Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM apara reputatia unui procuror DIICOT
03.02.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul CSM a decis, in sedinta din 21 ianuarie 2010, admiterea cererii de aparare a reputatiei formulata de Florina Luncan, procuorr in cadrul DIICOT, Serviciul Bucuresti, in legatura cu articolul „Manual de spaga la Crimă Organizata”, publicat in cotidianul „Evenimentul Zilei” la data de 9 noiembrie 2009.

Potrivit unui comunicat CSM, „doamna procuror a arătat în cererea formulată că afirmaţiile din cuprinsul articolului de presă susmenţionat se bazează pe fapte nereale şi sunt de natură să aducă o gravă atingere reputaţiei sale profesionale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut pe baza verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară următoarele: în virtutea atribuţiilor de serviciu, în anul 2007, doamna procuror a primit spre soluţionare lucrarea cu nr. 924/II/2007, ce avea ca obiect o sesizare a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, lucrare pe care a înaintat-o la I.G.P.R. –  Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate pentru Bucureşti.

Doamna procuror a instrumentat dosarul ce i-a fost repartizat, iar pentru unele acte de procedură a emis ordonanţă de delegare, prin care inspectorul de poliţie a fost investit să efectueze activităţi de cercetare.

Trei poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Crimei Organizate Bucureşti  au fost reţinuţi pentru luare de mită în legătură cu dosarul penal mai sus arătat .

În cuprinsul articolului incriminat s-a relatat faptul că «Arestările a trei poliţişti din cadrul D.I.I.C.O.T. – Brigada Bucureşti au scos la iveală corupţia din interiorul structurii» în sensul că, în luna aprilie 2009, Direcţia Naţională Anticorupţie a reţinut în flagrant doi ofiţeri de poliţie din cadrul acestei structuri, iar în luna septembrie 2009 a fost reţinut un al treilea poliţist. Acesta din urmă a indicat-o pe procuroarea Florina Luncan ca fiind persoana ce urma să primească o parte din banii cu care a fost prinsă în flagrant ». De asemenea, în articol se mai menţiona că « procurorii D.N.A. au apreciat drept sincere declaraţiile poliţistei, inclusiv denunţurile făcute de ea ».

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a reţinut că prin rechizitoriul nr. 219/P/2009 al D.N.A. – Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din data de 28 septembrie 2009,  a fost trimis în judecată, în stare de arest preventiv, un inspector de poliţie, pentru săvârşirea a două infracţiuni de luare de mită. Prin acelaşi rechizitoriu s-a dispus disjungerea cauzei cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită faţă de ceilalţi doi poliţişti învinuiţii.

Doamna procuror Florina Luncan nu are calitatea de învinuit sau inculpat în niciun dosar penal, împrejurare rezultată din verificările efectuate de Inspecţia judiciară. Procurorul de caz – care a dispus trimiterea în judecată a inspectorului de poliţie pentru luare de mită – nu a constatat nici din oficiu săvârşirea vreunei infracţiune de corupţie de vreo altă persoană cu excepţia celor trei poliţişti.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că afirmaţiile apărute în articolul cu titlul „Manual de şpagă la Crimă Organizată” publicat de ziarul „Evenimentul Zilei” au influenţă negativă directă asupra percepţiei opiniei publice referitor la probitatea profesională a doamnei procuror deoarece i se aduc acuzaţii bazate pe fapte nereale.

Pentru a relata faptele sus-menţionate, autorul articolului nu a făcut verificări amănunţite, nu a solicitat relaţii şi nici un punct de vedere al D.N.A. şi D.I.I.C.O.T.-Serviciul Teritorial Bucureşti, rezumându-se doar la a reda în articol unele aspecte din declaraţia inspectorului de poliţie inculpat, cu privire la  fapte care nu s-au dovedit a fi corespunzătoare realităţii ci doar rodul imaginaţiei celui cercetat.

Conform art. 1-3 şi 5 din Codul Deontologic al Ziaristului, ziaristul are datoria fundamentală de a relata adevărul – obligaţie ce decurge din dreptul constituţional al opiniei publice de a fi corect informată – şi de a utiliza în materialele de presă numai informaţii a căror veridicitate este certă, verificată din cel puţin două surse credibile. Ziaristul nu are dreptul de a prezenta propriile păreri personale drept fapte care corespund realităţii, influenţând astfel, în mod eronat, percepţia opiniei publice asupra evenimentelor relatate. Ziaristul nu are dreptul să se substituie instituţiilor şi puterilor publice.

Protecţia oferită ziariştilor de art. 10 al Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, nu exclude recunoaşterea şi respectarea demnităţii, valoare morală care include  dreptul la  reputaţie,  element esenţial al dreptului la respectarea vieţii private. Convenţia  garantează  dreptul presei de a informa publicul, cât şi dreptul publicului de a fi informat într-un mod corect şi  adecvat. Exercitarea dreptului la libera exprimare de către jurnalişti presupune în egală măsură  obligaţii şi responsabilităţi. În acest sens, jurnaliştii sunt datori să acţioneze cu bună – credinţă pentru furnizarea de informaţii în concordanţă cu etica jurnalistică

Având în vedere situaţia de fapt, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că gravitatea afirmaţiilor neconforme cu realitatea, conţinute în articolul menţionat, precum şi impactul negativ al acestora asupra opiniei publice sunt de natură să lezeze grav şi nejustificat reputaţia  profesională şi imaginea publică ale doamnei procuror Florina Luncan. Luând în considerare aceste aspecte, pe cale de consecinţă, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat pe deplin întemeiată cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de doamna procuror şi a procedat la admiterea ei.”

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti