Discutiile din Plenul CSM ref. proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice
8 februarie 2010 | JURIDICE.ro

Joi, 4 februarie 2010, membrii Plenului CSM au discutat proiectul de Lege privind sistemul unitar de pensii publice.
Florica Bejinaru: Materialul Directiei are aproximativ 30 de pagini. Exista riscul sa nu aiba rabdare sa fie citit pana la pagina 27. Propun sa se sintetizeze materialul in 2-3 pagini.
Anton Pandrea: Materialul a fost intocmit pe baza propunerilor instantelor, asociatiilor profesionale ale magistratilor, ale magistratilor de la Inalta Curte.
Lidia Barbulescu: L-am discutat si ieri la Comisia Juridica. Credem ca e bine argumentat. Concluzia nu e decat una singura, a pastrarii reglementarii actuale.
Anton Pandrea: Dupa ce acest material va fi inaintat Guvernului, sa avem o intalnire cu premierul, o discutie directa care cred ca va fi benefica.
Florica Bejinaru: Materialul va fi transmis la Ministerul Justitiei, Ministerul Muncii, Guvern si am solicitat si o intalnire cu premierul.
Lidia Barbulescu: Sa fie trimis si la Comisiile Juridice ale Parlamentului.
Cristian Deliorga: Ma fac purtatorul si asociatiei magistratilor pensionari care e in curs de infiintare. De fapt, vor fi doua. Una va reprezenta interesele judecatorilor pensionati de la Inalta Curte si alta pe cele ale judecatorilor pensionati de la judecatorii, tribunale, curti de apel. Vor si ei sa participe. Presedinte va fi domnul profesor Nicolae Popa. Sunt 800 de judecatori si procurori pensionati, au puncte de vedere pe care vor sa le transmita. Reiterez rugamintea lor de a fi considerati parteneri de dialog.
Florica Bejinaru: Nestiind de existenta acestor asociatii, nu au fost invitate. Punctul de vedere de azi reprezinta punctul de vedere in ansamblu.
Liviu Dascalescu: Astazi se constituie asociatia. Materialul e bine construit. Sugerez sa se vada care e reglementarea pensiilor si in Uniunea Europeana. E o chestie fatisa impotriva magistratilor. Daca noi o sa mergem pe atitutdinea concilianta, rugatoare…Nu vor sa se rezolve nimic. Dovada discursul premierului de ieri.
Costel Dragut: Vorbesc atat in calitate de membru CSM cat si in calitate de presedinte al Curtii de Apel Craiova. Am studiat cu mare atentie materialul. Punctul de vedere al Directiei coincide cu punctul de vedere al colegilor de la Curtea de Apel Craiova. Va depun si un material in acest sens.
Liviu Dascalescu: Exista tari din Uniunea Europeana in care pensia este 100 la 100 din ultimul salariu. Putem sa facem o statistica cu cei care au murit, numai eu la cate mormantari am fost in ultimii doi ani.
Cristian Deliorga: Cei de la penitenciare sunt eliminati de la legea pensiilor. Efortul e la 50 milioane de EUR pentru cei pensionati.
Lidia Barbulescu: Noi contribuim la fondul de pensii.
Florica Bejinaru: Sistemul judiciar din Romania nu solicita privilegii, solicita sa fie tratat pe masura locului pe care legile si Constitutia il dau intr-o tara democratica, intr-un stat de drept. Solicitam tratamentul cuvenit sistemului judiciar, conform statutului pe care il avem si pe care orice sistem judiciar dintr-o tara membra a Uniunii Europene il are.
Gheorghe Buta: Se trasmite mesajul ca aceste pensii afecteaza bugetul de asigurari sociale. Insa noi am contribuit. Consecintele vizeaza situatia instantelor. Pe langa aceste posturi numeroase vacante, se vor adauga si altele.
Liviu Dascalescu: Mi-am retras cererea de pensionare, de fapt, mi-am amanat-o, eu si familia as fi fost condamnat, as fi putut sa-mi pierd casa, am credite. Daca vor sa-si bata joc, vor… Observ ca nu au pur si simplu nicio ratiune, nicio acoperire legala sau practica europeana. Pur si simplu vor sa ne desfiinteze. Am vazut un an si ceva, la legea salarizarii, cum am fost tratati…
Virgil Andreies: Se vorbeste de niste principii. Ele sunt foarte bune. Ele nu tin cont de particularitatile care exista in cazul magistratilor. Magistratii semneaza o condamnare pe viata cand se angajeaza, in care accepta sa fie pusi la incompatibilitati, riscuri, restrictii pentru ei si familiile lor. Mi se pare firesc sa fie introdus un principiu in care sa fie incluse restrictiile, riscurile, incompatibilitatile pentru fiecare categorie. Acest proiect de lege nu numai ca nu tine cont de aceste incompatibilitati, riscuri, restrictii, dar incalca niste principii de drept. Cand vorbim de principiul dreptului castigat, oamenii care au terminat o facultate de drept stiu ca vizeaza si pentru viitor. Cum aceata lege poate sa recalculeze pensiile care sunt deja in plata? Avem o decizie a Curtii Constitutionale, s-a mai incercat in 2004 sa se inlature. Curtea Constitutionala a statuat ca o asemenea dispozitie e neconstitutionala. Exista hotarari ale CEDO, una impotriva Cehiei, care a stabilit ca magistratii trebuie sa beneficieze de un statut care sa le compenseze acele imcompatibilitati. Comparativ, se vorbeste in Germania de reducerea pensiilor de la 75 la 71. S-a facut pe o perioada de 8 ani, dar cu respectarea legilor, aceasta scadere a fost compensata cu cresterea indicelui salariului. Practic, nu s-a pierdut nici un ban. Sunt oameni care au contractat credite. Intervine o imensa stare de frustare a magistratilor. Se simt pacaliti, amagiti. S-au pensionat pe un principiu (85%, pentrut 25 de ani). Acum, schimbam principiul in timpul jocului?
Lidia Barbulescu: Se vor genera foarte multe procese.
Virgil Andreies: Nu stiu ce se doreste. Se doreste sa se transforme magistratura intr-un corp de functionari publici? Cred ca ar trebui sa ne aplecam asupra unor principii de drept, din Constitutie. E ultimul argument care vor face absolventii facultatilor de drept sa se indrepte spre orice, mai putin spre magistratura.
Liviu Dascalescu: Procentul e 80 nu 85.
Virgil Andreies: Magistratii traiesc din salariu. Ca s-au facut anumite abuzuri, nu cred ca trebuie sa sufere intreaga magistratura. Nu magistratii si-au calculat ei pensiile, nu magistratii si-au facut legile. 270 sporuri pentru cei din penitenciare…
Liviu Dascalescu: In 2005, mi-ati dat sarcina sa reprezint CSM cu Uniunea Europeana, impreuna cu domnul Lupascu. Era vorba de predictibilitatea statutului magistratilor. Lasati-l pe Dascalescu. Nu o sa moara de foame.
Florica Bejinaru: Aceste argumente nu sunt privilegii.
Liviu Dascalescu: E greu sa citesti…
Gheorghe Buta: O precizare. Cand se discuta despre pensii, nu se are in vedere ca a fost decredibilizata aceasta institutie a pensiei de serviciu prin extinderea ariei (asimilatii), extindere la personalul auxiliar. Si aceste aspecte trebuie avute in vedere.
Liviu Dascalescu: Ideea a fost numai pentru judecatorii si procurorii de cariera. Un an de procuror cirminalist echivaleaza cat 10 de ani de politica.
Lidia Barbulescu: De pensia de serviciu sa beneficieze cei cu 25 ani vechime.
Cristian Deliorga: As vrea sa stiti ca parteneri de discutie trebuie sa fie CSM, asociatiile profesionale, asociatiile magistratilor pensionati. Suntem intr-un impas acum. Sunt convins, domnule ministru, ca veti reprezenta interesele judecatorilor si procurorilor cu abilitatea si perspeverenta de care ati dovada pana acum si care va caracterizeaza. E un moment greu pentru magistrati. Trebuie sa fiti alaturi.
Virgil Andreies: Magistratii romani au invatat sa-si apere drepturile. Daca Guvernul se amageste si crede ca magistratura romana va ceda, se insala. Ma intreb ce politica de resurse umane poate face CSM daca anul trecut a venit cu legea salarizarii unitare si am determinat 644 de pensionari din sistem. Rezultatele noastre privind recrutarea au fost unele dintre cele mai ridicate. Aceasta lege va genera sute de mii de procese. Magistratii vor fi chemati sa judece aceste procese. Unde sa se judece magistratii? In Republica Moldova? Inclusiv la CEDO vor ajunge. Vor invoca aceste principii, practica CEDO, deciziile Curtii Constitutionale. Si vor avea castig de cauza. Asta inseamna din nou sa ne balacarim.
Liviu Dascalecu: Guvernul ar trebui sa stie practica CEDO.
Virgil Andreies: Nu cunoaste Guvernul practica CEDO in materie de proprietate?
Catalin Predoiu: As vrea sa ma refer la material. E un material de mare calitate. Aduce izbitor de mult cu cel al Directiei noastre de specialitate. Nu am foarte multe comentarii legate de material. Referitor la proiect, urmeaza sa ne spunem punctul de vedere in cadrul Guvernului. As spune ca proiectul e redactat de Ministerul Muncii si reflecta conceptia acestui minister asupra reformarii sistemului de pensii. Necesitatea unei astfel de referire e data de 2 aspecte: unul formal, multitudinea reglementarilor (am inteles ca peste 50), obligatiile luate in plan international, si altul economic, de sustenabilitate pe termen lung. In ceea ce priveste proiectul, am unele rezerve. Sunt atat formale cat si de fond. Nu vreau sa intru in detalii acum. Cel putin la doua articole trebuie sa fim foarte atenti daca nu cumva ele retroactiveaza. Ramane si chestiunea de fond, a reglementarii pentru viitor. Cred ca trebuie impacat principiul echitatii cu importanta sociala a muncii. Nu in ultimul rand, trebuie sa avem in vedere si atractivitatea carierei de magistrat. Avem propria viziune asupra acestor articole. Sunt pentru standarde europene si in materie de performanta. Unde ma despart de unele afirmatiile anterioare? Resping categoric ideea de rea-credinta in ceea ce priveste acest demers si resping categoric ideea ca Guvernul nu poate sa intervina sa propuna o reforma in acest domeniu. Cred ca trebuie sa ne gandim ce face de acum inainte. Primul, de a prezenta punctul de vedere in Guvern. Va asigur ca va fi prezentat si sustinut in Guvern punctul de vedere. Pledez pentru o abordare rationala, calma si sa aiba in vedere ca acest proiect va merge la Parlament, care va fi sustinut in dezbateri si eu cred ca trebuie sa invatam din experienta anului trecut, cand, in final, argumentele au fost luate in considerare si au contat. Nu spun ca toate revendicarile magistratilor au fost primite dar sa nu uitam ca cele doua sporuri au fost primite la nivelul primului ministru. Va asigur ca aceeasi abordare existenta si in prezent. Cred ca nu trebuie sa transformam o dezbatere intr-un motiv de tulburare si de presiune. Sa avem incredere in modul in care acest proiect va iesi din Parlament. Cred ca e bine sa ne pastram calmul, optimismul. Sunt relativ optimist.
Virgil Andreies: Nu am negat dreptul Guvernului de a interveni pe pensii ci cu respectarea celorlalte principii.
Catalin Predoiu: Practica detasarii la ANP a incetat. Mai exista o singura exceptie.
Liviu Dascalescu: Cred ca ati avut incredere in cine nu trebuie. Spuneti-mi, va rog, domnule ministru ce le spun colegilor de la 7 parchete de pe langa curti de apel pe care ii reprezint vizavi de pensionare? Au 25-30 de ani vechime.
Catalin Predoiu: Va asigur ca o sa fiu alaturi de adevar, nu alaturi de magistrati.
Virgil Andreies: Adevarul e de partea magistratilor.
Catalin Predoiu: Mai mult de atat nu vreau sa comentez. As face eu un apel la dumneavoastra. Sa ne pastram calmul. Sunt constrangeri economice extrem de puternice si anul acesta. Vom vedea.
Liviu Dascalescu: Pentru 40 milioane de euro…
Catalin Predoiu: Nu stiu cate milioane. Ati solicitat o intalnire cu premierul.
Discutiile au continuat in sedinta fara public.
Plenul a decis insusirea punctului de vedere al Directiei legislatie, documentare si contencios referitor la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice si transmiterea acestuia Guvernului.
Membrii prezenti: Ana Labus, Gheorghe Groza, Liviu Dascalescu, Bogdan Licu, Virgil Andreies, Anton Pandrea, Gratiana Isac, Florica Bejinaru, Lidia Barbulescu, Irina Zlatescu, Alexandrina Radulescu, Costel Dragut, Gheorghe Buta, Cristian Deliorga, Catalin Predoiu.
Pentru Juridice.ro, Alina Matei
A se vedea si CSM vrea sa discute cu Premierul despre viitorul pensiilor publice