Precizari privind depunerea declaratiei de interese de catre jurnalisti
9 februarie 2010 | JURIDICE.ro, Iulian URBAN

Intrucat astazi, 9 februarie 2010, la Comisia Juridica din Senat se va dezbate amendamentul propus de mine vizand depunerea de declaratii de interese de catre jurnalisti, revin cu aceasta explicatie fata de amendamentul depus de mine: In vederea asigurarii exercitarii functiei de jurnalist in condiții integritate și transparența, cu respectarea prevederilor art.30 [1] din Constituția Romaniei, propunem completarea dispozițiilor art. 41 din Legea nr. 144/2007 privind inființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, republicata, prin introducerea unui nou alineat, (11), cu urmatorul cuprins:
Alin. (11) „ Jurnalistii din presa scrisa si audiovizual au obligatia sa completeze in conditiile prevazute de art. 44 [2] din lege, o declaratie de interese. Acestia nu fac obiectul verificarilor Agentiei Nationale de Integritate.
Declaratiile se depun la persoana desemnata in conditiile art.10 alin.(1) [3] din lege si se publica pe pagina de internet a entitatii. Dispozitiile art.11 litera f) [4] se aplica in mod corespunzator. Agentia Nationala de Integritate publica declaratiile de interese ale jurnalistilor intr-o sectiune speciala, pe pagina de internet a institutiei”
Propunerea are in vedere o responsabilizare a acestei categorii profesionale in conditiile in care asociatiile profesionale ale jurnalistilor promoveaza, in toate mediile, notiuni precum etica si deontologia profesionala. Astfel, s-ar stabili o cuvenita egalitate de tratament cu prevederea din Codul deontologic al jurnalistului potrivit careia toate acțiunile, omisiunile, gesturile si cuvintele demnitarilor, politicienilor si ale tuturor funcționarilor publici legate de exercitarea funcției lor sunt de interes public major iar viața privata a acestora este de interes public atunci cand are relevanta pentru exercitarea funcției.
Deși, de lege lata, nu exista un text de lege care sa defineasca jurnalistul sau activitatea jurnalistului din presa scrisa și/sau audiovizual, persoanele ce pot face obiectul modificarii Legii nr.144/2007, trebuie sa desfașoare o activitate de colectare (documentare), fotografiere, inregistrare, scriere, editare și/sau publicare de știri sau informatii cu privire la evenimente locale, nationale sau internationale sau alte probleme de interes public desfașurand aceasta activitate cu titlu de profesie in timp ce lucreaza ca salariat sau pe baza de contract de cesiune drepturi de autor sau alta forma juridica legala, pentru un beneficiu pecuniar, pentru o entitate care:
– difuzeaza informatii in forma tiparita sau electronica, pe Internet;
– publica un ziar, o carte sau o revista, cu caracter cotidian sau periodic;
– deține o statie de radio sau de televiziune
– deține o agentie de stiri.
[1] Art.30 din Constituția Romaniei, republicata
„Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisa.
(3) Libertatea presei implica si libertatea de a infiinta publicatii.
(4) Nici o publicatie nu poate fi suprimata.
(5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare in masa obligatia de a face publica sursa finantarii.
(6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viata particulara a persoanei si nici dreptul la propria imagine.
(7) Sunt interzise de lege defaimarea tarii si a natiunii, indemnul la razboi de agresiune, la ura nationala, rasiala, de clasa sau religioasa, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publica, precum si manifestarile obscene, contrare bunelor moravuri.
(8) Raspunderea civila pentru informatia sau pentru creatia adusa la cunostinta publica revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestarii artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, in conditiile legii. Delictele de presa se stabilesc prin lege.”
[2] Art.44 din Legea nr.144/2007, republicata:
„(1) Declaratiile de avere si de interese se depun in termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii in functie ori de la data inceperii activitatii.
(2) Persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna sau sa actualizeze declaratiile de avere si de interese anual, cel mai tarziu la data de 15 iunie, pentru anul fiscal anterior.
(3) In termen de cel mult 15 zile de la data incheierii mandatului sau a incetarii activitatii, persoanele prevazute de lege au obligatia sa depuna o noua declaratie de avere si declaratie de interese.
(4) In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, persoanele care nu aveau obligatia de a depune declaratia de avere si declaratia de interese, pentru care legea stabileste aceasta obligatie, trebuie sa depuna aceste declaratii, potrivit legii.”
[3] Art.10 alin. (1): „In cadrul entitatilor unde persoanele care, in conformitate cu prevederile legale, au obligatia de a depune declaratii de avere si de interese se desemneaza persoane care vor asigura implementarea prevederilor legale privind declaratiile de avere si de interese.”
[4] Art.11 litera f): „trimit Agentiei, in termen de cel mult 10 zile de la primire, copii certificate ale declaratiilor de avere si ale declaratiilor de interese primite, pe care Agentia le publica pe pagina proprie de internet, in termen de 30 de zile de la primirea acestora, si le mentine publicate pe durata prevazuta de dispozitiile lit. e)”
Iulian URBAN, senator
vicepresedinte al Comisiei Juridice a Senatului Romaniei