Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Obiectivele UE de reducere a emisiilor in urma Acordului de la Copenhaga


31 ianuarie 2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust
UNBR Caut avocat
Evenimente juridice

Presedintia spaniola a Consiliului si Comisia Europeana au anuntat joi, 28 ianuarie 2010, dorinta UE de a fi asociata la Acordul de la Copenhaga privind schimbarile climatice, prezentand, cu titlu informativ, obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera stabilite de UE pentru 2020. Potrivit unui comunicat al CE, „acestea constau intr-un angajament unilateral de a reduce emisiile globale ale UE cu 20% fata de nivelurile din 1990 si intr-o oferta conditionata de a creste la 30% acest procentaj de reducere daca si alti mari generatori de emisii sunt de acord sa contribuie intr-o proportie corespunzatoare la efortul global de reducere. In conformitate cu Acordul, notificarile trebuie transmise pana la 31 ianuarie 2010.

Presedintele Comisiei, José Manuel Barroso, a declarat: „UE este hotarata sa actioneze rapid, trecand la punerea in aplicare a Acordului de la Copenhaga, cu scopul de a progresa spre acordul de care avem nevoie pentru ca incalzirea globala sa nu ajunga la 2°C. Acordul de la Copenhaga ofera o baza pentru ajungerea la acest acord viitor si, prin urmare, indemn toate tarile sa se asocieze actualului acord si sa notifice obiective ambitioase de reducere a emisiilor sau actiuni pentru includere, asa cum facem noi.”

Comisarul european pentru Mediu, Stavros Dimas, a declarat: „Este nevoie de actiuni prompte pentru a transpune in fapte unele elemente cheie ale Acordului, precum finantarea initiala rapida pentru tarile in curs de dezvoltare, lupta impotriva defrisarilor si dezvoltarea si transferul tehnologiilor cu emisii reduse de dioxid de carbon.”

Acordul de la Copenhaga

Acordul de la Copenhaga a fost principalul rezultat al conferintei ONU privind schimbarile climatice care s-a desfasurat la Copenhaga in peri oada 7‑19 decembrie 2009. Acordul de doua pagini si jumatate a fost negociat in ultima zi a conferintei de liderii a circa 28 de tari dezvoltate si in curs de dezvoltare si de Comisia Europeana. Aceste tari genereaza peste 80% din emisiile globale de gaze cu efect de sera. Conferinta a luat apoi nota de Acordul de la Copenhaga. Secretariatul conventiei Natiunilor Unite asupra schimbarilor climatice a invitat Partile sa declare, pana la 31 ianuarie, daca doresc sa se asocieze Acordului de la Copenhaga. Acordul stabileste aceeasi data pentru transmiterea de catre tarile dezvoltate a obiectivelor de reducere a emisiilor si pentru transmiterea de catre tarile in curs de dezvoltare a planurilor de masuri pentru atenuarea propriilor emisii.

Notificarea UE

In scr isoarea transmisa din partea Comisiei si a Presedintiei Consiliului, UE isi confirma din nou angajamentul fata de un proces de negociere care sa duca la indeplinirea obiectivului strategic de a limita la sub 2°C cresterea peste nivelul pre‑industrial a temperaturii medii globale. Acordul de la Copenhaga recunoaste opinia oamenilor de stiinta conform careia incalzirea globala ar trebui limitata la mai putin de 2°C pentru a preveni schimbari climatice periculoase, dar nu include niciun obiectiv global de reducere a emisiilor in vederea respectarii acestei limite.

Scrisoarea reafirma convingerea UE ca limitarea incalzirii la sub 2°C impune atingerea valorilor maxime ale emisiilor pana cel tarziu in 2020, dupa care acestea trebuie reduse la cel putin 50% sub nivelurile din 1990 pana in 2050, continuand sa scada si dupa aceea. Potrivit scrisorii, in acest scop, si in conformitate cu constatarile Grupului interguvernamental privind schimbarile climatice (IPCC) al ONU, tarile dezvoltate, ca grup, ar trebui sa-si reduca emisiile cu 25-40% sub nivelurile din 1990 pana in 2020, iar tarile in curs de dezvoltare ar trebui sa obtina o reducere substantiala a ratei de crestere a emisiilor preconizata in prezent, cu 15-30% pana in 2020.

De asemenea, scrisoarea subliniaza angajamentul total al Uniunii Europene si al statelor membre de a continua negocierile in vederea obtinerii, cat mai curand posibil, in cadrul ONU, a unui acord international obligatoriu din punct de vedere juridic pentru perioada de dupa 1 ianuarie 2013, cand expira prima perioada de angajament a Protocolului de la Kyoto.

Obiectivele UE de reducere a emisiilor

Scrisoarea afirma ca UE se angajeaza ca, pana in 2020, sa-si reduca emisiile cu 20% fata de nivelurile din 1990, in mod independent, la scara intregii economii si ca aceasta reducere poate creste pana la 30% in conditiile convenite de Consiliul European. Aceste conditii sunt ca, in cadrul unui acord global si cuprinzator pentru perioada de dupa 2012, si alte tari dezvoltate sa se angajeze la reduceri comparabile ale emisiilor, iar tarile in curs de dezvoltare sa contribuie in mod corespunzator, in functie de responsabilitatile si posibilitatile lor.

Etapele urmatoare

Șefii de stat si de guvern vor evalua situatia post-Copenhaga in cadrul Consiliului European informal din 11 februarie.

Urmatoarea runda de negocieri in cadrul ONU se va desfasura timp de doua saptamani in perioada mai-iunie.”

Cuvinte cheie:
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice


Servicii JURIDICE.ro
Cont profesional









Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro