Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

280 de noi cetateni romani
26.01.2010 | JURIDICE.ro


Cyberlaw - Valoarea legala a documentelor electronice

Luni, 25 ianuarie 2010 , Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi secretarul de stat Alina Bica au participat la sediul Institutului Naţional al Magistraturii la ceremonia de depunere a jurământului de credinţă de către aproximativ 280 de persoane.

Potrivit unui comunicat al MJLC, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat ca „modificarea legislaţiei în vigoare şi măsurile administrative luate la nivelul Direcţiei Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei au permis creşterea rapidităţii în procesarea cererilor de acordare a cetăţeniei. În 2008 au fost aprobate în jur de 5.500 de cereri în timp ce anul trecut au fost soluţionate peste 25 de mii de astfel de solicitări, unele dintre ele înregistrate încă din anul 2003. Sperăm că prin măsurile de reorganizare a Direcţiei pe care intenţionăm să le luăm în perioada imediat următoare vom creşte şi mai mult numărul de cereri pe care le soluţionăm, astfel încât să clarificăm mai rapid dosarele primite spre soluţionare, cu păstrarea garanţiilor prevăzute de lege pentru soluţionarea lor.

Potrivit legii, cetăţenia română se dobândeşte la data depunerii jurământului de credinţă faţă de România, moment în care se eliberează şi certificatul de cetăţenie, document care atestă calitatea de cetăţean roman.

Jurământul de credinţă se depune în faţa ministrului Justiţiei sau a reprezentanţilor acestuia doar de către persoanele care au solicitat acordarea sau redobândirea cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România. Persoanele care au optat pentru menţinerea domiciliului în străinătate vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau a oficiului consular ale României din ţara respectivă.

În perioada 01.01.2009 – 31.12.2009, Comisia pentru Cetăţenie a aprobat  25.257 cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române, din care 21.999 cereri de redobândire a cetăţeniei române formulate de „foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţilor acestora până la gradul III” (cetăţeni din Republica Moldova şi Ucraina), 2.821 cereri de redobândire a cetăţeniei române formulate de „persoane care au pierdut cetăţenia română, precum şi descendenţii acestora până la gradul II” şi 437 cereri formulate de „cetăţeni străini sau persoane fără cetăţenie”.

În anul 2008 au fost aprobate 5.585 cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei româme.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate