Secţiuni » Flux noutăţi
Flux noutăţi
Comunicate profesioniştiEvenimenteRecrutareBarouriExecutoriNotariatSistemul judiciarJURIDICE NEXT

Curtea de Apel Bucuresti. Replica la articole publicate de Realitatea TV si Academia Catavencu
11.02.2010 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Comunicat Curtea de Apel Bucuresti: „DREPT  LA  REPLICA privind reportajul transmis de postul Realitatea TV la data de  10 februarie 2010 „Majoritatea angajatilor Cabinetului Presedintelui  Curtii de Apel Bucuresti sunt rude cu actuali sau fosti judecatori”, material publicat si pe site-ul www.realitatea.net, precum si articolul publicat la data de 10 februarie 2010 de ziarul „Academia Catavencu” cu titlul „Justitia sufera grav si cronic de grefiere”.

Avand in vedere reportajul transmis de postul Realitatea TV la data de 10 februarie 2010 „Majoritatea angajatilor Cabinetului Presedintelui Curtii de Apel Bucuresti sunt rude cu actuali sau fosti judecatori”, material ce se afla publicat si pe site-ul www.realitatea.net, precum si articolul publicat la data de 10 februarie 2010 de ziarul „Academia Catavencu” cu titlul „Justitia sufera grav si cronic de grefiere”, precum si dispozitiile Codului deontologic al ziaristului potrivit caruia ziaristului ii revin urmatoarele obligatii:

  • de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat;
  • de a da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce, in prealabil, le-a verificat, de regula, din cel putin doua surse credibile;
  • va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente;
  • ziaristul si redactia au datoria de a face corectiile necesare in cazul in care, din vina lor, vor fi date publicitatii informatii inexacte;
  • ziaristul si redactia au obligatia de a publica/difuza … dreptul la replica al reclamantului;

Fata de toate aceste considerente, va informam ca aspectele ce au fost prezentate in cele doua materiale de presa nu corespund realitatii, avand in vedere ca, la Cabinetul Presedintelui Curtii de Apel Bucuresti, isi desfasoara activitatea un numar de 4 grefieri (din care: 1 – secretariat presedinte si 3 – secretariat pentru cei trei vicepresedinti), restul de 10 grefieri (si nu 23 astfel cum s-a mentionat in mod gresit) desfasurandu-si activitatea in cadrul altor compartimente  (Biroul de Informare si Relatii Publice, compartimentul personal, biroul statistica, biroul documentare, registratura generala, etc).

De asemenea, grefierii mentionati in cele doua materiale de presa au fost angajati prin concurs la Curtea de Apel Bucuresti anterior promovarii doamnei judecator Lia Savonea la aceasta instanta (octombrie 2008), respectiv Mariana Cazan – 1996, Corina Preda – 2001, Raluca Pistol – 2003 si Daniela Georgiana Marin – 2006, iar cu privire la modalitatea in care acesti grefieri isi desfasoara activitatea profesionala, indiferent daca acestia sunt sau nu rude cu actuali sau fosti judecatori, aspect ce nu prezinta relevanta in exercitarea atributiilor de serviciu, se poate obtine o informatie reala si veridica din partea conducerii instantei.

La Curtea de Apel Bucuresti nu isi desfasoara activitatea niciun grefier cu numele de Simona Dumitru, iar informatia ca acest grefier ar fi ruda cu presedintele Curtii de Apel Bucuresti este eronata, aspect ce poate fi confirmat prin declaratia privind rudele pana la gradul IV care desfasoara activitati juridice, pe care magistratii si personalul auxiliar din cadrul instantelor judecatoresti au obligatia de a o completa anual.

Monica Poteras este incadrata la Curtea de Apel Bucuresti din luna iulie 2008 in functia de consilier juridic, si nu de grefier, functie ce a ocupat-o prin concurs, de asemenea, anterior promovarii actualului Presedinte al Curtii de Apel Bucuresti la aceasta instanta.

In consecinta, se impune prezentarea aspectelor astfel cum acestea subzista in realitate prin publicarea/difuzarea prezentului material, obligatie prevazuta in sarcina ziaristilor/redactiilor potrivit Codului deontologic al ziaristului.”

Secţiuni: Content | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO