Secţiuni » Arii de practică » Business » Banking
Banking
DezbateriCărţiProfesionişti
Banner BA-01
Servicii JURIDICE.ro
Banner BA-02
Banking

REFF SI ASOCIATII. Asistenta clienti in tranzactii cu o valoare de peste un miliard de Euro in 2009

11 februarie 2010 | JURIDICE.ro

Reff si AsociatiiReff si Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, a asistat clienti in tranzactii in valoare de peste un miliard de Euro in 2009, in crestere fata de anul precedent, in ciuda contextului dificil de piata in principalele zone de practica, respectiv fuziuni si achizitii, financiar-bancar si imobiliar.

Un mod firesc, natura misiunilor s-a schimbat, de pilda mandatele de restructurare a datoriilor capatand treptat o pondere tot mai mare in activitatea firmei in locul contractelor de acordare / obtinere de finantare. Surprinzator, insa, cele mai importante tranzactii finalizate anul trecut nu au vizat restructurarile de credit, ci obtinerea de finantari noi in valoare de sute de milioane de Euro, in domeniul dezvoltarii imobiliare si al lucrarilor de infrastructura.

Din seria acestor tranzactii face parte si asistenta acordata Romstrade in negocierea unei finantari de la Credit Suisse, prin semnarea in luna martie a anului 2009 a unui contract de scontare de bilete la ordin in valoare de 140 milioane de Euro, fondurile urmand a fi folosite pentru finantarea de lucrari de infrastructura.

De asemenea, Reff  si Asociatii au asigurat asistenta juridica in cel mai important contract de finantare imobiliara semnat in 2009 si anuntat la inceputul lunii septembrie. In cadrul unei echipe multidisciplinare Deloitte, incluzand avocati, consultanti financiari si fiscali, Reff si Asociatii a acordat asistenta juridica firmei INR Management Real Estate in vederea obtinerii unei finantari de zeci de milioane de Euro de la BCR.

Expertiza in materie de M&A si experienta solida acumulata pe piata imobiliara s-a concretizat si in asistenta pentru unul dintre putinele contracte de achizitie semnate pe parcursul anului trecut. Astfel, avocatii Reff si Asociatii au acordat asistenta fondului de investitii imobiliare New Europe Property Investments plc (NEPI) in vederea preluarii unui parc comercial dezvoltat de Belrom Real Estate in Braila. Valoarea de 63 de milioane de Euro, la care se adauga si complexitatea structurii utilizate, au determinat presa locala sa considere contractul ca fiind „tranzactia anului in retail”.  Contractul face parte dintr-un plan mai amplu de achizitii prin care NEPI va prelua trei parcuri comerciale ale acestei companii, proiect care nu a suferit decat o oarecare amanare din nevoia de recalibrare a anumitor formule comerciale.

O serie de alte tranzactii s-au finalizat (sau au avansat semnificativ) cu sprijinul Firmei, in cursul anului trecut. Printre altele, avocatii Reff si Asociatii au acordat asistenta juridica in vederea finalizarii fuziunii Romtrans – DB Schenker, dupa preluarea companiei romanesti, la sfarsitul anului 2008.

„Anul 2009 a fost fara indoiala unul dificil, aducand schimbari dintre care multe isi vor prelungi efectele dincolo de sfarsitul actualei crize economice. Piata locala a cunoscut la inceputul lui 2009 o trecere brusca de la efervescenta investitionala la blocaje aproape totale: scaderea drastica a investitiilor straine, inghet in finantari si achizitii, paralizie in proiecte de dezvoltare. Avocatii au resimtit aceasta scadere din plin, fiind afectate domeniile cu ponderea cea mai importanta in venituri. Din fericire, noi functionam deja pe principii care acum au devenit conditii esentiale ale succesului intr-o piata mult mai dificila: apropierea de client, comunicarea stransa, pragmatismul comercial, implicarea personala a partenerilor in proiecte, senioritatea echipelor. Firma noastra si-a consolidat echipa in ultima parte a anului trecut, recrutand doi noi avocati cu experienta solida in domeniul imobiliar, respectiv M&A. Ne-am sporit implicarea in domenii relativ noi – litigii fiscale si comerciale, insolventa, energie, sector public. Am acordat consultanta si asistenta in domeniul restructurarilor societatilor comerciale, fie prin operatiuni mai ample de divizare sau fuziune, fie prin reorganizarea diferitelor departamente in functie de conditiile comerciale curente de piata, inclusiv prin concedieri individuale sau colective”, spune Alexandru Reff, Partner in Charge, Deloitte Tax & Legal. „Mai important, am reusit sa ne mentinem un nivel ridicat de activitate in sectoare critice (M&A, finantari, imobiliar), adaptandu-ne la noul specific al domeniilor respective”.

Insolventa este un alt domeniu frecvent solicitat pe parcursul lui 2009 si cu potential substantial in acest an.

„Am acordat asistenta atat creditorilor (de cele mai multe ori banci), cat si debitorilor aflati fie in faza premergatoare deschiderii procedurii insolventei, fie in cadrul procedurii propriu-zise”, spune Andrei Burz-Pinzaru, Partener. „Anticipez ca 2010 se va caracteriza printr-o mai mare incidenta a problematicii specifice insolventei, dar si printr-o intensificare a solicitarilor de asistenta in proiecte specifice achizitionarii/vanzarii de active cu probleme (distressed real estate assets / distressed M&A).”.

„Pe de alta parte, vor continua proiectele de restructurare de credite”, a adaugat Burz-Pinzaru. „Am putea asista la reluarea creditarii corporatiste, chiar daca la un volum – si mai ales frecvente – mai mici decat cele inregistrate in anii trecuti, insa ne asteptam la un volum in crestere fata de 2009”.

Societatea de avocati afiliata Reff si Asociatii este integrata in practica multi-disciplinara de consultanta a Deloitte si afiliata unei retele internationale de cabinete de avocatura si departamente juridice care colaboreaza cu Deloitte in intreaga lume. Avocatii ofera consultanta clientilor din Romania in diverse aspecte precum fuziuni si achizitii, drept societar si comercial, drept financiar, bancar si piata de capital, imobiliar, project finance, dreptul muncii, litigii comerciale si fiscale, precum si proprietate intelectuala.

* * *

Despre Deloitte

„Deloitte” este brand-ul sub care zeci de mii de specialisti din firme independente din intrega lume colaboreaza pentru a oferi servicii clientilor in urmatoarele domenii – audit, consultanta, consultanta financiara, managementul riscului si taxe. Aceste firme sunt firmele membre Deloitte Touche Tohmatsu (“DTT”), o uniune de firme (Swiss Verein). Fiecare firma membra ofera servicii intr-o anumita zona geografica si este supusa legislatiei si reglementarilor profesionale din tara/tarile respective. DTT contribuie la coordonarea activitatilor firmelor membre insa serviciile nu sunt furnizate de catre DTT. DTT si firmele membre sunt persoane juridice separate si independente, prin urmare acestea nu au nicio obligatie fata de celelalte firme membre. DTT si firmele membre nu isi asuma responsabilitatea fata de actele sau omisiunile celorlaltor firme membre. Fiecare firma membra DTT este structurata in mod diferit conform legislatiei nationale, reglementarilor, practicilor cotidiene si altor factori, si poate furniza servicii in zonele de activitate prin intermediul sucursalelor, filialelor si/sau altor entitati.

Despre Deloitte Central Europe

Deloitte Central Europe este o organizatie regionala de entitati grupate sub denumirea Deloitte Central Europe Holdings Limited, firma membra a Deloitte Touche Tohmatsu in Europa Centrala. Serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Central Europe Holdings Limited , sucursalele si firmele afiliate, care sunt persoane juridice separate si independente. Sucursalele si firmele afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited sunt printre cele mai importante firme de servicii profesionale din regiune si ofera servicii printr-o echipa de peste 3.800 de angajati, in mai mult de 30 de birouri din 17 tari.

Despre Deloitte in Romania

In Romania, serviciile sunt furnizate de catre Deloitte Audit S.R.L., Deloitte Tax S.R.L., Deloitte Consultanta S.R.L. si Reff & Asociatii (numite impreuna Deloitte Romania), care sunt afiliate Deloitte Central Europe Holdings Limited. Deloitte Romania este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale din Romania care furnizeaza servicii in urmatoarele domenii: audit, servicii fiscale, consultanta, consultanta financiara si servicii de evaluare a riscului, avand o echipa de aproape 400 de profesionisti romani si expatriati.

Citeşte mai mult despre , , , , ! Pentru condiţiile de publicare pe JURIDICE.ro detalii aici.
Urmăriţi JURIDICE.ro şi pe LinkedIn LinkedIn JURIDICE.ro WhatsApp WhatsApp Channel JURIDICE Threads Threads JURIDICE Google News Google News JURIDICE

(P) JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă SmartBill.

 
Homepage J JURIDICE   Cariere   Evenimente   Dezbateri   Profesionişti   Lawyers Week   Video
 
Drepturile omului
Energie
Fiscalitate
Fuziuni & Achiziţii
Gambling
Health & Pharma
Infrastructură
Insolvenţă
Malpraxis medical
Media & publicitate
Mediere
Piaţa de capital
Procedură civilă
Procedură penală
Proprietate intelectuală
Protecţia animalelor
Protecţia consumatorilor
Protecţia mediului
Sustenabilitate
Recuperare creanţe
Sustenabilitate
Telecom
Transporturi
Drept maritim
Parteneri ⁞ 
Specialişti
Arii de practică
Business ⁞ 
Litigation ⁞ 
Protective
Achiziţii publice
Afaceri transfrontaliere
Arbitraj
Asigurări
Banking
Concurenţă
Construcţii
Contencios administrativ
Contravenţii
Corporate
Cyberlaw
Cybersecurity
Data protection
Drept civil
Drept comercial
Drept constituţional
Drept penal
Dreptul penal al afacerilor
Dreptul familiei
Dreptul muncii
Dreptul Uniunii Europene
Dreptul sportului
Articole
Essentials
Interviuri
Opinii
Revista de note şi studii juridice ISSN
Note de studiu ⁞ 
Studii
Revista revistelor
Autori ⁞ 
Publicare articole
Jurisprudenţă
Curtea Europeană a Drepturilor Omului
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene
Curtea Constituţională a României
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Dezlegarea unor chestiuni de drept
Recurs în interesul legii
Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
Curţi de apel
Tribunale
Judecătorii
Legislaţie
Proiecte legislative
Monitorul Oficial al României
Jurnalul Oficial al Uniunii Europene
Flux noutăţi
Selected
Comunicate
Avocaţi
Executori
Notari
Sistemul judiciar
Studenţi
RSS ⁞ 
Publicare comunicate
Proiecte speciale
Cărţi
Condoleanţe
Covid-19 Legal React
Creepy cases
Life
Poezii
Povestim cărţi
Poveşti juridice
Războiul din Ucraina
Wisdom stories
Women in Law

Servicii J JURIDICE   Membership   Catalog   Recrutare   Talent Search   Comunicare   Documentare   Evenimente   Website   Logo   Foto   Video   Partnership