Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

CSM apara reputatia unui procuror defaimat pe un blog
05.02.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Plenul CSM a decis joi, 28 ianuarie 2010, admiterea cererii de aparare a reputatiei formulata de Monica Liana Constantinescu, procuror la Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures, in legatura cu afirmatiile denigratoare facute la adresa sa in cadrul unei conferinte de presa, precum si cu sustinerile neconforme realitatii postate pe blog–ul apartinand lui Julien Tanase.

Potrivit unui comunicat al CSM, „doamna procuror a aratat in cererea formulata ca afirmatiile denigratoare si exprimarile calomnioase la adresa sa, in imprejurari de natura sa ajunga la cunostinta opiniei publice, se bazeaza pe fapte nereale si sunt de natura sa-i aduca o grava atingere reputatiei profesionale.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut, pe baza verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara, urmatoarele: in virtutea atributiilor de serviciu, la data de 2 iunie 2009, doamna procuror a primit spre supraveghere dosarul nr. 3651/P/2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Targu Mures, format ca urmare a plangerii sefului Policiei Municipiului Gheorghieni cu privire la un santaj exercitat asupra lui, de jurnalistul Tanasa Julien.

In cauza a fost organizat un flagrant in cadrul caruia, in aceeasi zi, afirmatiile partii vatamate s-au confirmat, motiv care a condus la arestarea preventiva a inculpatului Tanasa Julien, de catre instanta de judecata, masura ce a fost mentinuta ulterior pentru  45 de zile.

Prin rechizitoriul  intocmit de doamna procuror Monica Liana Constantinescu, s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata, in stare de arest preventiv, a inculpatului Tanasa Julien, dar si a unei terte persoane, pentru savarsirea infractiunilor de santaj si uz de fals. In rechizitoriu s-a retinut ca faptele inculpatului Tanasa Julien – de a constrange prin amenintare partea vatamata sa plateasca suma de 2.000 euro, pentru a impiedica publicarea unui material compromitator despre aceasta, precum si utilizarea, in scopul de a justifica cele de mai sus ca o tranzactie comerciala prin folosirea  unor documente contabile despre care cunostea ca sunt false – intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor aratate mai sus.

Domnul Tanasa Julien a postat pe blogul sau o serie de informatii nereale, precum si aprecieri cu caracter jignitor la adresa doamnei procuror, pe care le-a transmis apoi unor televiziuni, dar si tuturor ziarelor locale si centrale.

Tanasa Julien a convocat apoi o conferinta de presa, in care unicul subiect a  fost lansarea unor atacuri deosebit de virulente  la adresa doamnei procuror Monica Liana Constantinescu, care se refereau la ilegalitatile comise in derularea anchetei penale.

La scurt timp dupa conferinta de presa, aceleasi afirmatii au fost postate pe blogul domnului Tanasa Julien. Ele au fost  insotite si de „promisiuni” referitoare la noi dezvaluiri compromitatoare.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut, de asemenea, ca afirmatiile cu privire la pretinsele ilegalitati savarsite de doamna procuror in cursul urmaririi penale nu sunt sustinute de realitate si  sunt doar rodul imaginatiei persoanelor cercetate.

Gravitatea afirmatiilor denigratoare, neconforme cu realitatea, sunt de natura sa lezeze grav si nejustificat  reputatia  profesionala a doamnei procuror Monica Liana Constantinescu.

Conform art. 1-3 si 5 din Codul Deontologic al Ziaristului, ziaristul are datoria fundamentala de a relata adevarul – obligatie ce decurge din dreptul constitutional al opiniei publice de a fi corect informata – si de a utiliza in materialele de presa numai informatii a caror veridicitate este certa. Ziaristul nu are dreptul de a prezenta propriile pareri personale drept fapte care corespund realitatii, influentand astfel, in mod eronat, perceptia opiniei publice asupra evenimentelor relatate. Ziaristul nu are dreptul sa se substituie institutiilor si puterilor publice.

Protectia oferita ziaristilor de art. 10 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului, nu exclude recunoasterea si respectarea demnitatii, valoare morala care include  dreptul la  reputatie,  element esential al dreptului la respectarea vietii private. Conventia  garanteaza  dreptul presei de a informa publicul, cat si dreptul publicului de a fi informat intr-un mod corect si  adecvat. Exercitarea dreptului la libera exprimare de catre jurnalisti presupune in egala masura  obligatii si responsabilitati. In acest sens, jurnalistii sunt datori sa actioneze cu buna – credinta pentru furnizarea de informatii in concordanta cu etica jurnalistica.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a retinut ca reputatia profesionala este indisolubil legata de perceptia pe care publicul o are asupra activitatii desfasurate de judecatori si procurori. Organizarea unei conferinte de presa si postarea pe blog a unor date sunt mijloace de natura sa influenteze opinia publica, datorita gradului mare de diseminare a informatiei oferita publicului prin intermediul lor.

Luand in considerare toate aceste aspecte, pe cale de consecinta, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a considerat pe deplin intemeiata cererea de aparare a reputatiei profesionale formulata de doamna procuror Monica Liana Constantinescu si a procedat la admiterea ei.”

Pentru scrierile aceluiasi jurnalist la adresa presedintei Tribunalului Mures, jud. Sonia Deaconescu, CSM a admis cererea de reputatie a presedintei de la Mures anul trecut.”

A se vedea si Publicare pe blog. CSM apara reputatia presedintelui Tribunalului Mures

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti