Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
6 comentarii

UNBR pregateste tipizate unice la nivel national pentru contractul de asistenta juridica si imputernicirea avocatiala. De la 1 iunie 2010
22.01.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

UNBR a dat publicitatii Hotararea nr. 712 a Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România privind stabilirea unei proceduri unice la nivel naţional pentru tipărirea, înserierea şi distribuirea imprimatelor „Contract de asistenţă juridică” – Anexa nr. 1 şi „Împuternicire avocaţială” – Anexa nr. 2 la Statutul profesiei de avocat (ședința din 12 decembrie 2009).

Astfel, potrivit hotararii, fiecarui barou ii revine obligatia tiparirii acestor imprimate (potrivit modelului din anexele nr. 1 și nr. 2 la Statutul profesiei de avocat) care vor fi puse in circulatie incepand cu 1 iunie 2010.

Hotararea nr. 712:

„- Analizând propunerile mai multor barouri privind stabilirea unei proceduri unice la niv național pentru tipărirea, înserierea și distribuirea imprimatelor ,,Contract de asistență juridică” – anexa nr.1 și ,,Împuternicirea Avocațială” – anexa nr. 2 la Statutul profesiei de avocat;

– Luând act de imprejurarea că datorită inexistenței unui model național tipărit, cu elemente de siguranță și datorită neimplicării unor barouri în activitatea de tipărire, înseriere și distribuirea imprimatelor tipizate prevăzute la anexele nr. 1 si nr. 2 la Statutul profesiei de avocat s-a creat posibilitatea ca persoane care nu au calitatea de avocat să depună împuterniciri avocațiale contrafăcute și că, totodată, nu există posibilitatea verificării numărului de contracte de asistență juridică încheiate și a numărului de împuterniciri avocațiale emise, care să permită ținerea unei evidențe precise, de natură să își calculeze și să declare la barou și la filiala C.A.A. – cu exectitate – sumele încasate în vederea calculării corecte a obligațiilor de plată a acestora;

– În conformitate dispozițiile art. 63 lit. a), lit. b) și lit. s) și ale art. 28 alin. (1) din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat (în continuare Legea), art. 126 alin (1), art. 127 alin. (1) – (3), art. 131 alin. (1) din Statutul profesiei de avocat;

Consiliu Uniunii Naționale a Barourilor din România,

HOTĂRĂȘTE

Art.1. – (1) Formularele tipizate al căror model este prevăzut în anexele nr. 1 și nr. 2 la Statutul profesiei de avocat vor fi tipărite de către barouri, care le vor distribui către formele de exercitare a profesiei de avocat, la începutul fiecărui an sau la solicitarea acestora din urmă, contra cost, la un preț care să acopere cheltuielile de tipărire, transport și distribuire.

(2) Fiecare tip de formular, respectiv ,,contract de asistență juridică” și ,,împuternicire avocațială” va fi tipărit în carnete, care vor conține un număr de 50 de exemplare originale, tipărite pe hârtie autocopiativă. Exemplarul original va avea culoarea galbenă, iar cele două copii culoarea roșie și respectiv albastră.

(3) Exemplarul original, de culoare galbenă, va fi predat clientului, exemplarul doi, de culoare roșie, va fi păstrat în arhivele firmei de exercitare profesionlă iar exemplarul trei, de culoare albastră, va rămâne la cotor și va fi prezentat, cu respectarea întocmai a confidențialității, la solicitarea organelor profesiei cu atribuții de verificare. Fiecare exemplar împreună cu copiile sale va purta o serie comună tuturor carnetelor emise de baroul respectiv (exemplu; BV – Baroul Brașov, CV – Baroul Covasna) și o serie formată din șase sifre urmată de mențiunea ,,/2010” (anul emiterii), astfel încât înserierea completă va arăta în felul următor: BV/112233/2010, pentru Baroul Brașov, respectiv DJ/112233/2010 pentru Baroul Dolj etc.

(4) Tipărirea va conține ca elemente grafice sigla Uniunii Naționale a Barourilor din România, sigla baroului emitent, denumirea ,,Uniunea Barourilor din România” și pe cea a baroului emitent și va fi executată pe hârtie cu elemente de siguranță filigranate vizibile în contralumină și cu elemente vizibile în spectrul ultraviolet. De asemenea, pe fiecare exemplar va exista un spațiu suplimentar care poate fi personalizat la comanda formei de exercitare a profesiei, contra cost.

Art.2 – (1) Barourile vor lua toate măsurile necesare pentru tipărirea și distribuirea noilor formulare în așa fel încât, acestea să fie puse în circulație începând cu data de 01 iunie 2010.

Art.3 – Nerespectarea prevederilor prezentei Hotărâri constituie abatere disciplinară.

Art.4 – (1) Prezenta Hotărâre se publică pe website-ul www.unbr.ro și se comunică tuturor barourilor.

(2) Prin grija barourilor, prezenta Hotărâre, împreună cu noul model al împuneticirii avocațiale vor fi aduse la cunoștința avocaților și tuturor instanțelor, parchetelor, organelor de poliție și autorităților administrative de pe raza teritorială de competență a fiecărui barou.

PREȘEDINTELE,

Av. dr. Gheorghe FLOREA”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti