Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT
 1 comentariu

Zahar. Piata mondiala trece printr-o situatie de exceptie
28.01.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeană propune mărirea exportului de zahăr peste cotă în 2009-2010, în contextul situaţiei excepţionale de pe piaţă. Producătorii din UE scapă de reducerea finală a cotei.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, „exportul de zahăr peste cotă va creşte cu 500 000 de tone în anul de comercializare 2009-2010 (care se încheie la 31 iulie 2010), potrivit unui proiect de regulament pe care Comisia Europeană îl va prezenta joi Comitetului de gestiune. Luarea acestei măsuri temporare, aflată în deplină conformitate cu obligaţiile internaţionale ale UE, este posibilă pe fondul condiţiilor excepţionale de pe piaţa zahărului din UE şi la nivel mondial. Este puţin probabil ca o astfel de conjunctură a pieţei să se repete curând.

„Piaţa mondială trece printr-o situaţie de excepţie”, apreciază Mariann Fischer Boel, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.„Odată cu scăderea producţiei de zahăr sub nivelul consumului şi cu diminuarea stocurilor, preţul zahărului a crescut la cote fără precedent în detrimentul consumatorilor din ţările mai sărace. Situaţia a coincis, în UE, cu încheierea restructurării în sectorul zahărului. Preţul pe piaţa UE s-a redus, iar producătorii cei mai puţin competitivi şi-au încetat producţia, ameliorând astfel competitivitatea sectorului european al zahărului atât la nivelul cultivatorului de sfeclă, cât şi la nivel de fabrică. Având în vedere preţurile la zahăr pe piaţa UE şi pe cea mondială, precum şi costurile de producţie la sfeclă şi la zahăr în UE, zahărul produs peste cotă în UE poate fi exportat fără încălcarea angajamentelor UE la OMC privind subvenţiile.”

Pe piaţa mondială, preţul zahărului a atins niveluri record, mult peste preţul de piaţă al zahărului sub cotă din UE. Vremea nefavorabilă din India şi Brazilia a agravat deficitul mondial de zahăr şi a subţiat şi mai mult stocurile, determinând o presiune ascendentă asupra preţurilor de pe piaţa mondială.

Dimpotrivă, UE a avut o recoltă foarte bună în 2009 şi, drept urmare, producţia de zahăr peste cotă a fost mai mare decât se prevăzuse. Tot datorită recoltei bune şi în ciuda tendinţei de creştere a preţurilor pe piaţa mondială, preţul la zahărul sub cotă a continuat să tindă spre preţul de referinţă mai scăzut, aplicabil după reforma zahărului.Această evoluţie demonstrează totodată că reforma zahărului lansată de UE în 2005 a îmbunătăţit competitivitatea globală a sectorului, stimulându-i pe producătorii cu costuri ridicate să-şi înceteze producţia şi pe cultivatorii din regiuni neprielnice sfeclei să treacă la culturi mai profitabile.

Datorită succesului restructurării, reducerea finală de cotă nu va mai fi necesară

În aceste împrejurări, Comisia a decis că nu este nevoie să aplice o reducere finală a cotei pentru a asigura un echilibru structural pe piaţa internă a zahărului la capătul perioadei de restructurare.Datorită renunţărilor voluntare prin intermediul Fondului de Restructurare, cotele au fost reduse cu 96,6 % din cele 6 milioane de tone cu cât trebuiau să scadă ca obiectiv al reformei.Prin urmare, reforma poate fi considerată un succes.

În sectorul european al zahărului, restructurat şi mai competitiv, preţurile pieţei atât la sfecla peste cotă, cât şi la zahărul peste cotă depăşesc costurile de producţie. În consecinţă, UE poate, fără să-şi încalce obligaţiile internaţionale, să autorizeze un export suplimentar de 500 000 de tone de zahăr peste cotă pentru anul care se încheie la sfârşitul lui iulie 2010. Această măsură are un caracter excepţional şi se referă exclusiv la anul de comercializare 2009-2010. Serviciile Comisiei vor urmări în continuare cu atenţie evoluţia pieţei atât în UE, cât şi la nivel mondial. Pentru anul 2010-2011, se prevede revenirea la limita de export de 650 000 de tone, stabilită prin regulament.

Contingent de import pentru zahărul destinat industriei chimice

În acelaşi timp, Comisia pregăteşte un regulament pentru a autoriza importul fără taxe vamale de pe piaţa internaţională al unei cantităţi de 400 000 de tone de zahăr, pentru a fi eventual utilizată în industria chimică în 2010-2011. Se planifică astfel pe termen lung aprovizionarea cu materie primă a acestui sector, consumator tradiţional al zahărului peste cotă din UE.

Contingent de import CXL pentru industria de rafinare a zahărului brut

În sfârşit, se va facilita accesul la zahărul brut pentru rafinare în cadrul contingentelor de import CXL. În acest scop, în 2009-2010, la importurile din Brazilia, Australia şi Cuba, se va suspenda condiţia de prezentare a licenţelor de export emise de aceste ţări. Un certificat de origine va fi de ajuns.”

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti