Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Registrul general de evidenta a salariatilor. Modificari importante
25.01.2010 | snsa

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 45 din 20 ianuarie 2010 a fost publicata Hotararea Guvernului nr. 37/2010 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor.

Modificarile se refera la persoanele care sunt obligate sa infiinteze registrul general de evidenta a salariatilor, la momentul in care trebuie efecuate inregistrarile in registru, precum si la momentul transmiterii registrului inspectoratului teritorial de munca. In stransa legatura cu modificarile, au fost stabilite noi contraventii.

I. Persoanele care au obligatia infiintarii registrului

Noutatea consta in eliminarea unei categorii de persoane din randul celor scutite de obligatia de a tine registrul. Este vorba despre reprezentantele din Romania ale persoanelor juridice straine pentru perioadele in care contractele individuale de munca incheiate cu cetatenii romani se inregistreaza la inspectoratul teritorial de munca. In acest context se clarifica sfera categoriilor scutite de obligatie, si anume misiunile diplomatice din Romania, respectiv ambasadele, reprezentantele, consulatele generale si consulatele oficiale.

II. Momentul efectuarii inregistrarilor in registru

Noua reglementare stabileste doua repere temporale pentru efectuarea inregistrarilor.

Astfel, se vor inregistra in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii salariatului, urmatoarele elemente privitoare la contractul individual de munca al acestuia: elementele de identificare a salariatului (numele, prenumele, codul numeric personal), data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii Ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, precum si tipul contractului individual de munca.

Utilitatea practica a cerintei inregistrarii in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii salariatului este discutabila; aceasta reglementare intervine in mecanismul volitiv al incheierii contractului individual de munca, impunand partilor introducerea unui termen suspensiv, chiar daca in concret aceasta modalitate a actului juridic nu aduce beneficii nici uneia dintre parti.

Al doilea reper este cel al incetarii contractului invidual de munca, data la care se va inregistra in registru atat data cat si temeiul incetarii contractului de munca.

III. Momentul transmiterii registrului inspectoratului teritorial de munca

Se modifica termenul limita pentru transmiterea registrului inspectoratului teritorial de munca de catre angajatorii care fac prima angajare. Astfel, daca pana acum registrul trebuia transmis in termen de 20 de zile de la data angajarii primului salariat, acum el trebuie transmis, desigur tot in forma electronica, la inspectoratul teritorial de munca, cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre primul salariat.

De altfel, acelasi termen limita al zilei lucratoare anterioare inceperii activitatii de catre salariat este prevazut pentru transmiterea registrului la inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala isi are sediul sau domiciliul angajatorul, in ipoteza oricarei angajari efectuate de angajator.

In cazul incetarii contractului de munca registrul se transmite la data incetarii.

IV. Contraventii

Constituie contraventie neinregistrarea contractelor individuale de munca in registru anterior inceperii activitatii. Sanctiunea pentru aceasta fapta este amenda de 1.500 lei pentru fiecare contract individual de munca neinregistrat, fara ca valoarea cumulata a amenzii, determinata de numarul efectiv de astfel de contracte, sa depaseasca cuantumul de 20.000 lei

De asemenea, constituie contraventie completarea registrului cu date eronate, sanctiunea aplicabila fiind amenda de la 3.500 lei la 5.000 lei.

A fost insa, din pacate, abrogata dispozitia care permitea contravenientului sa achite pe loc sau in termen de cel mult 48 de ore de la data incheierii procesului-verbal ori, dupa caz, de la data comunicarii acestuia jumatate din minimul amenzii. In conformitate cu art. 28 alin. (1) din OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, potrivit caruia aceasta posbilitate de achitare a amenzii diminuate, in 48 de ore, trebuie prevazuta expres in actul normativ care stabileste contraventia, rezulta ca, in prezent, pentru contraventiile in aceasta materie, stabilite de HG nr. 161/2006 privind intocmirea si completarea registrului general de evidenta a salariatilor, nu mai exista posibilitatea de a achita o amenda diminuata.

V. Dispozitii tranzitorii

Noua reglementare a intrat in vigoare imediat, adica la data publicarii in Monitorul Oficial (20 ianuarie 2010); in schimb, dispozitiile privitoare la stabilirea si sanctionarea contraventiilor vor intra in vigoare la 10 zile de la data publicarii hotararii in Monitorul Oficial. Ramane de cercetat daca un termen asa de scurt satisface cerintele prevazute de actul normativ cadru in materie de contraventii – OG nr. 2/2001 – care fixeaza un termen general pentru intrarea in vigoare, de 30 de zile de la data publicarii, urmand ca numai in cazuri urgente sa se poate prevedea intrarea in vigoare intr-un termen mai scurt, dar nu mai putin de 10 zile. Ne intrebam, care era urgenta care a determinat legiuitorul sa opteze pentru limita minima de timp pentru intrarea in vigoare?

SAVESCU NITOIU SI ASOCIATII (SNSA)

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti