Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Parlamentul European sustine necesitatea reformei pensiilor


04.02.2010 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Parlamentul European examinează consecinţele crizei economice. Comisia speciala privind criza financiara, economica si sociala a Parlamentului European a dezbatut, in cadrul unei audieri organizate in data de 28 ianuarie 2010, consecintele crizei. Accentul a fost pus pe somaj si pensii.

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, „fostul comisar european Mario Monti, actual preşedinte al Universităţii Bocconi din Milano, a deschis reuniunea cerând o strategie bazată în acelaşi timp pe relansarea pieţii unice europene – care este cheia competitivităţii – şi pe securitatea socială a cetăţenilor europeni. „Nu trebuie să fim timizi, trebuie să facem acest efort“, a spus dumnealui, subliniind şi faptul că menţinerea sau consolidarea serviciilor sociale implică o creştere progresivă a impozitelor.

Şomajul continuă să crească

În ciuda redresării treptate a economiei, şomajul continuă să crească, ajungând deja la 10% în Uniunea Europeană. Sir Tony Atkinson, profesor la Oxford, a sugerat introducerea unui „venit minim garantat pentru copii“, iar doamna Alice Ouedraogo, de la Organizaţia Mondială a Muncii, a spus că a fost evitată „catastrofa“ locurilor de muncă şi că trebuie consolidată cooperarea între organizaţiile internaţionale.

Secretarul General al Consiliului Municipalităţilor şi Regiunilor Europene, Jeremy Smith, a arătat că guvernele statelor membre oferă sprijin social substanţial, dar că acestora le este greu să ofere sprijin celor „greu loviţi de criză“ din venituri „greu lovite de criză“.

Preşedintele comisiei parlamentare speciale privind criza financiară, economică şi socială, Wolf Klinz (Grupul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Germania), a spus că situaţia locurilor de muncă este „îngrozitoare“ şi că reformele pe termen lung în domeniu sunt esenţiale.

Este necesară o reformă a sistemului de pensii

Reducerea veniturilor guvernamentale – ca rezultat al crizei – afectează şi mai mult sistemele de pensii deja fragile. Reforma pensiilor trebuie să aibă loc, a spus economistul Edward Whitehouse, de la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, deoarece costul unei populaţii îmbătrânite va fi de 10 ori mai mare decât costul crizei. Părerea domnului Vit Samek însă este că „cea mai bună soluţie este să avem mai mulţi copii“.

Raportoarea Pervenche Berès (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Franţa) a spus că fondurile private de pensii ar trebui să regândească felul în care investesc economiile şi să fie mai conservatoare cu banii persoanelor care se apropie de vârsta pensionării. Deputatul european Othmar Karas (Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), Austria) a cerut crearea unui „model european“ al pensiilor, însă majoritatea participanţilor la dezbatere au fost de acord că armonizarea pan-europeană a sistemelor de pensii este extrem de dificilă datorită diferenţelor mari între statele membre.

Raportul final al comisiei parlamentare speciale privind criza financiară, economică şi socială va fi votat în comisie pe 13 iunie şi în plen în septembrie 2010.”

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro