Secţiuni » Noutăţi
Flux noutăţi
AnunţuriEnglishInternaţionalJURIDICE.ro
Print Friendly, PDF & Email

ANI. Incompatibilitate judecator – asociat SRL
10.02.2010 | JURIDICE.ro

Agentia Nationala de Integritate a constatat marti, 9 februarie 2010, ca, in perioada 01.07.2008 – 31.12.2008, Costin Florian, judecator la Judecatoria Tulcea, a detinut simultan atat functia de judecator cat si calitatea de asociat la S.C. MEDIGROUP CONSULT S.R.L.

Potrivit unui comunicat al ANI, „agentia s-a sesizat din oficiu cu privire la faptul ca domnul COSTIN FLORIAN nu a completat si depus declaratiile de avere si de interese in termenul prevazut de art. 44, alin. (2) din Legea nr. 144/2007, republicata.

In urma verificarii prealabile, efectuate in temeiul Legii nr. 144/2007, republicata, au rezultat indicii temeinice referitoare la incalcarea de catre domnul COSTIN FLORIAN a prevederilor legale privind regimul juridic al incompatibilitatilor.

Procedura de instiintare a fost indeplinita in conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicata, domnul COSTIN FLORIAN fiind informat cu privire la declansarea procedurii de verificare, precum si asupra drepturilor sale de a lua cunostinta de actele si lucrarile dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat si de a prezenta orice elemente justificative pe care le considera necesare.

In urma verificarilor efectuate si a analizarii informatiilor si documentelor transmise de institutiile competente, au rezultat urmatoarele:

  • domnul COSTIN FLORIAN a fost numit în functia de judecator prin Decretul nr. 619/25.06.2008, publicat in Monitorul Oficial nr. 490/01.07.2008;
  • la data numirii in functia de Judecator la Judecatoria Tulcea, domnul COSTIN FLORIAN figura in evidentele Oficiului National al Registrului Comertului cu calitatea de asociat la S.C. MEDIGROUP S.R.L.;
  • domnul COSTIN FLORIAN nu a declarat calitatea de asociat la S.C. MEDIGROUP CONSULT S.R.L., societate unde acesta detine un numar de 11 parti sociale, avand o cota de participare la beneficii de 52%;
  • domnul COSTIN FLORIAN a realizat un venit net din transferul titlurilor de valoare, in anul fiscal 2007, in suma de 26.000 lei, venit care nu a fost mentionat in declaratia de avere depusa;
  • declaratia de interese depusa in anul 2008 a fost datata eronat de catre acesta, cu data de 18.08.2007. Potrivit documentelor transmise de Judecatoria Tulcea, a rezultat ca declaratia de interese, depusa de catre domnul COSTIN FLORIAN pentru anul fiscal 2007, a fost inregistrata cu nr. 6/18.08.2008.

Potrivit prevederilor art. 102, lit. b din Legea nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, cu modificarile si completarile ulterioare, „magistratilor le este interzis sa aiba calitatea de asociat, membru in organele de conducere, administrare sau control la societati civile, societati comerciale, inclusiv banci sau alte institutii de credit, societati de asigurare sau financiare, companii nationale, societati nationale ori regii autonome”.

De asemenea, conform dispozitiilor art. 101 din acelasi act normativ, „functia de judecator si procuror este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata, cu exceptia functiilor didactice din invatamantul superior”.

Avand in vedere cele de mai sus, s-a constatat faptul ca domnul COSTIN FLORIAN nu a respectat obligatiile referitoare la regimul juridic al incompatibilitatilor, acesta ocupand in perioada 01.07.2008 – 31.12.2008 atat functia de Judecator la Judecatoria Tulcea, cat si calitatea de asociat la la S.C. MEDIGROUP CONSULT S.R.L.

Potrivit prevederilor art. 49, alin. 3 din Legea nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale  de Integritate, republicata, „fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate constituie temei pentru eliberarea din functie sau, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii, functiei sau activitatii respective”.

De asemenea, in conformitate cu prevederile art. 49, alin 4 din acelasi act normativ, daca persoana cercetata nu mai ocupă o functie sau o demnitate publica, la data ramanerii definitive a actului de constatare, aceasta este decazuta din dreptul de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica dintre cele prevazute de lege, cu exceptia celor elective, pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a actului de constatare.

„In termen de 15 zile de la data comunicarii actului de constatare a conflictului de interese sau a starii de incompatibilitate, persoana verificata poate face contestatie”, conform prevederilor legale.

Activitatea de verificare a averii dobandite in perioada exercitarii mandatelor sau a indeplinirii functiilor ori demnitatilor publice, dupa caz, a conflictelor de interese si a incompatibilitatilor este supusa controlului judecatoresc.

Agentia Natională de Integritate isi exercita atributiile cu respectarea principiilor legalitatii, impartialitatii, independentei, celeritatii, dreptului la aparare si bunei administrari.”


Aflaţi mai mult despre , , , ,

Puteţi publica şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa redactie@juridice.ro!


JURIDICE.ro utilizează şi recomandă SmartBill
JURIDICE GOLD pentru studenţi foarte buni, free
Newsletter JURIDICE.ro
Youtube JURIDICE.ro
Instagram JURIDICE.ro
Facebook JURIDICE.ro
LinkedIn JURIDICE.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.