Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Deci se poate! Scad tarifele trimiterii actelor procedurale


18.01.2010 | JURIDICE.ro, Adrian Neacsu
Secţiuni: Content, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

Banul public este cel mai ieftin, iar statul este un prost administrator al intereselor proprii. Framantarile justitiei de anul trecut au pus reflectoarele si pe cateva din gaurile pungii publice, necunoscute pana atunci de opinia publica, cum ar fi cheltuielile supradimensionate ale instantelor si parchetelor cu trimiterile postale.   Asa cum aratam inca in prima parte a anului trecut, intr-un studiu care anticipa colapsul functional al instantelor (SoJust, Cronica unei morti anuntate, p.  11), tarifele postale platite de sistemul judiciar exercita o presiune financiara uriasa asupra acestuia, reprezentand peste jumatate din cheltuielile anuale de functionare a instantelor.

Beneficiile anuale de pe urma expedierii actelor de procedura (citatii, comunicari s.a.) reprezinta cateva zeci de milioane de euro. Lucrarile Comisiei speciale parlamentare pentru analiza crizei intervenite in functionarea justitiei au scos la iveala ca afectarea cea mai importanta a bugetelor instantelor o reprezinta cheltuielile cu trimiterile postale prin intermediul C.N. Posta Romana si plata onorariilor avocatilor din oficiu. „Tarifele practicate pentru aceste servicii sunt stabilite unilateral fie de R.A. Posta Romana, fie prin protocol intervenit intre MJCL si Uniunea Nationala a Barourilor din Romania, instantele neavand nici o implicare si nici un control asupra evolutiei lor. La inceputul anului 2009 s-au alocat instantelor la cele doua alineate suma totala de 56,5 milioane, reprezentând 62,10% din totalul sumelor alocate acestui titlu.” (Raport final, p 11)

Serviciile de prestare, prelucrare si distriburie a actelor de procedura ale instantelor se realizeaza de catre C.N. Posta Romana, in baza unor conventii incheiate cu Ministerul Justitiei inca din in 1999. Aceste conventii nu contin nici o referire la pret, care nu a fost negociat niciodata, Posta Romana stabilindu-l unilateral, in raport exclusiv de interesele sale economice. Posta Romana  exercita un monopol absolut asupra expedierii actelor procedurale ale instantelor judecatoresti pe teritoriul national, la stabilirea tarifelor profitand si de faptul ca pentru nici o majorare nu este necesara obtinerea aprobarii din partea Autoritatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Acest lucru a facut posibila cresterea exponentiala de-a lungul timpului a tarifelor practicate, impovarand bugetele instantelor, implicit bugetul de stat, si ridicand intrebari legitime in legatura cu eficienta administarii banului public.

Evoluţia tarifelor la serviciul “Acte de procedura” in perioada 2006-2009

Tarif 2006 – 1,20 lei

Tarif 15.02.2007 – 1,90 lei

Tarif 01.08.2007 – 3,30 lei

Tarif 03.01.2008 – 4,40 lei

Tarif 02.05.2009 – 4,70 lei.

Explozia de nemultumire de anul trecut a instantelor produce la inceput de an 2010 primele sale efecte de igienizare a unui sistem care a functionat prea mult in obscuritate.

Atragerea atentiei publice in premiera asupra raporturilor inegale stabilite intre doua entitati ale statului, Compania nationala Posta Romana aflandu-se in proprietatea statului prin Ministerul comunicatiilor, au obligat la reglarea tarifelor inca de la inceputul anului. De la 1 ianuarie 2010 tarifele practicate de Posta Romana pentru trimiterile postale ale instantelor au scazut de la 4,7 lei, ultimul pret din 2009, la 2,98 lei.

Aceasta scadere unilaterala cu 36,59% a preturilor practicate valideaza odata in plus toate afirmatiile si suspiciunile legate de cheltuielile excesive suportate de instante cu expedierea actelor procedurale. Totodata, reprezinta o gura de oxigen pentru bugetele instantelor in 2010 si pentru sansa lor de a nu se mai confrunta cu riscul blocajului functional si epuizarea prematura a fondurilor sarace repartizate.

Raportul comisiei parlamentare recomanda (Raport final, p. 41) reglementarea explicita a tarifelor percepute de Compania Natională Posta Romana pentru trimiterile postale ale instantelor si parchetelor, doar in acest fel putandu-se pune ordine intr-un domeniu in care nu vom sti niciodata cat din banii indreptati de instante catre Posta Romana au reprezentat contravaloarea unui serviciu prestat si cat o subventie  pe bani publici.

Ramane in sarcina altora sa stabileasca, retroactiv, cat de riguroase sunt asigurarile si precizarile Ministerului Justitiei referitor la corecta gestiune a relatiilor  financiare stabilite cu Posta romana.

Adrian NEACSU, judecator
presedintele Tribunalului Vrancea

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti