunicate profesioniştiAvocaturăExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Parchetul ICCJ. Sinteza spete ref. infractiuni de mare violenta


18 ianuarie 2010 | Anemarie LAZARESCU

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Flux informații

În continuarea prezentării rezultatelor activităţii desfăşurate de procurorii criminalişti, în ultimele luni ale anului 2009, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a ilustrat cu o serie de speţe, privind infracţiuni de mare violenţă, finalizate prin acte de sesizare a instanţelor de judecată:

„Procurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Covasna, au dispus, la data de 19 noiembrie 2009, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului KOLCZA  LASZLO, pentru  săvârşirea  infracţiunii de omor deosebit de grav.

În urma cercetărilor efectuate în cauză, s-a reţinut că, la data de 28.09.2009, inculpatul  s-a deplasat la locuinţa  victimei Orosz Gyongyver din satul Zălan, jud. Covasna, cu intenţia de a consuma băuturi alcoolice cu soţul acesteia, aşa cum făcuse în repetate rânduri, unde a găsit-o pe victimă singură. Sub pretext că îl aşteaptă pe Orosz Istvan, inculpatul a rămas un timp mai îndelungat în locuinţă. Ulterior, aproximativ în jurul orelor 10.00, victima i-a cerut inculpatului să plece, moment în care, acesta i-a propus victimei să întreţină un raport sexual, deşi cunoştea starea de graviditate a victimei (aceasta fiind însărcinata în 25-26 de săptămâni), dar, cu toate insistenţele sale, a fost refuzat categoric.

Faţă de refuzul victimei Orosz Gyongyver şi pe fondul consumului exagerat de băuturi alcoolice,  inculpatul Kolcza Laszlo i-a aplicat, cu briceagul pe care-l ţinea în mâna dreaptă, o lovitură puternică victimei deasupra sânului stâng, de sus în jos, în urma căreia aceasta decedat. Raportului medico-legal de necropsie întocmit în cauză a relevat că moartea victimei Orosz Gyongyver a fost violentă şi s-a datorat plăgii înjunghiate toracice şi hemoragiei interne consecutive.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Tribunalului Covasna.

Pocurorii criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău, au dispus, la data de 20 noiembrie 2009, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei BĂLAN VICTORIA sub aspectul  săvârşirii  infracţiunii de pruncucidere.

Din cercetările efectuate în cauză a rezultat că inculpata, în vârsta de 41 de ani, s-a prezentat la medicul din comuna în care domicilia, bănuind că este însărcinată. În urma discuţiei purtate cu  medicul generalist, aceasta a fost îndrumată către un ginecolog pentru un consult de specialitate.

Ulterior, inculpata, întrucât nu beneficia de asigurare medicală, nu a mai consulat nici un medic şi a ascuns faptul că este însărcinată, atât faţă de cunoscuţi, cât şi faţă de membrii familiei sale. Astfel, în noaptea de 12/13.05.2009, făcându-i-se rău şi simţind că se apropie momentul naşterii, a ieşit din casă,  fără a cere ajutor nimănui şi s-a deplasat la domiciliul unei rude, unde a solicitat să fie primită în casă pentru a înnopta, fără a oferi explicaţii. Profitând de absenţa rudei, angrenată în treburile gospodăreşti, inculpata a născut o fetiţă, pe care însă a lăsat-o să moară într-un lighean, prin neacordarea nici unui fel de îngrijire.

Din raportul de constatare medico-legală necropsică întocmit în cauză a rezultat că fătul a fost viabil, s-a născut viu, la termen, dar neasistat corespunzător,  decedând la scurt timp după naştere din cauza lipsei de îngrijire adecvată, urmare unei asfixii pasive.

Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Moineşti.

La data de 21.12.2009, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Teleorman au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului VOICU DUMITRU, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor calificat.

Probele administrate în cauză au relevat faptul că la data de 26.10 2009, inculpatul, în dorinţa de a-şi sărbători onomastica, a rugat-o pe soţia sa (victima) să facă pregătiri, în eventualitatea că vor avea musafiri.

După ce au consumat împreună o anumită cantitate de vin, inculpatul  s-a retras în gospodărie pentru treburile curente revenind după o anumită perioadă de timp în locuinţă, a observat că soţia sa nu mai era în bucătărie, şi  a remarcat, totodată, că vinul rămas fusese băut.

Întrucât cunoştea obiceiul victimei de a dormi în diverse locuri din gospodărie, pe fondul consumului de alcool, inculpatul a început să o caute pe aceasta, descoperind-o dormind sub un cadru metalic acoperit cu coceni de porumb.

În situaţia dată, Voicu Dumitru i-a solicitat soţiei să iasă din locul respectiv, însă aceasta a refuzat, context în care inculpatul a găsit ca modalitate de a o determina pe aceasta să părăsească zona să aprindă cu o brichetă cocenii, crezând că aceştia, nefiind uscaţi, doar vor fumega şi astfel soţia sa va ieşi.

Datorită modului de dispunere pe cadrul metalic cocenii s-au aprins instantaneu, formându-se un efect de coş, iar inculpatul, cuprins de teamă s-a îndepărtat fără a-i da un minim ajutor soţiei sale care a reuşit să se ridice singură, şi să se îndrepte spre casă. Victima, care a suferit arsuri pe 30% din suprafaţa corpului, a fost transportată cu ambulanţa la spital, unde, deşi i-au fost acordate îngrijiri medicale, a decedat.

Raportul de necropsie întocmit în cauză a concluzionat că decesul victimei Voicu Valeria s-a datorat şocului combustional survenit în evoluţia unor arsuri prin flacără (grad III şi IV) pe 30% din suprafaţa corporală.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Teleorman.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică