« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

28 ianuarie – Ziua Protectiei Datelor
29.01.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust Video juridice

Joi, 28 ianuarie 2010, Comisia Europeana a sarbatorit Ziua protectiei datelor. Potrivit unui comunicat al Comisiei, „viața noastră privată se confruntă cu noi provocări: publicitatea comportamentală se poate folosi de istoricul căutărilor noastre pe internet pentru o mai bună promovare a produselor, site-urile de socializare accesate de 41,7 milioane de europeni permit difuzarea publică a datelor cu caracter personal, cum ar fi fotografiile, iar cu ajutorul celor 6 milioane de cipuri inteligente utilizate în momentul actual ni se poate urmări orice mișcare. Comisia Europeană a avertizat astăzi, cu ocazia Zilei protecției datelor, că normele cu privire la protecția datelor trebuie actualizate, astfel încât să se poată ține pasul cu progresele tehnologice și să se garanteze dreptul la respectarea vieții private, certitudinea juridică pentru industrie și adoptarea de noi tehnologii. Conform normelor UE, datele cu caracter personal nu pot fi utilizate decât în scopuri legitime și doar cu consimțământul prealabil al persoanei respective. Acum că Tratatul de la Lisabona și Carta drepturilor fundamentale au intrat în vigoare, Comisia a afirmat astăzi că dorește să elaboreze un cadru normativ clar și modern, aplicabil în întreaga Uniune Europeană, care să garanteze un înalt nivel de protecție a datelor cu caracter personal și a vieții private, începând cu reforma Directivei UE din 1995 privind protecția datelor cu caracter personal.

„Normele UE sunt destinate să protejeze datele cu caracter personal ale fiecărui cetățean. Comisia Europeană și-a dovedit angajamentul de a asigura deplina respectare a acestor norme de către toate cele 27 de state membre. Chiar dacă inovarea este importantă în societatea contemporană, ea nu ar trebui să se facă pe seama dreptului fundamental la viață privată al cetățenilor. Trebuie să ne asigurăm că normele generale cu privire la protecția datelor sunt în pas cu noile tehnologii și că sunt destul de cuprinzătoare încât să respecte cerințele Tratatului de la Lisabona ”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Societatea Informațională și Media. „Normele UE trebuie să permită fiecărui cetățean să se bucure de dreptul său de a fi informat cu privire la situațiile în care datele sale cu caracter personal pot fi utilizate în mod legal, în orice domeniu al vieții, fie că este vorba de îmbarcarea la bordul unui avion, fie că este vorba de deschiderea unui cont bancar sau de navigarea pe internet, și să aibă dreptul de a se opune utilizării datelor respective atunci când dorește.”

Cu ocazia celei de-a patra Zile a protecției datelor organizată anual, Comisia Europeană a declarat că măsurile pe care le aplică în materie de tehnologie internet sunt necesare în toate sectoarele economice și sociale pentru a proteja viața și datele cu caracter personal ale europenilor.

În acest scop, Comisarul Reding a anunțat că va propune modernizarea normelor UE privind respectarea vieții private, pe baza nomelor cu caracter general în vigoare din 1995 (Directiva privind protecția datelor cu caracter personal) și a normelor specifice în materie de telecomunicații și internet (normele privind confidențialitatea comunicațiilor electronice).

Aceste norme îmbunătățite se vor aplica cu fermitate în toate domeniile de politică și în cadrul tuturor acordurilor internaționale, fie că este vorba despre noile tehnologii, despre drepturile consumatorului sau despre siguranța publică.

În 2009, Comisia a luat o serie de inițiative pentru a garanta că respectarea vieții private evoluează în același ritm cu tehnologia:

– O Recomandare privind introducerea etichetelor inteligente (smart tags) pentru identificarea prin radiofrecvență (RFID) în produse cum ar fi abonamentele de autobuz propune ca dispozitivele de acest gen utilizate în comerțul cu amănuntul să fie dezactivate automat dacă, la cumpărarea unui produs cu etichetă, consumatorul nu solicită în mod explicit ca aceasta să rămână activă (IP/09/740).

– În februarie 2009, Comisia a intermediat un acord între 18 (20 din iunie) companii importante deținătoare de rețele sociale, prin care se urmărea îmbunătățirea siguranței și a protecției vieții private a minorilor pe site-urile de socializare în rețea, cum ar fi Facebook (IP/09/232). Luna viitoare, cu ocazia Zilei pentru un internet mai sigur 2010, Comisia va prezenta un raport cu privire la progresele înregistrate, în care va evidenția, de exemplu, numărul companiilor care au luat măsuri pentru ca profilurile persoanelor sub 18 ani să fie private și inaccesibile prin căutare implicită.

– Ca urmare a propunerilor Comisiei, noile norme UE în domeniul telecomunicațiilor obligă furnizorii de servicii de comunicații, cum ar fi internetul, să avertizeze autoritățile atunci când încălcarea normelor de securitate duce la pierderea sau utilizarea abuzivă a datelor cu caracter personal (MEMO/09/513). Aceste norme consolidează dreptul consumatorilor de a fi informați atunci când se stochează sau se accesează internet cookies pe computerele lor.

La 14 aprilie 2009, Comisia a acționat în justiție Regatul Unit (IP/09/570), ca reacție la îngrijorările cetățenilor stârnite de faptul că furnizorii de internet din această țară realizau teste de publicitate comportamentală (PHORM) prin care se analiza istoricul căutărilor lor pe internet. Comisia a avertizat Regatul Unit de faptul că legislația sa în domeniul confidențialității telecomunicațiilor nu respectă normele UE în ceea ce privește consimțământul utilizatorului la interceptarea comunicațiilor, sancțiunile acordate pentru interceptarea ilegală și supravegherea activităților de interceptare. Cauza a intrat în faza a doua la 3 noiembrie 2009 (IP/09/1626). Dacă Regatul Unit nu rezolvă în mod satisfăcător problemele ridicate de Comisie, cauza poate fi înaintată Curții Europene de Justiție.

Context

Protejarea vietii private și a datelor cu caracter personal constituie unul dintre drepturile omului prevăzute la articolele 7 și 8 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene .

Directiva UE privind protectia datelor cu caracter personal din 1995 stabilește principiile generale de armonizare a normelor naționale ca, de exemplu, cazurile în care pot fi utilizate datele cu caracter personal și drepturile persoanelor ale căror date sunt utilizate. Potrivit acestor principii, consimtământul unei persoane pentru utilizarea datelor sale cu caracter personal trebuie dat în mod liber, explicit și în perfectă cunostintă de cauză.

Site-ul internet al Comisiei Europene dedicat protecției datelor cu caracter personal

Directiva UE asupra confidențialității și comunicațiilor electronice din 2002 stabilește principii pentru sectorul telecomunicațiilor. și protejează confidențialitatea comunicațiilor, cerând statelor membre ale UE să interzică interceptarea și supravegherea fără consimțământul utilizatorilor [articolul 5 alineatul (1)] sau fără autorizație legală.

Utilizarea datelor de către institutiile si organismele UE este reglementată prin Regulamentul (CE) nr. 45/2001 privind protectia datelor. În ceea ce privește cooperarea polițienească si judiciară în materie penală, protectia datelor cu caracter personal este reglementată, la nivelul UE, prin Decizia-cadru 2008/977/JAI.

În 2007, Consiliul Europei a instituit Ziua protectiei datelor pentru a explica ce tip de date cu caracter personal se colectează si de ce, precum si pentru a informa cetătenii în legătură cu drepturile si responsabilitătile ce le revin în această privintă.”

 
Secţiuni: Content, Cyberlaw, Data protection, Protecția consumatorilor, Telecom | Toate secţiunile
Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


.
PLATINUM Signature      

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                        

VIDEO   STANDARD