Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

Ministerul Tranporturilor: „Nu o sa expropriem terenuri pe care constructorul va lucra doar peste 2-3 ani”
05.02.2010 | JURIDICE.ro


CONFERINTA VALERIU STOICA 2019

Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii si-a exprimat joi, 4 februarie 2010, pozitia fata de notificare emisă de Bechtel International Inc. privind intenţia de concediere colectivă.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, „1. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România lucrează cu Bechtel Int. în conformitate cu sumele alocate de la bugetul de stat şi aprobate prin legea bugetului de stat, adoptată de Parlament şi publicată în Monitorul Oficial.

2. CNADNR nu o să exproprieze niciodată terenuri pe care un constructor va lucra doar peste 2-3 ani. Nu putem bloca banii alocaţi de buget în exproprierea unor terenuri pe care nu se va lucra anul acesta, existând o limitare extrem de strictă impusă de bugetul de stat.

3. Autorizaţia de construire se obţine de la Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii strict în baza unei documentaţii pe care constructorul o depune. Bechtel a depus, însă, o documentaţie incompletă.

4. a) Încă din ianuarie 2009, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, le-a transmis reprezentanţilor Bechtel, în întâlnirile directe pe care le-au avut, că priorităţile ministerului sunt, în ordine:

– proiectele realizate cu cofinanţare europeană, prin fonduri nerambursabile

– proiectele realizate cu cofinanţare europeană, prin fonduri rambursabile (BEI, BERD, etc)

– proiectele realizate direct de la bugetul de stat.

b) În ianuarie 2009, când au avut loc acele discuţii, s-a decis alocarea unei sume importante pentru construcţia Autostrăzii Transilvania, pentru că Autoritatea de Management al fondurilor europene, din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, nu era acreditată, aşa că nu puteau fi transmise cereri de rambursare a fondurilor europene.

Astfel, pentru că priorităţile privind proiectele cu cofinanţare europeană nu puteau fi realizate, s-a decis acordarea unor sume importante pentru plata datoriilor şi finanţarea lucrărilor la Autostrada Transilvania, proiect realizat direct de la bugetul de stat.

c) Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, a reuşit să acrediteze Autoritatea pentru managementul fondurilor europene în iunie 2009, după ce a realizat organigrama şi a iniţiat procedurile de lucru ale acestei entităţi. După acreditare, pot fi transmise cereri pentru rambursare a fondurilor europene, fiind îndeplinite astfel condiţiile necesare pentru primele două priorităţi ale ministerului, prezentate în ianuarie 2009.

d) Conducerea Bechtel ştia că, odată ce se pot realiza priorităţile MTI de realizare a proiectelor cu finanţare europeană, în anul 2010 vor fi diminuate drastic sumele alocate pentru lucrări direct de la bugetul de stat.

e) Astfel, companiei Bechtel i s-au oferit asigurări că se vor plăti, până în luna aprilie, datoriile pentru lucrările efectuate anul trecut (la fel cum în 2009 am plătit datoriile pentru 2008).

5. În aceste condiţii, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a propus companiei Bechtel Int. Inc. găsirea unor soluţii alternative de finanţare, care să nu influenţeze bugetul de stat.

6. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii este interesat şi doreşte continuarea lucrărilor la Autostrada Transilvania.”

Premierul Emil Boc a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro-RFI: „Noi am avut o discutie foarte serioasa cu Bechtel, am convenit graficul de esalonare a platii datoriilor. In luna februarie, se va plati o parte importanta a datoriilor, in luna aprilie restul. Nu stiu ce decizie vor lua ei pe plan intern, intentia evidenta a Guvernului este sa continue Autostrada Transilvania.”

Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Aflaţi mai mult despre , , , ,
JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill pentru facturare.

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

CariereEvenimenteProfesioniştiRLWCorporate