Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti
 1 comentariu

Ziua pentru un internet mai sigur: 9 februarie


10 februarie 2010 | JURIDICE.ro

UNBR Caut avocat
JURIDICE gratuit pentru studenti

Secţiuni: Cyberlaw, Flux informații

Comisia Europeana a dat publicitatii marti, 9 februarie 2010, un studiu efectuat la nivelul Uniunii Europene potrivit caruia 50% din tinerii europeni difuzează pe internet informaţii cu caracter personal care riscă să rămână permanent online şi să fie vizualizate de oricine.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, „astăzi, când se sărbătoreşte „Ziua pentru un internet mai sigur”, Comisia Europeană doreşte să le transmită tinerilor următorul mesaj: „Gândiţi-vă bine înainte de a publica informaţii online! ”Comisia Europeană şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu măsurile de asigurare a protecţiei copiilor care utilizează site-urile de socializare în reţea luate de cele 20 de companii ce au aderat anul trecut la „Principiile pentru reţele de socializare mai sigure” (IP/09/232).  Majoritatea acestor companii le-au acordat minorilor posibilitatea de a se proteja împotriva riscurilor existente online prin facilitarea operaţiunilor de modificare a setărilor de confidenţialitate, blocarea accesului anumitor utilizatori sau ştergerea comentariilor şi a conţinuturile nedorite. Cu toate acestea, Comisia afirmă că mai sunt multe de făcut pentru a se asigura protecţia copiilor online. Mai puţin de jumătate din companiile care gestionează reţele de socializare (40%) întocmesc profiluri ale utilizatorilor sub 18 ani care să fie vizibile, în mod implicit, doar de prietenii acestora şi numai o treime dintre acestea au dat curs solicitărilor de ajutor din partea utilizatorilor.

„Dacă dorim ca minorii să gândească bine înainte de a publica informaţii online, companiile care gestionează reţele de socializare trebuie să afişeze informaţii corecte într-un limbaj adecvat. Anul trecut, Comisia Europeană le-a cerut cu insistenţă companiilor să acţioneze în acest sens şi, spre satisfacţia noastră, multe dintre ele au ţinut seamă de această solicitare”, a declarat Viviane Reding, Comisarul UE pentru Societate Informaţională şi Media. „Sper însă ca toate companiile să ia măsuri suplimentare. Profilurile minorilor trebuie să fie confidenţiale, în mod implicit, iar întrebările sau raportările privind abuzurile trebuie să primească răspunsuri rapide şi adecvate. Internetul reprezintă un instrument vital pentru copiii noştri şi este de datoria noastră  a tuturor, să îl facem mai sigur.”

Anul trecut, cu ocazia „Zilei pentru un internet mai sigur”, companiile care gestionează reţele de socializare au recunoscut necesitatea ca tinerii utilizatori – şi părinţii lor – să se simtă în siguranţă atunci când socializează online şi au aderat în acest sens la „Principiile pentru reţele de socializare mai sigure”. Aceste principii sunt rezultatul dezbaterilor iniţiate de Comisia Europeană în aprilie 2008 cu site-urile de socializare în reţea, cu ONG-urile şi cu cercetătorii. În februarie 2009, un număr de 18 companii au semnat „Principiile pentru reţele de socializare mai sigure”, acestora alăturându-li-se alte două companii în luna iunie a aceluiaşi an.

Un an mai târziu, Comisia a publicat un raport referitor la implementarea Principiilor în cazul celor 25 de site-uri gestionate de semnatari – Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, YouTube, Hyves, Windows Live, Xboxlive, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Piczo, Rate.ee, Skyrock, SchülerVZ StudiVZ MeinVZ, Habbo, IRC Galleria, Tuenti, Yahoo!Answers, Flickr şi Zap.lu.

Concluziile raportului arată că, din cele23 de site-uri, 19 oferă sfaturi legate de siguranţă şi informaţii îndreptate expres către copii şi/sau adolescenţi (această măsură nu se aplică pentru 2 servicii).Aceste informaţii sunt uşor de găsit şi uşor de înţeles în cazul a 14 site-uri:YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, nasza-klasa, Netlog, One, Rate, SchülerVZ, Skyrock, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr, Zap.

De asemenea, raportul demonstrează că majoritatea companiilor le acordă minorilor posibilitatea de a se proteja împotriva eventualelor riscuri existente online şi utilizează o abordare sigură în privinţa confidenţialităţii, prin luarea în acest sens a următoarelor măsuri:

– simplificarea pentru utilizatori a procedurii de blocare a accesului anumitor utilizatori şi de ştergere a comentariilor din propriile profiluri;

– simplificarea pentru utilizatori a posibilităţii de a modifica opţiunile privind confidenţialitatea, astfel încât aceştia să poată decide dacă informaţiile pe care le publică online vor putea fi vizualizate exclusiv de prieteni sau dacă să permită accesul utilizatorilor din lumea întreagă;

– dotarea utilizatorilor cu posibilitatea de a deţine controlul asupra afişării propriului status online (care le permite celorlalţi utilizatori să afle dacă sunt online sau nu).

Cu toate acestea, alte măsuri la fel de importante destinate să asigure protecţia confidenţialităţii au cunoscut o implementare mai puţin sistematică:

– 40% din site-urile de socializare în reţea evaluate se asigură că informaţiile cu caracter personal publicate online de minori pot fi vizualizate, în mod implicit, doar de prietenii acestora. Acestea includ:SchülerVZ, Facebook, Tuenti, Giovani, Flickr, Yahoo Answers, One, Habbo, Windows Live şi MySpace;

– Doar 11 din 22 astfel de site-uri se asigură că profilurile confidenţiale ale minorilor sunt imposibil de găsit cu ajutorul motoarelor de căutare. Acestea includ:  Arto, Bebo, Facebook, YouTube, MySpace, Piczo, SchülerVZ, Windows Live, Yahoo!Answers, Yahoo!Flickr şi Zap;

– Deşi 19 din 25 de site-uri dispun de un link permanent pentru raportarea eventualelor abuzuri, doar 9 (din 22) au dat curs plângerilor înaintate în perioada de evaluare, acestea fiind: Arto, Dailymotion, YouTube, Habbo Hotel, Hyves, IRC Galleria, MySpace, Rate, Windows Live. Aşadar, este nevoie urgentă de servicii îmbunătăţite capabile să răspundă la solicitările de ajutor ale utilizatorilor.

Context

„Principiile pentru reţele de socializare mai sigure”, cu aplicabilitate în UE, au fost semnate la 10 februarie 2009 de 18 mari prestatori de servicii de reţele de socializare care îşi desfăşoară activitatea în Europa, la care s-au alăturat alţi doi semnatari în iunie 2009 (IP/09/232, MEMO/09/58). Toţi semnatarii, cu excepţia Giovani.it, au transmis Comisiei Europene declaraţiile de adeziune înainte de luna iunie 2009. Raportul de evaluare a implementării „Principiilor pentru reţele de socializare mai sigure” prezentat astăzi se bazează pe o analiză a declaraţiilor de onoare ale companiilor şi pe testarea efectivă a site-urilor respective între sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie 2009.

„Ziua pentru un internet mai sigur” este sprijinită de Programul pentru un internet mai sigur al Comisiei Europene şi a fost organizat de INSAFE în fiecare an începând cu 2004, rezultând în acţiuni ce s-au desfăşurat în peste 60 de ţări din Europa şi din lume.

Rezultatele raportului vor fi comunicate de Comisie şi analizate la evenimentul de astăzi legat de „Ziua pentru un internet mai sigur” organizat la sediul Parlamentului European de la Strasbourg, cu sprijinul dnei Roberta Angellilli, vice-preşedinte al Parlamentului European.”

Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro, detalii aici!
JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill şi My Justice.
Puteţi prelua gratuit în website-ul dumneavoastră fluxul de noutăţi JURIDICE.ro:
- Flux integral: www.juridice.ro/feed
- Flux secţiuni: www.juridice.ro/*url-sectiune*/feed
Pentru suport tehnic contactaţi-ne: tehnic@juridice.ro

Newsletter JURIDICE.ro


Social Media JURIDICE.roSubscribe
Notify of
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni          Noutăţi                                                                                                                          Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică