Varia
JURIDICE

Carti noi de la editura C.H.BECK
25.01.2010 | Loredana PELMUSI

Secţiuni: VARIA (alte surse)
JURIDICE - In Law We Trust

Stimati utilizatori ai Juridice.ro, va prezentam in continuare cele mai noi aparitii editoriale la editura C.H.BECK, carti aparute saptamana trecuta:

pentru a comanda, click pe poza

Drept penal. Partea specială. Infracţiuni contra persoanei
Valerian Cioclei

Partea specială a dreptului penal privită ca ştiinţă ori ca disciplină de studiu, are menirea de a facilita înţelegerea incriminărilor şi a modului în care diferite fapte penale pot fi încadrate în tiparele fixate de legiuitor. Este o operaţie de transpunere în formule, adică în articole de lege, a unor fapte de viaţă, considerate intolerabile pentru derularea normală a relaţiilor sociale.

Pentru cei care stăpânesc litera şi spiritul Codului, orice formulă are o traducere clară în fapte penale concrete, şi orice faptă penală concretă poate fi transpusă într-o formulă.

Operaţia pare simplă, dar nu este, deoarece faptele de viaţă, faptele penale în acest caz sunt, de regulă, de o mare complexitate şi cu greu se lasă încadrate în tipare. Aspiraţia spre exactitatea formulei matematice, în perma-nentă confruntare cu incertitudinea dată de complexitatea oricărei fapte penale, reprezintă, deopotrivă, dificultatea şi atractivitatea acestei discipline juridice, pe care o numim Drept penal – partea specială.

* * *

pentru a comanda click pe imagine

Dreptul Uniunii Europene. Editia 3
Gilbert Gornig, Ioana Eleonora Rusu

Lucrarea Dreptul Uniunii Europene, aflată la a 3-a ediţie, prezintă, într-o abordare concisă, instituţiile, principiile şi mecanismele de funcţionare a sistemului juridic instituit prin Tratatul asupra Comunităţii Europene şi prin Tratatul privind Uniunea Europeană.

Volumul, revăzut şi adus la zi, cuprinde o analiză riguroasă a dreptului comunitar primar, a jurisprudenţei Curţii de Justiţie, dar şi a legislaţiei comunitare secundare, precum şi a ultimelor evoluţii din materia dreptului comunitar, inclusiv o sinteză a principalelor elemente de noutate introduse prin Tratatul de la Lisabona.

Cartea este un instrument util adresat studenţilor şi practicienilor din domeniul juridic care doresc să îşi însuşească un set de cunoştinţe fundamentale, indispensabile pentru înţelegerea acestui domeniu complex al dreptului.

* * *

Drept administrativ. Volumul II. Editia 2
Dana Apostol Tofan

Reuşim publicarea celei de-a doua ediţii a manualului nostru de Drept administrativ, volumul II, la cinci ani de zile distanţă de prima ediţie, păstrând totodată modalitatea de prezentare şi tematica prelegerilor.

Ca şi în ediţia a doua a primului volum, pentru simplificarea expunerii am introdus la fiecare din cele 28 de prelegeri subtitluri ce permit identificarea tematicii puse în discuţie cu mai mare uşurinţă.

Desigur, trecerea timpului a fost marcată fie de unele modificări de natură legislativă, fie chiar de adoptarea unor noi acte normative privind unele din instituţiile evocate, ce au impus firesc, actualizarea informaţiilor, consistentă în cazul câtorva prelegeri. (…) Ca de fiecare dată, la finalul fiecărei prelegeri, sub denumirea Repere bibliografice se regăsesc o serie de trimiteri destinate aprofundării tematicii abordate, necesare fie celor doritori să-şi îmbogăţească cunoştinţele, (…) fie celor ce-şi propun să întocmească o lucrare de licenţă, o lucrare de disertaţie sau chiar, ca primă sursă de documentare, o lucrare de doctorat.

Evoluţia societăţii româneşti, cu precădere în ultima perioadă, ne-a demonstrat poate mai mult ca oricând necesitatea cunoaşterii şi interpretării corecte a textelor constituţionale, a celor legale, semnificaţia aparte pe care instituţiile dreptului administrativ, dreptului public, în general, o prezintă pentru guvernanţi, dar şi pentru guvernaţi, deopotrivă, pentru a şti cum să reacţioneze atunci când se simt nedreptăţiţi de autorităţile publice, instituţia contenciosului administrativ reprezentând instrumentul cel mai adecvat.

* * *

Drept international public. Volumul I. Editia 2
Raluca Miga-Besteliu

Ediţia a 2-a a cursului universitar Drept internaţional public, volumul I, prezintă o serie de mai recente abordări, ce se impun cu privire la unele din instituţiile sau conceptele tratate în cele şapte capitole ale cursului.

Unele dintre acestea sunt rezultatul progreselor înregistrate în activităţile de codificare întreprinse de Comisia de Drept Internaţional a ONU, pe când altele reprezintă reflectarea, în planul dreptului internaţional, a unor realităţi inconturnabile, intervenite în evoluţia raporturilor din societatea internaţională contemporană. Dintre acestea: Profilul juridic al actelor unilaterale ale statelor, conturat de Comisia de Drept Internaţional a ONU (CDI), în vederea posibilei considerări a acestor acte în categoria izvoarelor formale ale dreptului internaţional; Competenţa universală a statelor de a urmări, judeca şi condamna prin instanţele naţionale, autorii unor crime internaţionale grave (cum ar fi genocidul, crimele împotriva umanităţii, unele crime de război ori acte de terorism internaţional), chiar dacă aceştia nu sunt propriii lor cetăţeni ori crimele nu au fost comise în teritoriul naţional ori împotriva unui interes naţional direct; Condiţiile de exercitare de către state a protecţiei diplomatice, în beneficiul propriilor cetăţeni ori al persoanelor juridice având naţionalitatea statului, în lumina noului Proiect de articole elaborat de CDI şi propus spre dezbatere Adunării Generale a ONU în 2006; definirea actelor de piraterie comise asupra navelor sau aeronavelor în marea liberă, în lumina dispoziţiilor Convenţiei din 1982 privind dreptul mării.

* * *

Vă dorim lectură plăcută!

Loredana Pelmusi, C.H.BECK

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti