Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Noi regulamente BNR privind incadrarea creditelor
21.01.2010 | Roxana Lucaci

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 39 din 18 ianuarie 2010 au fost publicate Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 1 din 12 ianuarie 2010 pentru modificarea Regulamentului  Bancii Nationale a Romaniei nr. 18/2009 privind cadrul de administrare a activitatii institutiilor de credit, procesul intern de evaluare a adecvarii capitalului la riscuri si conditiile de externalizare a activitatilor acestora si Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 2 din 12 ianuarie 2010 pentru modificarea Regulamentului  Bancii Nationale a Romaniei nr. 20/2009 privind institutiile financiare nebancare.

Regulamentul B.N.R.  nr. 1/2010 aduce o singura modificare reglementarii anterioare, stipuland ca in cazul primei clasificari ulterioare operatiunilor de reesalonare si/sau refinantare a creditelor, la incadrarea creditelor respective in categorii de clasificare, institutiile de credit vor lua in considerare perfomanta financiara a debitorului in conditii mai stricte fata de cele avute in vedere anterior acestor operatiuni, prin revizuirea corespunzatoare a factorilor cantitativi si/sau calitativi, pe baza informatiilor actualizate la data operatiunilor respective.

Regulamentul B.N.R. nr. 2/2010 aduce completari Regulamentului B.N.R. nr. 20/2009 in ceea ce priveste incadrarea creditelor-problema in categorii de clasficare, ca urmare a restructurarii acestora.

Astfel, daca anterior se prevedea ca restructurarea creditelor-problema nu va conduce la incadrarea acestora intr-o categorie de clasificare mai favorabila din punctul de vedere al riscului de credit, noua reglementare instituie  o exceptie in acest sens, stabilind ca prima operatiune de restructurare a creditelor-problema poate conduce la incadrarea acestora intr-o categorie de clasificare mai favorabila din punctul de vedere al riscului de credit, dar nu cu mai mult de doua categorii de clasificare in cazul creditelor aflate la momentul restructurarii in categoria „pierdere”, respectiv de o categorie de clasificare in celelalte cazuri.

Totodata, se prevede ca incepand cu prima clasificare ulterioara datei achitarii sumelor aferente ratelor restante la momentul restructurarii, creditele restructurate pot fi incadrate intr-o categorie de clasificare mai favorabila, serviciul datoriei fiind calculat in conformitate cu noul grafic de plata.

av. Roxana Lucaci, ENESCU, PANAIT, POP & ASOCIATII

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti