JURIDICE FLUX (Ultimele titluri)
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Transmisiunile live, înregistrarile video şi transcripturile conferinţelor şi dezbaterilor JURIDICE.ro sunt accesibile pentru membri şi parteneri. Cheltuială deductibilă fiscal. Reducere 39,6 euro pentru avocaţii din barourile Bucureşti, Ilfov, Dolj şi Timiş. 20 de puncte de pregătire profesională. UNBR încurajează extinderea naţională, detalii aici. Reducere 19,8 euro pentru executorii Camerei Executorilor Bucureşti şi membrii UNELM.
Abonare newsletter oficial JURIDICE.ro

3 comentarii | 
Print Friendly, PDF & Email

UNJR: Judecatorii sustin medierea

21.01.2010 | JURIDICE.ro

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) declanseaza campania de promovare si incurajare a medierii ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor dintre cetateni, campanie denumita „Judecatorii sustin medierea”.

UNJR saluta modificarile aduse prin Legea nr. 370/2009 reglementarilor privind medierea. Astfel, noile dispozitii ale art. 6 din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea statutului de mediator prevad acum ca fiind obligatorie informarea partilor de catre organele judiciare – politisti, procurori, judecatori – cu privire la posibilitatea si avantajele folosirii procedurii medierii, precum si indrumarea lor in a recurge la aceasta cale pentru solutionarea conflictelor. Aceasta dispozitie va intra in vigoare incepand cu 3 martie 2010, pana atunci aceasta procedura de informare a partilor fiind doar facultativa.

Intrucat pana in prezent nu a existat o modalitate de informare pe scara larga a cetetenilor cu privire la institutia medierii si a mediatorului, UNJR declanseaza campania „Judecatorii sustin medierea”.

Scopul acesteia este de a incuraja cetatenii sa apeleze cu incredere la mediatori mai inainte de a sesiza organele judiciare dar si dupa investirea acestora, in vederea solutionarii conflictelor intr-un mod avantajos pentru toate partile implicate in acestea si cu economisirea timpului, sumelor de bani si energiei presupuse de un proces clasic.

In timpul campaniei ce se va desfasura pe parcursul intregului an 2010 se va propune incheierea de protocoale de colaborare intre instante si asociatiile locale de mediatori, se vor organiza mese rotunde, dezbateri, seminarii cu participarea organelor judiciare si ale mediatorilor, se vor produce afise si anunturi ce vor fi postate pe portalul instantelor si la avizierele acestora, se va publica in instante si parchete tabloul mediatorilor din fiecare judet, se va alcatui un ghid de bune practici pentru magistrati in domeniul medierii.

UNJR isi exprima astfel speranta ca, urmare a implementarii procedurii medierii, va scadea numarul de cauze aflate pe rolul instantelor, si asa confruntate cu o acuta lipsa de personal, in felul acesta judecatorii urmand sa depuna maximul de efort in dosarele care presupun examinarea unor probleme complexe de fapt si de drept.

jud. Cristi Danilet
purtator de cuvant al UNJR


Aflaţi mai mult despre

Au fost scrise până acum 3 de comentarii cu privire la articolul “UNJR: Judecatorii sustin medierea”

 1. Felicitari UNJR!
  Felicitari, dlor judecatori!
  Prin acest demers al UNJR se vor produce multe schimbari benefice in atat in actul de justitie cat mai ales in societatea romaneasca.

  Acestui demers cred ca ar trebui sa-i urmeze cel al avocatilor. Fara concursul acestei profesii, lucrurile vor fi ingreunate dar nu stopate.

  Felicitari dle Danilet, pentru toate demersurile ce le-ati facut pana acum pentru implementarea acestei institutii atat de necesara sistemului de justitie romanesc.

  Succes!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important
Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile publicate sub numele real care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.


Radu Slăvoiu


Livia Dianu-Buja


Ștefania Stoica


Luminița Malanciuc


Ioana-Olivia Voicu


Eduard Toma-Apostol


Florina-Lăcrămioara Drăgan