Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

ANI. Sesizare parchet ref. fals in declaratii fost ministru (declaratia de interese)
31.01.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Fostul ministru al Tineretului și Sportului, acum senator in Parlamentul României, Sorina Luminita Plăcintă, este cercetată de Agenția Națională de Integritate pentru fals în ceea ce privește completarea declarațiilor de avere și de interese.

Potrivit unui comunicat ANI, „în conformitate cu dispozițiile Legii nr. 144/2007, republicată, Agenţia Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în urma publicării, la data de 16.07.2009, de către Agenţia de ştiri HotNews a articolului ”Dezvăluiri despre afacerile ministrului Sorina Plăcintă”, cu privire la posibila nerespectare de către doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de interese. Menționăm faptul că Agenția Națională de Integritate s-a sesizat din oficiu, în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, și cu privire la posibila nerespectare de către doamna SORINA LUMINIȚA PLĂCINTĂ a regimului juridic al incompatibilităților.

Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ fiind informată, la data de 23.07.2009, despre declanşarea procedurii de verificare a respectării dispoziţiilor legale, referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistată sau reprezentată de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

Având în vedere cele de mai sus, la data de 30.09.2009, SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a făcut uz de drepturile sale de a fi reprezentată de avocat, apărătorul ales al acesteia luând la cunoștință actele și lucrările existente la dosarul cauzei.

În urma analizării datelor cuprinse în declarațiile de avere și de interese, precum și a informaţiilor şi documentelor transmise de instituţiile competente, au rezultat următoarele:

 • doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a beneficiat, în calitate de senator, în perioada 15.12.2008-13.07.2009, de o indemnizație netă de 35.079 lei;
 • în anul 2008, doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a deținut calitatea de acționar la S.C. MILCOFIL S.A, cu un număr atribuit de părți sociale de 630398 şi o cotă de participare la beneficii de 91,84 %;
 • până la data de 17.02.2009, doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a deţinut funcția de administrator al S.C. MILCOFIL S.A.;
 • în perioada 26.10.2005 – 07.04.2009, doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a deţinut funcţia de administrator al S.C. ARTIFEX  S.R.L., iar, în perioada 19.12.2007 –  17.02.2009, pe cea de administrator al S.C. SORSTE S.A.;
 • doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ deține calitatea de acționar în cadrul S.C. SORSTE S.A.;
 • în cadrul S.C. DEPSORSTE S.R.L., doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ deţine calitatea de asociat cu o cotă de participare la beneficii de 5%;
 • în declarația de interese, completată la data de 15.12.2008, doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a menționat faptul că deține calitatea de acționar în cadrul S.C. SORSTE S.A. Focşani, cu un număr de 18.456 părți sociale, a căror valoare este de 75.669,6 Lei.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat că doamna senator SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a completat şi depus, în perioada 15.12.2008 – 27.07.2009, declaraţii de avere şi de interese care cuprind date incomplete şi inexacte, după cum urmează:

 • doamna SORINA LUMINIȚA PLACINTĂ nu a menţionat în declaraţia de interese, completată la data de 15.12.2008, faptul că deţine calitatea de acționar la S.C. SORSTE S.A., S.C. MILCOFIL S.A, și S.C. DEPSORSTE S.R.L.;
 • la punctul 2 al declarației de interese, completată la data de 15.12.2008, nu au fost menționate funcțiile de administrator la următoarele societăți comerciale:
  • S.C. MILCOFIL S.A., unde a deținut această calitate până la data de 17.02.2009;
  • S.C. SORSTE S.A.,  unde a deținut această calitate în perioada cuprinsă între 19.12.2007-17.02.2009;
  • S.C. ARTIFEX  S.R.L., funcție pe care o deține până la data 07.04.2009;
 • de asemenea, în declarația de avere, completată la data de 15.12.2008, la rubrica “Venituri din salarii ale titularului”, doamna SORINA LUMINIȚA PLĂCINTĂ menționează faptul că a realizat venituri în anul fiscal anterior, în calitate de administrator la S.C. MILCOFIL S.A., calitate pe care nu a precizat-o şi în declarația de interese completată pentru același an fiscal;
 • în declarația de interese, completată la data de 04.06.2009, precum și în declarația de interese, completată ca urmare a numirii în funcția de Ministru al Tineretului și Sportului, nu au fost menționate următoarele funcţii deținute:
 • administrator și actionar  în cadrul S.C. MILCOFIL S.A.;
 • administrator în cadrul S.C. SORSTE S.A.;
 • administrator în cadrul S.C. ARTIFEX  S.R.L.

Având în vedere că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către doamna SORINA LUMINIŢA PLĂCINTĂ a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Activitatea de verificare a averii dobândite în perioada exercitării mandatelor sau a îndeplinirii funcţiilor ori demnităţilor publice, după caz, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor este supusă controlului judecătoresc. Agenţia îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, imparţialităţii, independenţei, celerităţii, dreptului la apărare şi bunei administrări.

Verificările au fost suspendate până la soluționarea cauzei de către organul judiciar.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti