Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

280 de noi cetateni romani


26.01.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 25 ianuarie 2010 , Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi secretarul de stat Alina Bica au participat la sediul Institutului Naţional al Magistraturii la ceremonia de depunere a jurământului de credinţă de către aproximativ 280 de persoane.

Potrivit unui comunicat al MJLC, Catalin Predoiu, ministrul Justitiei, a declarat ca „modificarea legislaţiei în vigoare şi măsurile administrative luate la nivelul Direcţiei Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei au permis creşterea rapidităţii în procesarea cererilor de acordare a cetăţeniei. În 2008 au fost aprobate în jur de 5.500 de cereri în timp ce anul trecut au fost soluţionate peste 25 de mii de astfel de solicitări, unele dintre ele înregistrate încă din anul 2003. Sperăm că prin măsurile de reorganizare a Direcţiei pe care intenţionăm să le luăm în perioada imediat următoare vom creşte şi mai mult numărul de cereri pe care le soluţionăm, astfel încât să clarificăm mai rapid dosarele primite spre soluţionare, cu păstrarea garanţiilor prevăzute de lege pentru soluţionarea lor.

Potrivit legii, cetăţenia română se dobândeşte la data depunerii jurământului de credinţă faţă de România, moment în care se eliberează şi certificatul de cetăţenie, document care atestă calitatea de cetăţean roman.

Jurământul de credinţă se depune în faţa ministrului Justiţiei sau a reprezentanţilor acestuia doar de către persoanele care au solicitat acordarea sau redobândirea cetăţeniei române cu stabilirea domiciliului în România. Persoanele care au optat pentru menţinerea domiciliului în străinătate vor depune jurământul de credinţă în faţa şefului misiunii diplomatice sau a oficiului consular ale României din ţara respectivă.

În perioada 01.01.2009 – 31.12.2009, Comisia pentru Cetăţenie a aprobat  25.257 cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei române, din care 21.999 cereri de redobândire a cetăţeniei române formulate de „foştii cetăţeni români care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţilor acestora până la gradul III” (cetăţeni din Republica Moldova şi Ucraina), 2.821 cereri de redobândire a cetăţeniei române formulate de „persoane care au pierdut cetăţenia română, precum şi descendenţii acestora până la gradul II” şi 437 cereri formulate de „cetăţeni străini sau persoane fără cetăţenie”.

În anul 2008 au fost aprobate 5.585 cereri de acordare şi redobândire a cetăţeniei româme.”

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro