Noua Comisie Europeana
10 februarie 2010 | JURIDICE.ro

Marti, 9 februarie 2010, Parlamentul European a ales noua Comisie Europeană cu 488 voturi pentru, 137 împotrivă şi 72 de abţineri.
Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, „votul de învestitură, care a necesitat majoritatea simplă a voturilor exprimate, a fost un vot unic pentru întregul Colegiu al Comisarilor, din care fac parte 27 de membri (26 de comisari şi preşedintele) provenind din toate statele membre UE.
Comisia Barroso I a fost aprobată în noiembrie 2004 cu 449 voturi pentru, 149 împotrivă şi 82 de abţineri. Mandatul noii Comisii se va sfârşi la 31 octombrie 2014.
Înaintea votului, grupurile politice PPE, S&D şi ALDE au anunţat că vor vota în favoarea colegiului Comisarilor. Grupul Verzilor, GUE/NGL şi EFD au declarat că vor vota împotriva Comisiei, iar grupul ECR a precizat că se va abţine.
„Începutului unei noi decade”: dezbatere cu privire la noua Comisie Europeană
Deputaţii au dezbătut marţi cu preşedintele Comisiei Europene Barroso, înaintea votului de aprobare a celor 27 de comisari. În timp ce grupurile politice PPE, ALDE şi ECR s-au exprimat în favoarea noii Comisii, grupul S&D a criticat faptul că mulţi comisari desemnaţi au arătat un „jurământ al tăcerii pe durata audierilor”. Grupurile Verzilor, GUE/NGL şi EFD au anunţat că vor vota împotriva colegiului comisarilor.
„Este pentru prima în istoria noastră când numim Comisia Europeană în calitate de co-legiutor real”, a declarat preşedintele Parlamentului, Jerzy Buzek, la începutul dezbaterii. „De asemenea, reprezintă începutul unei noi decade care implică şi un nou mod de lucru al instituţiilor europene.”
Responsabilitatea în faţa Parlamentului „este foarte importantă pentru legitimitatea democratică a Comisiei”, a subliniat José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene. Actuala perioadă excepţională cu provocări precum criza economică, schimbările climatice şi securitatea energetică oferă oportunitatea „de a arăta curaj”. „Avem nevoie de instituţii europene puternice” pentru a face faţă acestor provocări, fiind în sarcina Comisiei şi a Parlamentului de a coopera „pentru a asigura că Uniunea Europeană nu este doar suma părţilor din care este compusă.” „Astăzi începe un nou capitol al aventurii europene”, a concluzionat domnul Barosso, adăugând că acest proiect trebuie să fie un succes pentru toţi cetăţenii europeni.
Joseph Daul (PPE, FR) a subliniat că este necesar să se transmită un mesaj clar cetăţenilor despre modul în care Uniunea intenţionează să îşi atingă obiectivele. „UE trebuie să arate ce înseamnă UE – un lider global având în vedere nivelul PIB, volumul pieţei şi contribuţia pentru asistenţă pentru dezvoltare”, a precizat acesta. Având însă în vedere Haiti, Iran, Afganistan, Yemen, Cuba sau relaţiile transatlantice, vocea Europei „nu a reuşit să atingă aspiraţiile noastre”.
„Auditul” Comisiei reprezintă un „exerciţiu în democraţia modernă”, a declarat Joseph Daul, subliniind necesitatea de îmbunătăţire a procedurilor şi de concentrare asupra obiectivelor. Orientările politice ale Comisiei trebuie să reflecte rezultatul alegerilor europene, iar prima prioritate trebuie să fie să se răspundă aşteptărilor cetăţenilor, a concluzionat domnul Daul.
Martin Schulz (DE), în numele grupului S&D, şi-a exprimat critica cu privire la „jurământul tăcerii” al comisarilor desemnaţi pe durata audierilor, fapt impus de preşedintele Barosso, cu scopul de a nu spune nimic fals. Cei care s-au angajat într-un dialog real cu Parlamentul, precum Michel Barnier, Joaquin Almunia sau Kristalina Georgieva „au câştigat reputaţie.” Comisia trebuie să lucreze ca un colegiu şi nu trebuie condusă într-un stil prezidenţial, a solicitat domnul Schulz. „Avem nevoie de o Comisie puternică, care se poate bucura de sprijinul Parlamentului si de o Comisie funcţională care are un rol determinant de jucat şi înţelege care îi sunt responsabilităţile”, a concluzionat domnul Schulz.
Guy Verhofstadt a declarat că ALDE „este un grup politic responsabil” şi va vota în favoarea Comisiei, chiar dacă „sprijinul nostru este condiţionat.” El şi-a exprimat speranţa că aceasta să „devină forţa motrice pentru Europe, ceea ce nu a fost cazul în ultimii cinci ani.” În al doilea rând, ea trebuie să funcţioneze ca un colegiu real, cu o unitate puternică, fiind capabilă să identifice politicile susţinute de cele trei grupări politice prezente în colegiu. În final, noua Comisie trebuie să se concentreze asupra obiectivului major: „găsirea unui răspuns la criza economică şi o strategie realizabilă pentru Europa 2010. Nu ascultaţi prea mult de Statele Membre”, a conchis acesta.
Daniel Cohn-Bendit (DE), grupul Verzilor/ALE, a declarat că el crede că se află în prezenţa unei „coaliţii a ipocriţilor”, atâta vreme cât mulţi deputaţi vor vota pentru o Comisie pe care nu o susţin cu adevărat. Mulţi dintre comisarii desemnaţi nu au prezentat în timpul audierilor o „viziune şi o ambiţie” destul de mare, dar deputaţii europeni îi vor susţine totuşi, aceasta presupunând că „toate minusurile creează un plus”. Cohn-Bendit a declarat că grupul său nu va vota în favoarea Comisiei, dar a adăugat: „să nu spuneţi că cei care nu vă votează sunt împotriva Europei.” El a promis sprijinul grupului său pentru anumite dosare, ca de exemplu schimbări climatice sau reglementarea pieţelor financiare, dacă se va lua direcţia corectă.
În opinia sa, „Europa nu este capabilă să facă faţă crizei economice şi schimbărilor climatice”. Pentru aceasta, avem nevoie de „o Europă mai politică”.
Jan Zahradil (ECR, CZ) i-a transmis domnului Barroso: „În 2005 aţi avut ideea reducerii cheltuielilor excesive prin simplificarea legislaţiei. De ce să nu reluăm această idee acum?” a întrebat deputatul european. „Dacă demonstraţi că sunteţi un reformator, vă vom susţine, dar dacă mergeţi pe acelaşi drum, ar trebui să ne ridicăm şi să opunem rezistenţă”, a încheiat el.
Lothar Bisky (GUE/NGL, DE) a criticat proiectele neoliberale ale preşedintelui Comisiei Europene. Noul colegiu de comisari reflectă acest lucru. „Nu veţi avea aprobarea grupului meu şi vă puteţi aştepta la schimburi dure de opinii dar corecte cu colegiul dumneavoastră”.
În numele grupului EFD, Neil FARAGE (UK) a făcut următoarea declaraţie domnului Barroso: „Avem aici un nou guvern al Europei, cu puteri foarte mari şi cu capacitatea de a folosi puteri de urgenţă pentru a depăşi poziţiile Statelor Membre. Şi totuşi, ceea ce am auzit azi de la liderii grupurilor politice mari ale Parlamentului European este să aveţi chiar mai multe competenţe. El a declarat că „săraca Grecie este prinsă în capcana închisorii economice a euro-ului, acelaşi lucru se va întâmpla Spaniei, Portugaliei şi Irlandei.”
Mai multe informaţii:
Votul de investitură al Comisiei a fost precedat de audierile Comisarilor desemnaţi, audieri organizate de comisiile parlamentare ale Parlamentului European. Fiecare comisie a transmis Conferinţei Preşedinţilor, preşedintelui PE şi liderilor grupurilor politice o scrisoare de evaluare a comisarului respectiv, iar Conferinţa Preşedinţilor s-a exprimat favorabil în data de 4 februarie.”
Aprobarea de catre Parlamentul European a colegiului Comisiei Europene pentru urmatorul mandat a fost salutata de catre Ministerul Afacerilor Externe.
Potrivit unui comunicat al MAE, „avem încredere că noua echipă a preşedintelui Jose Manuel Barroso îşi va îndeplini misiunea cu eficienţă, profesionalism şi transparenţă, în deplină cooperare şi coordonare cu toate statele membre. Din perspectiva României, este important ca noul Colegiu european să îşi asume prerogativele cât mai rapid, pentru ca Uniunea să găsească răspunsuri adecvate provocărilor actuale, mergând de la asigurarea unei strategii coordonate la nivelul UE pentru redresarea economică, până la consolidarea coeziunii sociale şi promovarea unei Uniuni a cetăţenilor.
Noua Comisie îşi va desfăşura activitatea în cadrul instituţional european instituit prin Tratatul de la Lisabona. Promovarea unei agende europene ambiţioase va presupune realizarea unei coordonări eficiente a Comisiei cu Preşedintele stabil al Consiliului European, precum şi cu Parlamentul European, ale cărui prerogative sunt consolidate prin noul Tratat, dar şi continuarea unei apropiate cooperări cu Consiliul.”