Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Unul din trei europeni de varsta activa are un nivel de calificare foarte scazut sau zero
08.02.2010 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Content
JURIDICE - In Law We Trust

Comisia Europeana a dat publicitatii joi, 4 februarie 2010, Raportul „Noi competente pentru noi locuri de munca: actiune imediata”.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, „pentru rezolvarea deficientelor europene in materie de competente si pentru a se oferi europenilor sanse mai bune de succes pe piata fortei de munca pe viitor este nevoie de actiuni imediate. Raportul – „Noi competente pentru noi locuri de munca: actiune imediata” – subliniaza necesitatea de a se asigura cetatenilor motivatii corespunzatoare pentru imbunatatirea competentelor, de a se realiza o legatura mai buna intre educatie, formare si munca, de a se dezvolta un caleidoscop corespunzator de competente si de a se anticipa intr-o mai buna masura competentele necesare pentru viitor. Raportul de astazi reprezinta una dintre realizarile majore ale agendei „Noi competente pentru noi locuri de munca” a Comisiei Europene si va fi prezentat astazi la Bruxelles in cadrul unei conferinte la nivel inalt.

Vladimir Špidla, comisar pentru ocuparea fortei de munca a declarat: „Imbunatatirea competentelor cetatenilor ne va ajuta sa iesim din criza pe termen scurt si ne va pregati pentru un succes economic durabil pe viitor.”

Maroš Šefčovič, comisar pentru educatie, formare, cultura si tineret a adaugat: „Trebuie sa eliminam separatia dintre educatie si formare si munca, astfel incat cetatenii sa se poata asigura ca, pe parcursul intregii vieti, competentele lor corespund necesitatilor unei piete a fortei de munca in evolutie continua.”

Natura problemei:

– in prezent, unul din trei europeni de varsta activa are un nivel de calificare foarte scazut sau zero, ceea ce inseamna ca are o probabilitate cu 40% mai mica de ocupare a unui loc de munca decat cei cu nivel de calificare mediu;

– rata de ocupare a fortei de munca pentru cei cu nivel ridicat de competenta pe intreg teritoriul UE este de 84%, pentru cei cu nivel mediu de competenta este de 70%, iar pentru cei cu nivel scazut de competenta este de 49%;

– cei cu nivel scazut de competenta sunt si cei cu cea mai mica probabilitate de imbunatatire a nivelului de competenta si de practicare a invatamantului de-a lungul vietii;

– in acelasi timp, societatile care isi formeaza personalul sunt de 2,5 ori mai putin susceptibile la faliment fata de cele care nu recurg la formare si

– sistemele de educatie care asigura competente adecvate pentru toti pot imbunatati PIB-ul cu pana la 10% pe termen lung.

Raportul de expertiza dat publicitatii astazi contine recomandari concrete privind modul de solutionare a deficientelor de competente din Europa si se adreseaza factorilor de decizie la nivel UE si national, intreprinderilor, sindicatelor, furnizorilor de educatie si formare si serviciilor de ocupare a locurilor de munca.

Raportul cheama la actiune in patru domenii principale:

– asigurarea unor motivatii mai bune pentru angajatori si persoane fizice pentru imbunatatirea competentelor, iar investitia in competente trebuie sa fie semnificativa, inteligenta si sa nu se limiteze la resursele financiare;

– deschiderea universului educational si de formare prin imbunatatirea capacitatii de inovare a institutiilor de educatie si formare si prin imbunatatirea raspunsului acestora atat la necesitatile celor care invata, cat si la cele ale angajatorilor, precum si prin dezvoltarea calificarilor relevante care se orienteaza pe rezultate concrete ale invatarii;

– oferirea unui caleidoscop mai bun de competente, care sa corespunda mai bine necesitatilor pietei fortei de munca;

– o mai buna anticipare a viitoarelor necesitati de competente.

Expertii considera ca toate aceste domenii sunt interconectate si, prin urmare, toate actiunile trebuie desfasurate in concordanta.Mai mult, acest proces nu reprezinta responsabilitatea unei singure parti interesate, ci trebuie sa se realizeze printr-un efort concertat.

Raportul scoate in evidenta adevarul neplacut ca, in pofida progreselor din ultimii ani, o mare parte a Europei nu poseda un nivel suficient de competente.Aproape o treime din populatia Europei in varsta de 25-64 de ani nu poseda decat calificari formale de nivel scazut sau nu poseda niciun fel de calificari si numai un sfert poseda calificari de nivel inalt.Iar cei care poseda competente nu au intotdeauna competentele corespunzatoare pe care le cauta angajatorii, creand astfel nepotriviri pe piata fortei de munca.Este necesar un caleidoscop imbunatatit de competente transversale si specifice.

Problema a devenit mai presanta din cauza cresterii somajului si a problemelor demografice.

Cu toate acestea, conform celor mai recente proiectii ale CEDEFOP, centrul de referinta al UE pentru formare profesionala si educatie, in urmatorul deceniu se asteapta aparitia a aproximativ 80 de milioane de posibilitati de locuri de munca. Printre acestea, aproape 7 milioane de locuri de munca vor fi noi si cele mai multe dintre acestea vor necesita o forta de munca avand un nivel mai ridicat de competenta.

Context

Initiativa Noi competente pentru noi locuri de munca s-a lansat la nivel UE in decembrie 2008 pentru realizarea de legaturi mai puternice intre lumea educatiei si lumea locurilor de munca. In primavara anului 2009, Comisia Europeana a numit un grup de experti in formare, competente si ocuparea locurilor de munca din UE pentru a asigura o consiliere independenta in privinta continuarii dezvoltarii initiativei in contextul viitoarei strategii de reforma economica a UE.”

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti