Secţiuni « Articole » RNSJ
RNSJ - Revista de note şi studii juridice
Condiţii de publicareDespre revistă
Note de studiuStudii
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
UNBR Caut avocat
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3 SUV
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q3
AUDI Q8
Citeşte mai mult în legătură cu RNSJ
15 comentarii

Procedura olandeza. Admiterea automata a cererii in caz de neprezentare a paratului

17 ianuarie 2010 | JURIDICE.ro, Bogdan Cristea

Un schimb de experienta in mai multe instante din Olanda mi-a oferit posibilitatea de a cunoaste o procedura avand eficienta si celeritate indubitabile.

Intitulata de gazdele olandeze procedura in absentia, acesta este aplicabila in fata instantelor de prim grad (sector kanton – oarecum apropiate ca sens judecatoriilor din sistemul intern, dar concepute ca dezmembraminte ale unui tribunal in diverse localitati din circumscriptia acestuia). Procedura se aplica in general in litigiile patrimoniale avand un obiect evaluabil la cel mult 5.000 euro (in viitor 25.000 euro). Astfel, daca, dupa indeplinirea procedurii de citare si comunicare a cererii de chemare in judecata, care se face de catre reclamantul-creditor prin executor judecatoresc, paratul-debitor nu contesta dreptul de creanta pretins de partea adversa, instanta admite in mod automat cererea, astfel cum a fost formulata, fara a solicita si fara a administra probe. Se mai impune a fi mentionat ca primul termen de judecata este stabilit la 3 saptamani din momentul inregistrarii cererii pe rolul instantei, iar hotararea judecatoreasca, avand un continut standardizat si simplificat, este generata, inca de la inregistarea dosarului, automata de computer in urma introducerii de catre grefier a datelor de identificare a partilor, a cuantumului dreptului de creanta pretins si a izvorului acestuia (contract de locatiune, contract de furnizare de servicii, contract de munca etc). In masura in care pana la primul termen de judecata paratul nu contesta debitul, hotarea astfel generata automat, purtand sigiliul instantei, este transmisa reclamantului-creditor pentru a fi pusa in executare. Presupun ca este inutil sa mai detaliez faptul ca nu sunt cerute formalitati suplimentare legate de investirea cu formula executorie.

Procedura indicata, oricat de surprinzatoare ar parea la prima vedere si, mai ales, oricat de neortodoxa li s-ar parea unora prin prisma garantiilor dreptului la un proces echitabil, este puternic fundamentata de realitatile olandeze si incontestabil extrem de eficienta. Astfel, in timpul prezentarii, gazdele au aratat ca au pornit de la o constatare simpla: in aproximativ 80% dintre cauzele ce intra in sfera acesteia, paratii nu se prezinta, iar din totalul de hotarari pronuntate de prima instanta 3% sunt atacate si doar 1% sunt desfiintate.

Desigur, o astfel de procedura este sustinuta si de alte instrumente, dintre care amintesc accesul direct al instantei la baza de date continand domiciliile persoanelor fizice si sediile persoanelor juridice. In plus, exista un program informatic gandit sa genereze hotararile judecatoresti, este adevarat intr-o forma simplificata, al caror continut este limitat la informatii esentiale, cum ar fi indicarea instantei, componenta completului de judecata, data sedintei, identificarea partilor prin nume/denumire si domiciliu/sediu, cuantumul dreptului de creanta si izvorul sau.

Intrebandu-l pe judecatorul olandez despre raspunderea acestuia ca urmare a unor potentiale erori intervenite in urma hotararii judecatoresti pronuntate fara analiza niciunei probe, acesta s-a aratat nedumerit, afirmand ca este „riscul” partii, respectiv al paratului-debitor dator sa-si asume raspunderea daca nu a dat curs citarii sau al reclamantului-creditor raspunzator cu daune interse daca a actionat abuziv.

Cat priveste implementarea unei astfel de proceduri in Romania, consider ca nu este de exclus. Mai mult, ar putea avea o aplicabilitate imediata in cazul litigiilor implicand in calitate de creditor-reclamant societati comerciale sau regii autonome a caror solvabilitate nu este indoielnica. In plus, o astfel de procedura ar putea fi generalizata, dupa incunostintarea publicului cat priveste riscurile neprezentarii in fata instantei, si in litigiile vizand valorificarea unor drepturi de creanta de valoare redusa.

O garantie suplimentara pentru reducerea cazurilor de abuz si rea-credinta ar putea-o constitui consemnarea unei cautiuni de catre creditorul-reclamant pentru indestularea debitorului in ipoteza infirmarii titlului executoriu si oferirea posibilitatii debitorului-parat de a contesta titlul executoriu pe fond in cadrul procedurii contestatiei la executare.

Arbitraj comercial

JURIDICE by Night

Servicii JURIDICE.ro

Evenimente juridice

Cat despre argumentele referitoare la garantiile unui proces echitabil, discutia ramane valabila in masura in care debitorul-parat arata un minim interes in desfasurarea procedurii, nu si in ipoteza in care nu intelege sa conteste sub nicio forma existenta dreptului de creanta, desi are cunostinta de existenta procesului.

Desigur, procedura ar trebui insotita si de instrumente adecvate, cum ar fi posibilitatea instantei de a avea acces direct la bazele de date continand domiciliile cetatenilor si sediile societatilor comerciale, pentru a putea realiza o verificarea eficienta a legalitatii indeplinirii procedurii de citare si comunicare. In plus, trebuie gasite solutii pentru generarea rapida a unor astfel de hotarari judecatoresti avand un continut simplificat.

Si nu in ultimul rand, in masura in care se va atinge nivelul care sa permita adoptarea ei, revine societatii asumarea unei astfel de proceduri si acceptarea ca principiile elementare pledeaza ca raspunderea sa revina partii implicate in procedura, care fie o declanseaza in  mod abuziv, fiind de rea-credinta, fie prin inactiune recunoaste implicit debitul imputat, autoritatea publica fiind desigur tinuta raspunzatoarea doar pentru intentia sa delictuala care a facilitat eficienta procedurii acolo unde nu isi avea locul.

Bogdan Cristea

Citeşte mai mult despre ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.

Login | Pentru a putea posta comentarii trebuie să fiţi abonat. Dacă încă nu sunteţi, click aici pentru a afla despre avantaje!

Au fost scrise până acum 15 de comentarii cu privire la articolul “Procedura olandeza. Admiterea automata a cererii in caz de neprezentare a paratului”. Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare. Pe de altă parte, vă rugăm ca, înainte de a publica un comentariu, să citiţi cu atenţie politica de confidenţialitate JURIDICE.ro. În plus, vă rugăm să citiţi şi politica de confidenţialitate Akismet, plugin folosit de noi pentru a reduce comentariile spam. 1. studdentURA spune:

  Mi s-a spus (predat) ca dreptul comparat este {cu mult mai} dificil decat pare. Exprimarile de genul “am fost intr-o tara si am citit un text” sunt surprinzatoare, cat timp textul putea fi citit linistit, linga o bere, randamentul global fiind, cred eu, mai bun in aceasta ultima situatie.

  Intrand in subiect, eu cred ca e ceva schiop in efuziunea domnului Cristea si anume lipsa viziunii globale. Daca imi aduc aminte bine (a trecut un an de la examenul de procedura civila), atunci inclin sa cred ca procedura civila din Romania accepta si varianta citarii pe usa blocului. Imi va face o placere deosebita sa “observ” actul de citare a domnului Cristea intr-o cauza admisa automat in caz automat de neprezentare a paratului, recte a domnului mai sus numit. Numai hartia actului de citare sa fie mai moale, cat sa aduca o plus valoare oarecare.

  Inclin sa cred ca procedura de citare “zboara” cu mult mai bine pe plaiurile olandeze decat pe cele mioritice, astfel incat incercarea de a “inghiti zburatoarea” o sa aduca o incontestabila aparare a valorilor sociale materializata printr-o perna pufoasa pe care doarme linistit magistratul, dar cu care se va sufoca don’soara de sub dumnealui, Justitia pre numele ei. Ce bine va fi cand, pe linga o citare facuta in doru’ lelii, ii va urma o executare intr-o pricina de care nici n’aveai habar.

  Si daca tot s-a ajuns in pozitia descrisa mai sus, am totusi speranta ca “mandria” magistratului sa devina proportionala cu justetea procedurii de citare, inainte de a ajunge sa sustinem examen de corigenta tocmai in fata acelora care, pe vremuri, au avut si profesori romani. Cum s-a epinogat cestia, asta-i alta gasca, intr-o alta pozitie. Nu pot sa uit insa privirea unui nefericit cetatean roman, dupa ce a fost notificat de executor pentru un debit urias, citat “corect” in toate fazele procesului. Unii spuneau ca se citea in ochii lui regretul ca regimul armelor de foc este atat de restrictiv.

  • JURIDICE.ro spune:

   Si au am aceeasi efuziune, si ceva schiop, cum spuneti dumneavoastra, domnule studdent… Mai mult, cred ca varianta optima de citare este online: un website pe care instantele publica toate citatiile. De fapt, cred ca acesta este viitorul. In plus, cred ca acest viitor ar trebui grabit… Oamenii se inscriu in sistem si sunt anuntati si prin e-mail atunci cand le este adresata o citatie. Vi se pare vis? Un vis urat sau un vis frumos?
   Daca subiectul vi se pare interesant, credeti ca ar fi interesant si pentru dezbateri.juridice.ro? Daca da, si daca credeti ca si alti profesionisti sunt interesati de subiect, va rog sa-mi trimiteti pe e-mail un proiect de text pe care sa-l postam in sectiunea Dezbateri juridice.

   • studdentURA spune:

    Nu cred ca sunt o persoana potrivita pentru o constructie juridica, din simplul motiv al sentimentului tradarii unei mari iubiri, caci, pe cat de atragatoare este teoria dreptului, pe atat de respingatoare este practica prin anumite zone, prin cele esentiale indeosebi. Trebuie sa ai vocatia unei meniri istorice pentru a contrabalansa presiunea psihica generata de manifestarile schizofrenice ale unui sistem care se declama, fara drept de apel, cu totul altfel decat este in realitate. Mai trebuie si o cultura a-propiata in fiinta, nu doar in intelect. Cum nu am nici una si nici alta, nici macar in procente sesizabile, sunt obligat sa stau in banca mea, aceea de invatacel carcotas. Mai mult, observ ca “spiritul critic” pe care l-am evidentiat este, de fapt, o bascalie nefolositoare, a carei justificare o regasesc in aceleasi resentimente fata de tradata iubire.

    Folositor ar fi fost sa adaug ceva propunerii domnului Cristea, si nu sa o critic la modul neacademic, ceva de genul unei analize comparative a procedurii de citare, relevand problemele specifice de implementare a unei solutii de succes provenite dintr-un sistem {destul de} diferit. Sistemul poate fi insa surprinzator de complex. Nu intimplator am adus vorba de armele de foc, caci aveam in minte si parerea unui proaspat amic pacifist care , odata emigrat in USA, remarca , spre propria lui surprindere, cat de mult poate sa echibreze balanta puterii presupunerea ca pe talerul celalalt poate sa fie un posesor de arma.

    Ma gandesc ca un joint savurat in ceas de seara poate sa fie considerat un mod mai placut de petrecere decat pregatirea unui proces. Noi v-avem talente ierbivore, dar belim chiar pe gratis capra vecinului si avem si certitudinea ca poti castiga in instanta, chiar daca toate probele te incrimineaza. Asa ca ce-i mana in lupta pe cei olandezi ? Olandezul a observat ca, de regula si de mult timp, daca nu are dreptate , atunci justitia nu i-o confera. In schimb romanul nu va rata ocazia sa ia din sistem ceea ce nu i se cuvine. Acestea fiind spuse, in conditiile unei citari ireprosabile in drept si in fapt, neprezentarea paratului in procente ridicate cred ca este o dorinta ce va fi infirmata de realitatea romaneasca.

  • bogdan cristea spune:

   Respect libertatea de exprimare indiferent de forma in care aceasta ajunge sa se materializeze.
   Orice apreciere din partea mea asupra textului comentariului semnat curajos ^sttudentura^ este de prisos, valoarea lui rezultand indubitabil din reperele fundamentale care ghideaza existenta celui care l-a scris.
   As ruga cititorii sa aiba in vedere ca nu ma regasesc in niciuna dintre pozitiile imaginate.
   In orice caz, toate lucrurile sunt susceptibile de a fi imbunatatite, chiar si o simpla propunere de implementare a unei proceduri.

   • studdentURA spune:

    Nu am avut iluzia ca un magistrat roman sa se coboare pentru a polemiza cu un oarecare “no-name”, indiferent de forma si calitatea argumentelor acestuia din urma. Sunt aproape convins ca nobletea meseriei il obliga sa nu observe florile risipite prin maldare de gunoi, sa se distanteze de astfel de realitati si sa-si faureasca o imagine pe masura rolului si locului din societate. In plus, nu-mi asum paternitatea ideilor de mai sus, ci doar achisarea, urmare dobandirii unui bilet de spectacol, aparent gratuit, la un recital liliachiu unde se canta pe o singura voce acelasi refren: “Ah vai, ah vai, ce lege proasta !” ( iertare cer celorlalte voci care nu prea se aud).

    Eu insa, peizan umil, ma multumesc si cu ce mai pica de la masa inteleptilor. Savuroase mi-au parut doua bucatele, caci acum inteleg si eu de unde rezulta calitatea unor hotarari judecatoresti (“indubitabil din reperele fundamentale care ghideaza existenta celui care l-a scris”; mai mult chiar, eu invatand de aici cat de usor se pot incadra faptele prin simpla stabilire a “reperele existentei” faptuitorului) si cam ce se poate intimpla cand dorim un final apoteotic in a carui coada sa sune oarbe rime ( “[…]autoritatea publica fiind desigur tinuta raspunzatoarea doar pentru intentia sa delictuala care a facilitat eficienta procedurii acolo unde nu isi avea locul.”).

    Un magistru din trecutele zilele ale justitiei noastre spunea ca tragedia dreptului rezulta din presiunea timpului. Numai ca nu se referea la activitatea doctrinara, ci la cea a instantelor.

    • JURIDICE.ro spune:

     Mi-a placut, stimate asa-zis student URA, expresia „sa se coboare pentru a polemiza cu un oarecare “no-name”, indiferent de forma si calitatea argumentelor acestuia din urma”. Si m-am simtit… Iata ca si eu polemizez cu dumneavoastra, indiferent de forma si calitatea argumentelor… Avand in vedere cine sunteti, avand in vedere functia dumneavoastra in societate, sper ca si dumneavoastra sa va aplecati asupra formei si calitatii argumentelor, chiar daca vindicativul ar fi un (pseudooo)student. Asadar, stimate StuddentURA, nu vad ce anume criticati. Vad cuvinte grele, dar nu si substanta criticii…

     • studdentURA spune:

      Articolul subliniaza argumentele in favoarea implementarii unei anumite proceduri in Romania si trece cu usurinta peste cele in defavoare, ceea ce nu este normal pentru o scriere de specialitate, scriere de la care se asteapta o abordare “putin” mai globala si cu mult mai impartiala. Cu atat mai mult cu cat se pare ca unele contra-argumente au o speranta mare de viata, si anume acelea privind procedura citarii (noul cod pastrand posibilitatea citarii “ne-personale”) si a increderii justiabililor ca pot castiga in lipsa dreptatii. Ar fi mai multe si m-as aventura si in zona diferentelor culturale, dar habar nu am ce mai creste printre lalele. Poate ne spune cel ce a vazut cultura cu ochii lui, pret de cateva zile bune, cred eu.

     • studdentURA spune:

      Domn’profesor, am mustrari de constiinta. Ma gandesc ca domnul magistrat a avut sansa ca aiba colegi deosebiti (cred sincer ca exista si astfel de magistrati) si astfel parerea domniei sale fata de sistem este buna sau in general buna, exceptiile fiind inerente oricarui sistem similar. Dar il rog sa ma creada ca am vazut o hotarire ce indreptatea reclamantul in lipsa oricarei probe care sa-i motiveze cererea, motivatia fiind ca paratul, absent, nu s-a impotrivit. As fi considerat-o exceptie, daca nu as fi adus subiectul in discutie si nu as fi observat cat de multa lume a aparat “logica” judecatorului. Daca insa nu ma crede , atunci il rog, respectuos, sa coboare la Arhiva, sa aleaga 10 dosare la intimplare si sa vada in cate cazuri citatia a fost predata personal. Dupa un astfel de experiment ( eu l-am facut in urbea X) si daca mai crezi in moralitatea sistemul juridic, atunci singura concluzie logica e ca in acea localitate nimeni nu sta acasa in timpul de lucru al agentului procedural, logica musai insusita si de controlul judiciar. Daca rezultatul este asa cum am sugerat eu, atunci poate intelege ca motivatia pentru care am ales o pozitie neacademica isi are radacina intr-o propunere pe care am considerat-o indecenta. Daca nu, atunci imi cer scuze, caci am gresit.

  • Si ca sa nu se spuna ca nu particip activ la imbunatatirea sistemului judiciar roman si ca doar critic, critic … PROPUN citarea prin SMS.

   Sau propun infiintarea unui pager judiciar doar pentru citari electronice.

 2. Ma indoiesc sincer de calitatea de „student” a colegului. Mai mult ca sigur e vreun confrate care, pornit fiind la drum cu idealismul nostru colectiv, aproape unanim as spune, a ajuns ca prea indelungatul timp petrecut prin „Bleak House” – caci da, indiferent cat de frumos si cu aspect de Mall este Tribunalul Bucuresti, sau Sala Pasilor Pierduti si Salile Palatului de Justitie sau chiar ale Judecatoriei Sector 3, – Justitia Romana isi pastreaza aspectul de loc mohorat, intunecat unde praful de pe dosarele din arhive creeaza boli de piele arhivarilor (si uneori si judecatorilor), asadar prea indelungatul timp petrecut prin zona materiala, corporala, obiectuala a justitiei litigante l-a facut sa treaca in cealalta extrema.

  Insa dincolo de a-i admira stilul literar specific cu adevarat profesiei noastre, caci sa nu uitam, marii juristi au fost si mari oameni de litere, sunt de acord cu argumentul pe fond. Si imi vine in minte doar drumul pe scari catre biroul meu, atunci cand nu merge liftul, cand trec pe langa o usa unde, luna de luna, ordonate cuminte in sir in jos, iar apoi intr-un sir paralel, se aduna niste citatii…

  Da, in „Bleak House”-ul romanesc, se poate intampla sa pierzi un proces (pe drept sau nu), fara macar sa ai habar de el.

  Iar ideea citarii prin e-mail, desi seducatoare ca intentie, ma indoiesc cum ar putea fi aplicata unei populatii rurale de cca 45%. Culmea, ideea colegului Kurtyan pare mai plauzibila. (in gluma, desigur).

  Asadar, daca orice procedura „in absentia” are un caracter de eficienta, in acest sens, garantarea comunicarii procedurii paratului ar trebui sa fie absoluta, si dovedita de catre reclamant.

  Altfel, in Romania, asa ceva nu ar fi aplicabil in mod real nici macar dupa ce ne vom aseza la coada sa platim taxa de intrare pe autostrada Comarnic – Brasov…

  cu stima.

  Populatia rurala…

  • Exista totusi agentii procedurali. Ati vazut cu totii, la televizor, oameni care fug de justitie si care au fost prinsi de agentii procedurali si citati cu formula „You’ve been served”.
   Daca ar exista aceasta simpla profesie si la noi, atunci, ideea olandeza ar fi perfect aplicabila.

   • Da… e de efect :-).

    Sa vezi pe strada indivizi alergand dupa altii, sau prinzandu-i pe la o cafea prin Mc Donalds sau la metrou cand incearca omu’ sa bage cartela … sau in trafic, eventual pe DN1, Duminica dupa-masa : „… Ai fost citat ! (Nu mai poti invoca ca nu stii.) Sac !”. Ar fi de efect. S-ar mari vanzarile de bate de baseball si pistoale cu gaze si aer comprimat… …

    Glumesc, desigur. Poate ar merge. Dar rezolva doar partial problema. Partea a 2-a, cum o facem? Cum dovedeste agentul procedural ca chiar i-a inmanat citatia…? Cu martori…? „Strigatul public”, functioneaza doar la talharii/furturi calificate prin „in public”, ca parte a flagrantului delict…

    Nu stiu, dificil…

 3. green spune:

  Kurtyan,
  FÎSÎI……ca de obicei…..

Lasă un răspuns

Arii de practică
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Business
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul sportului
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Litigation
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protective
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi

Parteneri arii de practică  Specialişti


JURIDICE.ro
Main page
Cariere
Evenimente ⁞ 
Dezbateri
Profesionişti
Lawyers Week
WinLaw.ro
VIDEO
Servicii
Flux noutăţi
Selected ⁞ 
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi / JURIDICE NEXT
RSS  Publicare comunicate profesionale
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note, studii şi opinii juridice
ISSN 2066-0944
       Studii şi note de studiu
Revista revistelor
Autori  Condiţii de publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
       Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
       Dezlegarea unor chestiuni de drept
       Recurs în interesul legii
Curţi de apel ⁞ 
Tribunale ⁞ 
Judecătorii

Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

Proiecte speciale
Cărţi
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Mesaje de condoleanţe
Povestim cărţi
Războiul din Ucraina
Wisdom stories