Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare
 1 comentariu

Medierea si sistemul juridic. Previziuni 2010
10.02.2010 | JURIDICE.ro, Zeno SUSTAC

Secţiuni: Mediere, Opinii
JURIDICE - In Law We Trust

In urma aplicarii noilor prevederi din  legea medierii, incepand cu data de 3 martie 2010, Justitia din Romania va face un mare pas in vederea modernizarii si eficientizarii sale.

Intr-o Europa tot mai preocupata de calitatea actului de justitie, Romania incepe sa intrezareasca normalitatea. Cel putin intr-o mica masura.

Acum vorbim de 2 milioane de procese anual gestionate de aproximativ 3500 judecatori. Si de o acuta lipsa de fonduri in sistem. Plata utilitatilor si a consumabilelor de catre instante devine o chestiune care framanta sistemul. Vorbim despre o criza de sistem, criza acceptata de catre cei care gestioneaza sistemul juridic. Costurile desfasurarii proceselor in Romania sunt colosale pentru Stat! Reducerea numarului de procese ar implica si reducerea costurilor aferente in mod simtitor, in conditiile in care fiecare proces desfasurat implica costuri pentru Stat de peste 500 de lei.

Judecatorii si grefierii isi desfasora activitatea in conditii care cu siguranta altereaza calitatea actului de justitie. Acest fapt este de notorietate.

In atare conditii, judecatorii si grefierii vad in mediere o solutie viabila. Campania nationala de promovare sustinuta de catre Uniunea Nationala a Judecatorilor si ProJUST avand ca partener Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania isi arata deja roadele. Toti presedintii de tribunale si curti de apel au fost informati despre obligativitatea informarii justitiabililor despre alternativa medierii si avantajele ei. S-a redactat un „Ghid de mediere” , instrument util pentru magistrati si justitiabili semnat de catre Claudiu Ignat, Zeno Sustac si Cristi Danilet. Magistratii au primit un „Ghid de mediere pentru magistrati” intocmit de catre judecatorul Cristi Danilet, sub egida UNJR. In incinta instantelor vor fi afisate materiale informative despre mediere iar cei interesati isi vor putea alege mediatorul din randul mediatorilor autorizati inscrisi in tabloul intocmit de catre Consiliul de Mediere. Deja, chiar daca prevederile obligatorii cu privire la recomandarea medierii de catre judecatori nu au intrat in vigoare, primele cauze au fost trimise la mediere.

Incepand cu luna martie, vor avea loc medieri in Romania! Am aceasta certitudine pentru ca mediatorii beneficiaza de sustinerea judecatorilor si a grefierilor, cu totii urmarind un interes comun: binele justitiabilului.

Media de timp alocata unei medieri este de 2 ore iar rata de succes este de peste 65%. Nivelul cheltuielilor pentru parti se situeaza mult sub cele necesare sustinerii unui proces in instanta.

In alta ordine de idei, se prefigureaza un numar de cateva mii de medieri in anul 2010! Medieri care vor reduce din numarul sufocant de dosare existente pe rolul instantelor, costurile pentru Statul roman si grijile justitiabililor.

Zeno SUSTAC, Co-Presedinte Uniunea Nationala a Mediatorilor din Romania

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti