Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Modificari legate de atestarea persoanelor fizice si juridice care intocmesc documentatii sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului
04.02.2010 | JURIDICE.ro, REFF & ASOCIATII

Secţiuni: Lege 9
JURIDICE - In Law We Trust

In Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 73 din data 1 februarie 2010, a fost publicat Ordinal Presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale privind modificarea si completarea a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare, aprobata prin Ordinului Presedintelui Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale nr. 122/2006 (in continuare Ordinul).

La data de 15 ianuarie 2010, Presedintele Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale a emis Ordinul aduce urmatoarele modificari si completari importante:

1. modificari privind persoanele fizice sau juridice carora li se aplica Metodologia

Potrivit noilor prevederi, reglementarile referitoare la atestarea persoanelor fizice si juridice care intocmesc documentatii cu caracter geologic, tehnico-economice si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de explorare si/sau exploatare a petrolului si a resurselor minerale, operatiuni petroliere si miniere, lucrari de inchidere a minelor/carierelor sau de expertizare si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare, precum si pentru conducerea sau supervizarea lucrarilor geologice, petroliere şi miniere, nu se aplica persoanelor fizice, cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, si/sau persoanelor juridice cu sediul intr-un stat membru al Uniunii Europene, daca acestea nu exercita pe teritoriul statului roman activitatile prevazute mai sus, cu caracter efectiv si independent, pe o perioada nedeterminata, avand un sediu stabil pe teritoriul statului roman, fara ca acesta sa fie in mod necesar un sediu statutar

2. modificari privind procedura de obtinere a atestarii competentei

obtinerea atestarii de catre persoanele fizice sau juridice, membre a unui stat membru al Uniunii Europene

Pentru verificarea indeplinirii de catre solicitant, persoana fizica, cetatean al altui stat membru al Uniunii Europene, sau persoana juridica stabilita cu sediul principal in alt stat membru al Uniunii Europene, a conditiilor cerute de Ordin, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale („ANRM”) accepta ca proba documentele eliberate in scop similar de catre autoritati competente din Statele Membre.

ANRM poate solicita informatii autoritatilor competente din statele membre ale Uniunii Europene in vederea verificarii legalitatii decumentelor depuse de solicitantul persoana fizica, cetatean al altui stat membru al Uniunii Europene, ori persoana juridica, cu sediul principal in alt stat membru al Uniunii Europene.

procedura generala pentru depunerea dosarului de atestare

Metodologia nu prevedea un termen de verificare a dosarului de atestare, iar Ordinul a adus modificari in acest sens. Astfel, in termen de 15 zile de la depunerea documentelor, ANRM confirma solicitantului primirea acestora si il informeaza, dupa caz, cu privire la eventualele lipsuri si solicitari de completare a documentelor.

Un element de noutate introdus de Ordin este acela ca documentele necesare pentru atestarea persoanelor fizice si juridice pot fi transmise si prin intermediul Punctului de contact unic, prevederile referitoare la acesta fiind aplicabile in termen de 60 de zile de la data la care devine operabil.

deciziile Comisiei de atestare

Ca urmare a verificarii documentelor depuse la Punctul de contact unic, Comisia de atestare (“Comisia”) decide in termen de 30 de zile de la data depunerii dosarului complet daca respinge dosarul sau invita solicitantul pentru un interviu in cadrul unei sedinte de atestare. Deciziile Comisiei se comunica solicitantului in termen de 5 zile de la adoptare.

In cadrul sedintei de atestare, deciziile sunt consemnate prin procese–verbale, semnate de membrii Comisiei si de solicitantul atestarii. Deciziile se comunica in cadru sedintei, producand efecte de la data respectiva. Sub sanctiunea nulitatii, decizia trebuie sa cuprinda termenul de atac si instanta judecatoreasca competenta.

3. completari referitoare la activitatile pentru care se obtine atestare referitoare la elaborarea/expertizarea documentatiilor geologice, tehnice si tehnico-economice pentru activitati miniere si operatiuni petroliere

Pe langa documentele pentru care era necesara atestarea pana in prezent, Ordinul a introdus si planul de gestionare a deseurilor din industria extractiva

4. modificari referitoare la durata certificatelor de atestare

Fata de vechea reglementare care atesta durata valabilitatii certificatelor de atestare la 4 ani, conform Ordinului durata valabilitatii certificatului de atestare este nelimitata, cu conditia indeplinirii continue a cerintelor impuse pentru emiterea acestuia.

REFF & ASOCIATII

Cuvinte cheie: ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti