Secţiuni » Arii de practică
BusinessAchiziţii publiceAfaceri transfrontaliereAsigurăriBankingConcurenţăConstrucţiiCorporateComercialCyberlawEnergieFiscalitateFuziuni & AchiziţiiGamblingHealth & PharmaInfrastructurăInsolvenţăMedia & publicitatePiaţa de capitalProprietate intelectualăTelecomTransporturi
ProtectiveData protectionDreptul familieiDreptul munciiDreptul sportuluiProtecţia consumatorilorProtecţia mediului
LitigationArbitrajContencios administrativContravenţiiDrept penalMediereProcedură civilăRecuperare creanţe
Materii principale: CyberlawDreptul Uniunii EuropeneDrept constituţionalDrept civilProcedură civilăDrept penalDreptul muncii
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
SAVESCU & ASOCIATII
 

Cateva lucruri care merita atentie ref. dreptul internetului
29.01.2010 | Andrei SĂVESCU

JURIDICE - In Law We Trust

Iata mai jos cateva lucruri care merita atentie. M-am referit la ele oral.

1. Ce este Internetul?
Ce intelegeti dumneavoastra prin Internet? Dupa parerea mea, Internetul este o retea de computere care premite comunicarea utilizatorilor in mod facil.
Andre Citroen: „Tehnologia trebuie sa fie accesibila oricui.”

2. Cand a aparut Internetul?
Reteaua Internet a aparut la mijlocul anilor ’60 ca un proiect de conectare realizat de Advanced Research Projects Agency din cadrul Departamentului Apararii SUA.
Web-ul a fost creat de CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), in mai 1991. In august 1991 s-a anuntat public.  Romania este membra CERN din 2008.

3. Avem dreptul sa copiem poezii de pe Internet? Dar sa le punem pe website-ul nostru?
Da, avem dreptul sa copiem poezii de pe Internet. In acest fel facem o copie privata a operei.
Punerea poeziei altuia pe website-ul nostru necesita cateva discutii:
– Autorul operei are dreptul moral de a decide daca, in ce mod si cand opera va fi adusa la cunostinta publicului. Daca autorul a murit, mostenitorii lui au acest drept, nelimitat in timp. Daca nu exista mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectiva care a administrat drepturile autorului sau, dupa caz, organismului cu cel mai mare numar de membri, din domeniul respectiv de creatie
– Autorul si un drept patrimonial de a autoriza sau interzice comunicarea publica, direct sau indirect a operei, prin orice mijloace, inclusiv prin punerea operei la dispozitia publicului, astfel incat sa poata fi accesata in orice loc si in orice moment ales, in mod individual, de catre public. De asemenea, autorului i se cuvine emolumentul inchirierii operei sale. „Prin inchiriere, in sensul prezentei legi, se intelege punerea la dispozitie spre utilizare, pentru un timp limitat si pentru un avantaj economic sau comercial direct ori indirect, a unei opere.” (art. 14 indice 3 din Legea nr. 8/1996)

Recomandare pentru opere stiintifice: PERGAM www.pergam.ro

4. Putem parsa baza de date JURINDEX?
Da. Printre altele, nu pot beneficia de protectia legala a dreptului de autor „textele oficiale de natura politica, legislativa, administrativa, judiciara si traducerile oficiale ale acestora”.
La fel, nu pot beneficia de protectia specifica dreptului de autor ideile, teoriile, conceptele, descoperirile stiintifice, procedeele, metodele de functionare sau conceptele matematice ca atare si inventiile, continute intr-o opera, oricare ar fi modul de preluare, de scriere, de explicare sau de exprimare; simbolurile oficiale ale statului, ale autoritatilor publice si ale organizatiilor, cum ar fi: stema, sigiliul, drapelul, emblema, blazonul, insigna, ecusonul si medalia; mijloacele de plata; stirile si informatiile de presa; simplele fapte si date.

5. Ce drepturi avem asupra fotografiilor pe care le postam pe Facebook.com?
„For content that is covered by intellectual property rights, like photos and videos („IP content”), you specifically give us the following permission, subject to your privacy and application settings: you grant us a non-exclusive, transferable, sub-licensable, royalty-free, worldwide license to use any IP content that you post on or in connection with Facebook („IP License”). This IP License ends when you delete your IP content or your account unless your content has been shared with others, and they have not deleted it.”
Observatie: „If you select a username for your account we reserve the right to remove or reclaim it if we believe appropriate (such as when a trademark owner complains about a username that does not closely relate to a user’s actual name).”

6. Cui revin drepturile de utilizare a mesajelor pe care le postam pe un forum?
Daca putem considera ca ele reprezinta o opera, atunci sunt protejate de legea dreptului de autor. Daca nu, atunci apartin tuturor, reprezinta simple amintiri consemnate ale unor discutii din trecut…

7. Poate administratorul unui site sa cenzureze comentariile unui cititor cu privire la articolele postate?
Fireste ca da 🙂

8. Ce parere aveti despre proiectul „creative commons”?
Unele drepturi rezervate…

9. Ce inseamna GNU?
GNU General Public License garanteaza libertatea utilizatorului unui program informatic de a utiliza si a modifica programul in mod gratuit, cu obligatia ca rezultatul sa fie utilizat gratuit de catre toti utilizatorii.

10. Ce se intampla cu blogul unei persoane decedate?
Daca platforma tehnica pe care sta blogul permite conturi anonime, atunci detinatorul datelor necesare pentru accesarea interfetei de administrare a blogului va prelua controlul, in mod neautorizat, intrucat majoritatea operatorilor solicita declararea unei identitati la crearea blogului.
Daca insa blogul este gazduit virtual iar bloggerul a instalat platforma software, atunci blogul va putea fi inchis de mostenitori sau continuat ca un pseudonim.

11. Ce drepturi are un utilizator de Microsoft Office?
Nu se cumpara softul (programul informatic), este un contract de licenta, de utilizare.
Utlizatorul are dreptul la update gratuit, nu si la upgrade.
„Software support for the Software is not provided by MS, Microsoft Corporation, or their affiliates or subsidiaries.”
„You accept that no Software is error free and you are strongly advised to back-up your files regularly; shall not be liable for any damages whatsoever (including without limitation, damages for loss of business profits, business interruption, loss of business information or other pecuniary loss).” Daca totusi o legislatie nationala impune o raspundere patrimoniala, taspunderea este limitata la 5USD.

12. Cum functioneaza blogurile de bloguri?
Blogurile de bloguri functioneaza prin preluarea pe propriul blog, integral sau partial, a textelor postate pe alte bloguri. Majoritatea blogurilor au un sistem tehnic RSS (Rich Site Summary) special destinat preluarii informatiilor de catre altii. Agregatoarele de continut preiau informatia din RSS. Utilizarea RSS pe site-ul propriu naste prezumtia ca RSS este folosit potrivit destinatiei sale: preluarea continutului. Conditiile de utilizarea ale fiecarui site pot detalia intentia autorului textului.

13. Ce inseamna ICANN?
ICANN este acronimul pentru „Internet Corporation for Assigned Names and Numbers” 1998

ICANN a adoptat in 1999 Rules for Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy

14. Cum se rezolva litigiile in legatura cu domeniile de Internet?
ICANN a autorizat mai multi provideri de dispute resolution:
– Asian Domain Name Dispute Resolution Centre [ADNDRC] (2002). ADNDRC are trei birouri, la  Beijing, Hong Kong si Seoul, fiecare cu reguli suplimentare.
– The National Arbitration Forum [NAF] (1999)
– World Intellectual Property Organization [WIPO] (1999) wipo.int
– The Czech Arbitration Court [CAC] (2008)

15. Exemple de arbitri OMPI pentru nume de domenii (Centrul de Mediere si Arbitraj al Organizatiei Mondiale a Proprietatii Intelectuale)
In 2008, Romania a fost a treia tara ca numar de reclamatii la OMPI, pe domenii de tara…
– Beatrice Onica-Jarka – Cunescu, Balaciu & Asociatii
– Mihaela Maravela – Tanasescu, Leaua, Cadar si Asociatii
– Marilena Oprea – www.cimo.ro

16. Care este forta juridica a arbitrajului cu privire la domeniile Internet?
Daca cererea reclamantului este respinsa, decizia nu afecteaza cu nimic o actiune ulterioara in instanta.
Daca este in favoarea reclamantului, decizia este aplicabila, cu conditia ca in zece zile de la notificare proprietarul domeniului sa nu se adreseze instantei.
Singura sanctiune este transferul domeniului. Pentru despagubiri, se merge in instanta.

17. Cand suntem in pericol sa pierdem domeniul Internet pe care l-am inregistrat pe numele nostru?
Atunci cand:
(i) The Domain Name is identical or confusingly similar to a trademark or service mark in which the Complainants have rights; and
(ii) The Respondent has no rights or legitimate interests in respect of the Domain Name; and
(iii) The Domain Name has been registered in bad faith and is being used in bad faith.
Despre relatia dintre marca inregistrata si domeniu internet. Spete:
igoogle.ro – Edmunds Gaidis
pizzahut.ro – Delaware – Kim Beom Sung (Corea)
burgerking.ro, whopper.ro – Thomas SrAhle, Legal Counsel, BURGER KING SRL”
desprecopii, michelin.ro, chrysler.ro, auchan.ro, la fel cec.ro, quelle.ro, harley-davidson.ro, asirom.ro, airfrance.ro (2001)
registrulcomertului.ro – Reg. comertului, Crenguta Leaua
marca notorie
la fel: symantec.ro, amd.ro (ambele Softconcept SRL)

18. Care este pedeapsa prevazuta de lege pentru accesul fara drept la un sistem informatic?
Potrivit art. 42 din Legea nr. 161/2003, accesul fara drept se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau amenda. Daca scopul accesului fara drept este obtinerea de date informatice, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani. Daca insa fapta este savarsita prin incalcarea masurilor de securitate, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani. (pentru vatamare corporala grava, peste 60 de zile de ingrijiri medicale sau slutire, cand fapta a fost savarsita in acest scop, pedeapsa este de la 3 la 8 ani) (traffic de influenta: de la 1 la 5 ani) (falsificarea de moneda: de la 2 la 7 ani, dar falsificarea unui instrument de plata electronica se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani – art. 24 din legea nr. 365/2002)

19. Exita modalitati de interceptare a comunicatiilor informatice fara accesarea sistemelor informatice?
Da, prin inregistrarea sunetelor produse de tastatura. Interceptarea, fara drept, a unei emisii electromagnetice provenite dintr-un sistem informatic ce contine date informatice care nu sunt publice constituie infractiune, prevazuta de art. 43 alin. 2 din Legea nr. 161/2003.

20. Ce este sniffingul?
Sniffingul este operatiunea de captare a comunicatiilor dintre computer. Exista software specializat in sniffing, utilizat mai cu seama de administratorii de retea pentru a monitoriza comportamentul utilizatorilor.

21. Ce este spoofingul?
Spoofingul este o modalitate de simulare a unui host. Se foloseste pentru clonarea site-urilor bancilor si fake escrow.

22. Ce inseamna fake escrow?
Dupa cum se poate deduce din denumire, este un website care pretinde ca pastreaza banii un timp determina, pana la finalizarea operatiunilor material de comert electronic.

23. Ce parere aveti despre pornografia infantila prin sisteme informatice?
Infractiunea este prevazuta de art. 51 din legea nr. 161/2003: (1) Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani si interzicerea unor drepturi producerea in vederea raspandirii, oferirea sau punerea la dispozitie, raspandirea sau transmiterea, procurarea pentru sine sau pentru altul de materiale pornografice cu minori prin sisteme informatice ori detinerea, fara drept, de materiale pornografice cu minori intr-un sistem informatic sau un mijloc de stocare a datelor informatice. (2) Tentativa se pedepseste.

24. Ce este SPAM-ul?
SPAM inseamna mesaj nesolicitat. Potrivit art. 6 din legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, “Efectuarea de comunicari comerciale prin posta electronica este interzisa, cu exceptia cazului in care destinatarul si-a exprimat in prealabil consimtamantul expres pentru a primi asemenea comunicari”. Asadar nu orice SPAM este ilegal.

25. Care este momentul incheierii unui contract prin mijloace electronice la distanta?
Potrivit art. 9 din legea nr. 365/2002 privind comertul electronic, regula este ca daca partile nu au convenit altfel, contractul se considera incheiat in momentul in care acceptarea ofertei de a contracta a ajuns la cunostinta ofertantului.

Andrei Savescu

PLATINUM+
PLATINUM Signature       

PLATINUM  ACADEMIC

GOLD                                

VIDEO STANDARD
Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici.
JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului.

Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
 Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează şi recomandă SmartBill

Lex Discipulo Laus

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.