Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ANI. Incompatibilitate Klaus Iohannis – membru al unui consiliu de administratie. UPDATE: soluția ICCJ
21.01.2015 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

21 ianuarie 2015: Înalta Curte de Casație și Justiție a decis respingerea recursului declarat de ANI împotriva hotărârii Curții de Apel Alba Iulia din data de 25 septembrie 2013, constatând că primarul Sibiului de atunci nu s-a aflat în stare de incompatibilitate, potrivit hotnews.ro.

26 ianuarie 2010: Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 23.04.2003 – 18.05.2004, întrucât a deţinut şi exercitat concomitent atât funcţia de Primar al Municipiului Sibiu, cât şi funcţia de membru în consiliul de administraţie al unei societăţi comerciale.

Potrivit unui comunicat al Agenţiei. „în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 144/2007, privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, republicată, s-a sesizat din oficiu în urma publicării la data de 05 noiembrie 2009, în ziarul „Evenimentul Zilei”, a articolului „Iohannis interzis ca premier”, cu privire la posibila nerespectare de către domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER, în calitate de Primar al Municipiului Sibiu, a dispoziţiilor legale, referitoare la regimul juridic al incompatibilităţilor.

Potrivit prevederilor art. 25 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, „primarul face parte din categoria aleşilor locali”, iar conform dispoziţiilor Legii nr. 144/2007, republicată, „persoanele care deţin funcţia de primar au obligaţia declarării averii şi a intereselor”. De asemenea, în baza Legii 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare, „funcţia de primar este incompatibilă cu funcţia de membru în consiliului de administraţie al societăţilor comerciale”.

Având în vedere reglementările legislative şi întrucât, în urma verificării prealabile, efectuate în temeiul Legii nr. 144/2007, republicată, au rezultat indicii temeinice referitoare la încălcarea de către domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER a prevederilor legale privind regimul incompatibilităţilor, în temeiul art. 45, alin. 1 al aceluiaşi act normativ, s-a procedat la verificarea stării de incompatibilitate între funcţia de primar şi cea de membru al consiliului de administraţie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER fiind informat, în data de 11.11.2009,  despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale referitoare regimul juridic al incompatibilităţilor, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare. Până în prezent, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER nu a făcut uz de drepturile sale.

În urma verificărilor efectuate şi a analizării informaţiilor şi documentelor primite de la Judecătoria Sibiu şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, au rezultat următoarele:

  • domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER a exercitat mandatul de Primar al Municipului Sibiu în perioadele  2000 – 2004 şi 2004 – 2008,
  • domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER se află în prezent în exercitarea legală a celui de-al treilea mandat consecutiv de primar (pentru perioada  2008 – 2012);
  • domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER a fost numit, la data de 07.01.2002, în funcţia de membru al consiliului de administraţie al S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A.;
  • domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER s-a retras din funcţia de membru al consiliului de administraţie al  S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A. la data de 18.05.2004;
  • S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A. a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2003, venituri totale de 845.659.000 ROL;
  • S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A.a înregistrat, în urma desfăşurării activităţii pe parcursul anului fiscal 2004, venituri totale de 1.752.654.000 ROL, precum şi un profit net de 491.142.000 ROL.

Legea  nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 279/21.04.2003 şi a intrat în vigoare la data de 23 aprilie 2003.

Potrivit prevederilor art. 91, alin. (3), teza ultimă din Legea nr. 161/2003, domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER, în calitate de Primar al Municipiului Sibiu, a avut posibilitatea de a pune capăt stării de incompatibilitate în care se afla prin renunţarea în cel mult 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ menționat, însă acesta, încălcând termenul legal, a renunțat la calitatea de administrator în cadrul S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A abia în data de 18.05.2004. De asemenea, înregistrarea veniturilor şi a profitului, în perioada de referinţă, de către S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A. demonstrează atât că societatea comercială şi-a desfăşurat activitatea în mod neîntrerupt, precum şi faptul că domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER  a exercitat efectiv funcţia de administrator al acestei societăţi comerciale.

Astfel, în urma verificărilor, s-a constatat faptul că domnul IOHANNIS KLAUS-WERNER, în calitate de Primar al Municipiului Sibiu,  s-a aflat în stare de incompatibilitate începând cu data de 23.04.2003 (data intrării  în vigoare a Legii  nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei) și până la data de 18.05.2004 (data retragerii din funcţia de administrator la S.C. Parcuri Industriale Sibiu-Şura Mică S.A).

Conform dispoziţiilor art. 91, alin. (4) din Legea  nr. 161/2003, “în situaţia în care alesul local aflat în stare de incompatibilitate nu renunţă la una dintre cele două funcţii incompatibile în termenul prevăzut la alin. 3,  prefectul va emite un ordin prin care constată încetarea de drept a mandatului de ales local la data împlinirii termenului de 60 zile, la propunerea secretarului unităţii administrativ-teritoriale. Orice persoană poate sesiza secretarul unităţii administrativ-teritoriale”.

De asemenea, potrivit prevederilor art. 47, alin. (3) din Legea nr. 144/2007, cu  modificările  şi  completările  ulterioare, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din funcţie sau, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective”.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti