Decizii RIL 29-32/2009
19 ianuarie 2010 | JURIDICE.ro
Parchetul de pe langa ICCJ a dat publicitatii minutele urmatoarelor decizii de recurs in interesul legii solutionate de Sectiile Unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie in sedinta din 16 noiembrie 2009:
Minuta deciziei nr. 29: “Prin decizia nr. 29 din 16 noiembrie 2009, Secţiile Unite au respins recursul în interesul legii declarat de procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu angajarea răspunderii juridice civile a asigurătorului în procesul penal în ipoteza asigurării obligatorii de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.”
Minuta decizie nr. 30: “Resping recursul în interesul legii declarat de Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi sesizarea Colegiului de conducere al Curţii de Apel Craiova cu privire la stabilirea şi recalcularea pensiilor din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, referitor la posibilitatea luării în considerare a formelor de retribuire obţinute în acord global, prevăzute de art.12 alin.1 lit.a din Legea nr. 57/1974 privind retribuirea după cantitatea şi calitatea muncii.”
Minuta deciziei nr. 31: “În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art.30 alin.3 teza I din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea şi exercitarea profesiei de avocat, republicată, se stabileşte că au caracter de titlu executoriu şi contractele de asistenţă juridică încheiate anterior intrării în vigoare a Legii nr. 255/2004 privind modificarea şi completarea Legii nr. 51/1995.
În interpretarea şi aplicarea unitară a prevederilor art.30 alin.3 teza a II-a din Legea nr. 51/1995, republicată, raportat la art.3741 din Codul de procedură civilă, se stabileşte că, deşi contractele de asistenţă juridică au caracter de titlu executoriu conferit prin lege, pot fi puse în executare silită numai dacă au fost învestite cu formulă executorie.”
Minuta deciziei nr. 32: “În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art.1 alin.1 lit.a din Decretul-Lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările şi completările ulterioare, se stabileşte că: Persoanele condamnate definitiv pentru infracţiunile contra capacităţii de apărare a ţării, prevăzute de art. 334 şi art.335 din Codul penal, săvârşite din motive de conştiinţă, nu pot beneficia de drepturile acordate pentru persoanele persecutate din motive politice.”
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro